Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 23.07.2024

23.07.2024 69 0 1

Вітаю, шановні колеги!

У червні цього року КМУ затвердив постанову, якою зобов’язав певні категорії роботодавців подавати в електронному вигляді до Пенсійного фонду оперативну інформацію про своїх працівників: про прийняття, переведення, звільнення тощо. Ця зміна викликала чимало запитань у роботодавців. Ми повідаємо: про яку саме постанову КМУ йдеться; хто саме з роботодавців зобов’язаний подавати оперативні відомості про своїх працівників до ПФУ; який порядок подання таких відомостей; чи є відповідальність за їх неподання.

Законом від 21.05.2024 № 3721-IX було внесено зміни до Податкового кодексу, зокрема щодо порядку оподаткування сум благодійної допомоги військовослужбовцям. Розглянемо ситуації, коли надана благодійна допомога звільняється від обкладення ПДФО та ВЗ, а також підкажемо, як відобразити суми благодійної допомоги в об'єднаній звітності.

З наступного року зміняться правила цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, яке на практиці називають «автоцивілкою», А саме почне діяти новий Закон від 21.05.2024 № 3720-IX, який передбачає масштабну реформу. Нововведення торкнуться не лише страхових компаній, а й усіх автовласників – фізичних та юридичних осіб. Пропонуємо вже зараз підготуватися до них. Що саме зміниться з наступного року у сфері автострахування, розповідаємо тут.

У разі пошкодження чи загибелі посівів сільгоспкультур важливо правильно документально оформити цей факт та відобразити в бухобліку загибель і пошкодження сільгоспкультур. Як це зробити (зі зразками документів), а також чи треба нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання з ПДВ, розповідаємо в консультації.

Зачасту сільгосппідприємство використовує зерно минулорічного врожаю для посіву в поточному році. Чи потрібно переводити зерно з готової продукції в посівний матеріал? Як показати подальше витрачання та за якою вартістю? Як документально оформити ці операції? Куди віднести витрати на лабораторний аналіз зерна? Усі ці моменти пояснюємо у статті.

Серед іншого, пропонуємо відповіді на такі запитання:

  1. Договір оренди земельної ділянки припинено: чи може колишній орендар користуватися нею до кінця року?
  2. Коли спливає строк для відображення податкового кредиту за ПН, оформленими до та після 24.02.2022?
  3. Працівникові при звільненні забули оплатити надурочні години: як виправити помилку?

Наступного разу в Uteka-Агро ми допоможемо вам з’ясувати:

  • чи включати його до списку військовозобов'язаного працівника підприємства, який має судимість,
  • як подати декларацію з єдиного податку четвертої групи в разі зміни об'єкта оподаткування,
  • підприємство сплачує штраф за директора: що з ПДФО?

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали