Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 11.06.2024

11.06.2024 93 0 0

Вітаю, шановні колеги!

До нашої редакції постійно звертаються із запитаннями, як забронювати військовозобов’язаних, як скласти відповідне обґрунтування та які вимоги встановлено до цієї процедури. У статті Uteka-Агро наводимо порядок бронювання, а також зразки документів, які слід подати для бронювання військовозобов’язаних працівників.

Підприємство працевлаштовує працівника, який має відстрочення від призову під час мобілізації. Чи можна його приймати на повний робочий час (повну ставку)? Так, можна. Адже жодних обмежень у законодавстві немає. Детально цю ситуацію ми розглянули в публікації за посиланням.

Щоб отримати фінансування на оплату листків непрацездатності застрахованих осіб, страхувальник має подати до Пенсійного фонду заяву-розрахунок. Під час її заповнення у багатьох страхувальників виникають проблеми. Щоб допомогти вам, ми розглянули правила та особливості подання заяви-розрахунку в електронному вигляді та надали детальну інструкцію на прикладах.

Згідно із Законом від 29.06.2023 № 3200-IX юрособи приватної форми власності зобов’язані були зареєструвати е-кабінет в ЄСІТС до 20.02.2024. Але ті, хто не встиг цього зробити до граничного строку, можуть зареєструвати свій е-кабінет в ЄСІТС – жодних обмежень щодо реєстрації немає. Про наслідки відсутності зареєстрованого е-кабінету для підприємства, а також як подати позов через електронний кабінет, читайте у статті.

Земельні ділянки сільгосппризначення можуть бути об’єктом примусового стягнення боргу. А якщо земельна ділянка, яка підлягає примусовому продажу на земельних торгах, перебуває в оренді, то: чи може орендар погасити борг орендодавця до проведення земельних торгів; що буде з договором оренди земельної ділянки з моменту її арешту; чи підлягає договір оренди земельної ділянки достроковому припиненню в разі зміни власника? Відповіді на ці та інші запитання знайдете в матеріалі.

У редакції Uteka-Агро часто запитують, як обкладати ПДВ кошти, отримані як компенсацію за відшкодування завданих збитків. Ідеться про штрафи (наприклад, за прострочення платежу), відшкодування вартості пошкодженого майна, компенсацію за зіпсовані або втрачені товари тощо. Цю актуальну тему ми висвітлили в консультації.

Помилки в декларації з ПДВ можна умовно поділити на ті, які призвели: до заниження податкових зобов’язань; завищення податкових зобов’язань; помилки в сумі від’ємного значення. Можна помилитися також і під час виправлення помилки, тобто повторно оформлюючи уточнюючий розрахунок. Ми розглянули приклади виправлення цих помилок.

Сільгосппідприємство для поливу овочів використовує систему крапельного зрошування. Її щороку встановлюють на поле для поливу, а після завершення сезону демонтують і комплектуючі передають для зберігання на склад. У бухгалтера виникають запитання: комплектуючі системи зрошення – це один об’єкт обліку чи декілька; як обліковувати монтаж та демонтаж такої системи поливу; як нараховувати амортизацію в період невикористання; чи є демонтаж підставою для списання системи зрошення з балансу? Про все це дізнаєтеся зі статті.

Наступного тижня в матеріалах Uteka-Агро розповімо про:

  • харчування працівників: як оподаткувати та відобразити в обліку;
  • виправлення помилок у декларації з єдиного податку четвертої групи;
  • договір оренди в разі, якщо орендодавець продав землю.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали