Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (16.10-20.10.2023)

23.10.2023 215 0 0

Зміни в законодавстві з 16 жовтня по 20 жовтня 2023 року

Про що потрібно знати на цьому тижні?

Набули чинності зміни у Порядку обліку платників податків

Мінфін наказом від 17.07.2023 р. №396 (зареєстрований у Мін'юсті 29.08.2023 р. за №1506/40562) затвердив зміни до Порядку обліку платників податків і зборів.

З 18 жовтня ДПС щодо військовозобов’язаних надаватиме Міноборони відомості від роботодавців

Мінфін та Міноборони спільним наказом від 21.08.2023 № 494/446 затвердили Порядок електронної інформаційної взаємодії Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів та Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

Парламент схвалив зміни до Закону про фінмоніторинг

Верховна Рада ухвалила у другому читанні зміни до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню поширення зброї масового знищення» щодо політично значущих осіб.

В Україні буде реалізовано пілотний проект щодо проведення масової оцінки земель — постанова Кабміну

Кабмін постановою від 13.10.2023 № 1078 затвердив Порядок реалізації пілотного проекту про проведення масової оцінки земель.

Затверджено національні символи для сільськогосподарської продукції та Правила і Вимоги до них 

Мінагрополітики наказом від 20.09.2023 № 1692 затвердило національні символи для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів із зареєстрованими назвами місця походження товару, географічними вказівками, традиційними гарантованими особливостями, а також правила та вимоги до них.

Важливо:

У чому особливості праці членів селянського (фермерського) господарства

Трудові відносини членів фермерського господарства регулюються статутом, а осіб, залучених до роботи за трудовим договором (контрактом), – законодавством України про працю. Про їх особливосчиі – у роз’ясненні.

За якою формою подаються копії додаткових документів для розблокування ПН/РК

Кількість документів довільного формату (файлів), що додаються до Повідомлення не повинна перевищувати 100 штук. Разом з тим, один файл може містити копії кількох документів, за умови, що його розмір не перевищує 2 Мб. 

Неправильно заповнений реквізит платіжної інструкції в частині податкового номера платника не коригується

Якщо платник невірно заповнив реквізит платіжної інструкції в частині податкового номера платника (код за ЄДРПОУ/РНОКПП), виправлення платником невірного заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції не передбачено.

Час перебування на лікарняному не зараховується до випробувального терміну

Якщо працівника в період випробувального терміну не було на роботі через хворобу, термін випробування може бути продовжений на відповідну кількість днів.

Чи потрібен ще один КЕП для директора, який виконує обов’язки касира

Отримувати додатковий кваліфікований електронний підпис для застосування в ПРРО керівнику (директору) юридичної особи в такому випадку не потрібно.

Актуально:

Хто підпадатиме під перевірки ДПС з 1 листопада: роз’яснює Мінфін

На яких суб’єктів господарювання і далі розповсюджуватиметься мораторій на перевірки, а які будуть включені до плану перевірок, – роз’яснює Мінфін.

Про суми штрафів за незадекларовану працю у 2024 році

Проект Держбюджету-2024 передбачає підвищення розміру мінімальної заробітної плати, відповідно, збільшаться і штрафи за незадекларовану працю. 

З 18 жовтня для учасників судового процесу обов’язкова реєстрація та використання електронних кабінетів у ЄСІТС

З 18 жовтня 2023 року запроваджено обов’язкову для визначеного кола учасників судового процесу у господарських справах реєстрація та використання електронних кабінетів у ЄСІТС. 

Чи складають податкові органи під час фактичних перевірок у воєнний час протоколи про адмінправопорушення

Під час проведення фактичних перевірок у період воєнного часу контролюючі органи складають на фізичних осіб та посадових осіб юридичних осіб протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 1551, 16315 КУпАП.

Електронні кабінети в Єдиній судовій системі: видача виконавчих документів

Оформлення і видача виконавчих документів здійснюються судом в паперовій або електронній формі за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали