Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (29.03.2021 – 02.04.2021)

02.04.2021 1720 0 2

Дайджест корисних подій

Яким ФОП допоміг рік карантину?

Під час карантину українці відкривали нові бізнеси. Кур’єри, ІТ, домашня прислуга — саме ці види діяльності ФОП зросли найбільше за 2020 рік. Цікавою статистикою поділився Опендатабот.

Верховна Рада схвалила Закон про допомогу ФОП та працівникам у період «весняного» локдауну - 2021

Після підписання Президентом України та офіційного опублікування законопроєкту № 5300 працівники та ФОП із галузей економіки, які зупинили діяльність через карантинны обмеження, отримають допомогу від держави та місцевих громад. Коли подавати заявку на отримання компенсації в розмірі 8 тис. грн, детально читайте в Uteka.

Популярні державні послуги для бізнесу від Мінцифри

Мінцифри зробило добірку з 10 послуг для бізнесу, які найчастіше шукають на Гіді з державних послуг. На сервісі можна знайти інформацію про всі необхідні документи, строки та вартість на замовлення послуг для підприємців. Детально читайте в Мінцифри.

Діджиталізація паспорта

Україна — перша держава світу, в якій цифрові паспорти у смартфоні стали повними юридичними аналогами звичайних документів. Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт № 4355 «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». Біометричний паспорт та ID-картка в застосунку «Дія» з 23 серпня 2021 року на законодавчому рівні стануть повним аналогом паперового та пластикового. Про це анонсовано в Мінцифри.

Адміністрування податків

ФОП-«загальносистемник» може отримати довідку про доходи за квартал

У разі необхідності отримання довідки про доходи від здійснення підприємницької діяльності за інший період, ніж календарний рік, ФОП на загальній системі оподаткування має право подати квартальну податкову декларацію про майновий стан і доходи. Детальна відповідь податківців – у базі «ЗІР», категорія 134.06.

Детально читайте в Uteka.

Хто надає ФОП довідку про суму сплаченого ЄСВ для отримання допомоги по вагітності та пологах?

ФОП може безоплатно отримати довідку про наявність/відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ у податковому органі за основним місцем обліку на підставі поданої заяви. Про це розповіли в ГУ ДПС у Миколаївській області.

Детально читайте в Uteka.

Алгоритм закриття ФОП від податківців

Подання платником податків до Держреєстратора або через застосунок «Дія» заяви про скасування підприємницької діяльності не означає автоматичного зняття з обліку в контролюючому органі. ФОП продовжує обліковуватися в органах податкової служби як платник податків і зборів та ЄСВ. Зняття з реєстрації в податковому органі відбувається після проведення позапланової перевірки. Орієнтовний алгоритм дій ФОП із закриття підприємництва наведено ГУ ДПС у Харківській області.

Чи можна під час повторної реєстрації ФОП посеред року знову обрати єдиний податок?

У разі якщо ФОП, яка на початок поточного року перебувала на спрощеній системі оподаткування та щодо якої державним реєстратором прийнято рішення про припинення підприємницької діяльності, поновила реєстрацію протягом поточного року, така особа вважається платником інших податків і зборів. Про це інформують у ГУ ДПС у Полтавській області.

Облік та звітність

Нова форма декларації з єдиного податку в Електронному кабінеті ДПС

1 квітня в Електронному кабінеті ДПС з'явилася можливість заповнити нову форму декларації з єдиного податку, у т. ч. для ФОП третьої групи.

Формат нової деклараціїF0103307

Особливості звітування для підприємців, які припиняють діяльність

ФОП-загальносистемники подають ліквідаційні податкові декларації про стан і доходи востаннє за звітний період із дня, що настає за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено держреєстрацію припинення підприємницької діяльності. Це треба зробити у строки, установлені для місячного податкового періоду.

ФОП – спрощенці подають податкові декларації платника єдиного податку востаннє за податковий (звітний) квартал, в якому проведено держреєстрацію припинення підприємницької діяльності, наростаючим підсумком з початку року. Строк подання – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, або до закінчення такого звітного періоду, на який припадає дата ліквідації. Це питання роз’яснило ГУ ДПС у Волинській області.

Детально читайте в Uteka.

Оподаткування

ФОП може проводити діяльність у період виплати декретних

ФОП – платник єдиного податку третьої групи може отримувати доходи під час лікарняного у зв'язку з вагітністю та пологами. Отриманий дохід ФОП має відобразити в Податковій декларації з ЄП. Сума допомоги по вагітності та пологах, а нарахована ФСС на користь ФОП, не є базою нарахування ЄСВ. Детально про це описано в ІПК ДПС від 05.03.2021 р. № 843/ІПК/99-00-04-03-03-06.

ФОП на загальній системі внесла на розрахунковий рахунок власні кошти: чи виникне дохід?

Посилаючись на п. 177.2 ПК, податківці дійшли висновку, що власні кошти, які ФОП зараховує на розрахунковий розрахунок, не включаються до складу доходу (виручки у грошовій та натуральній формі) та не відображаються у Книзі обліку доходів та витрат. Про це інформує ГУ ДПС у Дніпропетровській області.

Чи включаються до доходу ФОП на єдиному податку внесені на рахунок власні кошти?

Кошти, що надійшли на розрахунковий рахунок, який відкрито ФОП для здійснення підприємницької діяльності і які є власними коштами такої фізичної особи (тобто кошти отримано не від підприємницької діяльності), включаються до доходу ФОП – платника єдиного податку з урахуванням вимог ст. 292 ПК. За яких умов власні кошти, унесені на розрахунковий рахунок, не оподатковуються, повідали податківці в базі «ЗІР», підкатегорії 107.01.03.

ФОП втратив підприємницький статус: як оподатковувати виплачені йому кошти

На час укладення договору та надання послуг ФОП був у статусі платника третьої групи єдиного податку. А послуги за договором оплачено після зняття ФОП з державної реєстрації. Порядок оподаткування доходів у такій ситуації роз’яснили податківців в ІПК ДПС від 17.03.2021 р. № 1008/ІПК/99-00-04-03-03-06.

Праця і зарплата

Як підтвердити трудову діяльність, якщо немає документів в архіві?

Потрібно підтвердити трудову діяльність, але архівні документи у зв’язку з воєнними діями, стихійним лихом, аваріями, катастрофами або іншими надзвичайними ситуаціями втрачені. Що робити в цій ситуації? На це запитання відповілив ГУ ПФУ у Вінницькій області.

 

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали