Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (19-23.07.21)

26.07.2021 624 0 0

Дайджест корисних подій

ПриватБанк та Visa відкривають сервіс грошових переказів на картки інших банків за номером телефону

ПриватБанк в партнерстві з компанією Visa оголосилипро запуск в Україні повного функціоналу інноваційного рішення переказів за номером телефону, котре має змінити підхід українців до щоденної рутини P2P-переказів. Відтепер щоб зробити переказ, достатньо лише вказати номер телефону отримувача – якщо банк отримувача також підключений до платформи.

Облік та звітність

Чи може ФОП бути платником ЄП другої групи, якщо надає послуги фізособі, а оплата вартості послуг здійснюється ЮО, що не є платником ЄП?

Податківці відповіли: якщо фізична особа – підприємець (далі – ФОП) - платник єдиного податку другої групи надає послуги відповідно до договору, яким визначено, що замовником є фізична особа, яка підписує акт виконаних робіт, але вартість виконаних послуг для фізичної особи оплачує юридична особа, яка не є платником єдиного податку, то такий підприємець має право обрати другу групу платника єдиного податку.

Чи має право спрощенець надавати фінансову допомогу?

Тернопільські податківці вказали, що ФОП – платники єдиного податку першої-третьої груп не можуть надавати фінансову допомогу, у тому числі безповоротну, оскільки такий вид діяльності не дає права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Оподаткування

Чи має право на податкову знижку ФОП, яка є найманою особою та отримує дохід у формі заробітної плати?

Головного управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що право на податкову знижку має ФОП, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

Чи враховуються при визначенні доходу особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, витрати з придбання товарів у ФОП - платників єдиного податку?

Податківці зазначили, що Податковий кодекс (далі – ПК) не передбачено обмежень щодо включення фізичною особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність, витрат, пов’язаних з придбанням товарів (робіт, послуг) у ФОП – платників єдиного податку.

Чи включається до складу доходу ФОП – платника ЄП (першої – третьої груп) сума неповерненої поворотної фінансової допомоги?

Головне управління ДПС у Черкаській області відповіли, що сума поворотної фінансової допомоги, неповерненої платником єдиного податку протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, включається до складу доходу такого платника наступного дня після закінчення 12 календарних місяців з дня отримання такої допомоги.

РРО/ПРРО

Перевізник - єдинник у разі проведення розрахунків з використанням талонів, квитків РРО/ПРРО не застосовує

ДПС проінформувала, що ФОП – платники єдиного податку, які здійснюють перевезення пасажирів, у разі проведення розрахунків з використанням талонів, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю, реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО не застосовують.

Чи передбачено застосування РРО фізособами, які здійснюють незалежну професійну діяльність?

Головне управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє, що фізособи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, мають право не застосовувати реєстратори розрахункових операцій при здійсненні готівкових та/або безготівкових розрахунків.

Які ФОП – платники ЄП не застосовують РРО та/або ПРРО з 01січня 2021 року?

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що з 01 січня 2021 року РРО та/або ПРРО не застосовуються ФОП - платниками єдиного податку другої - четвертої груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Соціальне страхування

Підприємець - пенсіонер за віком помилково відобразив нарахування єдиного внеску: чи можливо скасувати?

ДПС відповіло, що суми самостійного визначення бази нарахування єдиного внеску ФОП, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, і є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю, підлягають сплаті на загальних підставах та не підлягають скасуванню.
 

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали