Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 15.10.2024

15.10.2024 153 0 1

Вітаю, шановні колеги!

Договір про спільну діяльність має багато особливостей та обмежень. Якщо сільгосппідприємство все ж таки вирішить укласти такий договір для вирощування сільгосппродукції, треба чітко розуміти, чим він відрізняється від договору підряду або договору оренди земельної ділянки, щоб надалі його не визнали недійсним. Про це ми розповідаємо в публікаціях Uteka-Агро:

Ще більше корисної інформації про оформлення, облік, та оподаткування операцій за різних варіантів спільного вирощування сільгосппродукції ви можете дізнатися з Агропорадника «Підряд, спільна діяльність та інші варіанти співпраці задля вирощування сільгосппродукції: оформлення, розрахунки, податки та бухоблік».

Ми вже писали, що з 01.01.2025 процедура отримання ліцензії на зберігання пального зазнає суттєвих змін («Нові правила зберігання пального аграріями: огляд Закону № 3817»). Проте нові правила запрацюють тільки з нового року, а нині є сільгоспвиробники, в яких строк дії ліцензії спливає до 2025 року. У статті розглянемо, як суб’єктам господарювання отримати нову ліцензію в період, коли питання ліцензування обігу пального фактично регулюються двома документами: старим Законом від 19.12.1995 № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» і новим Законом від 18.06.2024 № 3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального», який набув чинності з 27.07.2024.

З 25 вересня набули чинності зміни, унесені постановою КМУ від 24.09.2024 № 1088 до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 № 1246. Зміни не можна назвати кардинальними, але платникам ПДВ варто про них знати. Тож пропонуємо аналіз цих новацій у матеріалі.

А ще ми розглянули таку ситуацію: орендодавець – власник землі отримав від ДПС податкове повідомлення-рішення про сплату МПЗ за земельні ділянки, які перебувають в оренді. Чи повинна фізична особа сплачувати МПЗ, якщо за цю ділянку сільгосппідприємство уже сплатило МПЗ за цілий рік? Відповідь читайте за посиланням.

Редакція Uteka-Агро підготувала спецвипуск «Оренда та емфітевзис сільгоспугідь - 2024: право, облік та податки». У ньому ми розглядаємо питання, пов’язані з виплатою орендної плати за земельні ділянки приватної власності, а також розрахунками за договором емфітевзису. Зокрема, ви знайдете багато потрібної та актуальної інформації про земельно-орендні відносини в реаліях сьогодення, як поновити/внести зміни до договору оренди, про нюанси розрахунку та індексації орендної плати, та, звісно, про обліково-податкові наслідки операцій за договорами оренди та емфітевзису.

Наступного разу в Uteka-Агро розглянемо:

  • як впливає на справляння єдиного податку та мінімального податкового зобов'язання придбання земельної ділянки, яка була в оренді;
  • як проводиться моніторинг земель зараз та які зміни будуть після війни;
  • покрокові дії та проблемні питання розбронювання працівника;
  • бухоблік операцій із закладання та вирощування багаторічних насаджень.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали