Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (05-09.07.21)

12.07.2021 334 0 0

Дайджест корисних подій

У І півріччі 82,4 тис. фізичних осіб зняті з обліку в контролюючих органах без проведення документальних перевірок

Наказом Державної податкової служби України (далі – ДПС) від 04.06.21 р. № 568 внесені зміни до наказу ДПС від 15.09.20 р. № 499, яким розширено коло платників, відносно яких може бути прийнято рішення щодо недоцільності проведення перевірки.

Протягом січня - червня 2021 року комісіями з розгляду питань доцільності/недоцільності проведення перевірок фізичних осіб у зв’язку з припиненням платників розглянуто 112,7 тис. висновків доперевірочного аналізу щодо недоцільності проведення перевірки, за результатами розгляду яких 82,4 тис. фізичних осіб зняті з обліку в контролюючих органах без проведення документальних перевірок.

На вебпорталі ДПС створено нову рубрику «Інформаційні повідомлення про відкриті дані»

ДПС приділяє значну увагу сфері відкритих даних, про що свідчить виконання у повному обсязі постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 року № 835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних».

Наразі ДПС оприлюднено та здійснюється постійне оновлення 46 наборів даних у формі відкритих даних, які закріплені за Службою.

ПриватБанк запустив цілодобовий режим покупки валюти для ФОП

ПриватБанк з 1 липня 2021 року запускає режим продовженої торгової сесії для всіх своїх клієнтів фізосіб-підприємців (далі – ФОП), який дозволить підприємцям в разі необхідності продавати валюту в будь-який час доби, а не тільки під час роботи стандартної торгової сесії на валютному ринку.

Як повідомили в банку, цілодобовий режим покупки валюти в ПриватБанку насамперед буде зручним для тих ФОП, які займаються фрілансом і отримують оплату за послуги у валюті. Окрім стандартної торгової сесії для ФОП, яка діє з 10:00 до 13:00, відтепер продаж валюти банку доступний з 15:00 до 23:29 та з 00:20 до 09:00.

Облік та звітність

Мінфін затвердив форми обліку доходів і витрат для ФОПів - загальносистемників та «незалежників»

Мінфін своїм наказом від 13.05.21 р. № 261, затвердив форми обліку доходів і витрат для ФОПів на загальній системі оподаткування і фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

Якщо право власності на земельну ділянку оформлено на ФОП, чи подає така особа декларацію з плати за землю?

ДПС відповіла: якщо право власності на земельну ділянку, право постійного користування та/або право оренди земельної ділянки (земельних ділянок) оформлено на ФОП, то така особа подає до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).

Як здійснюється електронний документообіг між ФОП та податковою службою?

Головне управління ДПС у Харківській області зазначило, що ФОП стає суб’єктом електронного документообігу після надсилання до контролюючого органу першого будь-якого електронного документа у встановленому форматі з дотриманням вимог Закону від 22 травня 2003 року № 851-IV та Закону від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII.

Чи мають право ФОП здійснювати діяльність у сфері страхування?

Податківці зазначили, що ФОП платники єдиного податку першої, другої груп не можуть бути страховими посередниками (у т. ч. страховими агентами) та здійснювати діяльність в сфері страхування.

Однак ФОП – платники єдиного податку на третій групі мають право здійснювати діяльність страхових агентів.

Оподаткування

Всі кошти, які отримуються на поточний рахунок, включаються до доходу ФОП – платника єдиного податку

Головне управління ДПС у Хмельницькій області інформує, що до доходу ФОП – платника єдиного податку включаються усі кошти, які отримуються платником єдиного податку на поточний рахунок, що відкритий для здійснення підприємницької діяльності.

Яка сума витрат на оплату праці найманих працівників включається до складу витрат ФОП на загальній системі оподаткування?

ДПС надає роз’яснення, що до складу витрат ФОП на загальній системі оподаткування включається сума нарахованої заробітної плати без вирахувань.

РРО/ПРРО

Про внесення змін до змісту розрахункових документів РРО

Як зазначилаДПС:

  • до 01.08.21 р. реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО), версії внутрішнього програмного забезпечення яких перебували у Державному реєстрі РРО до набуття чинності Наказу Міністерства фінансів України від 18.06.20 р. № 306, проте не перебували на обліку у органах ДПС, обов’язково мають бути доопрацьовані їх виробниками (постачальниками) для можливості виконання вимог щодо форми і змісту розрахункових документів/електронних розрахункових документів, які формують РРО;
  • до 01 жовтня 2021 року РРО мають бути доопрацьовані для можливості відображення у касових чеках: значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

Чи обов’язково ФОП використовувати РРО/ПРРО після перевищення в календарному році обсягу доходів у розмірі 220 МЗП?

РРО/програмний РРО може не застосовуватись ФОП не залежно від обсягу доходу протягом календарного року при отриманні оплати за надані юридичним особам послуги виключно у безготівковій формі, зокрема, шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку з використанням реквізитів рахунку, зазначених відповідно до Національного та міжнародного стандартів IBAN Registry:2009, NEQ, ДСТУ-Н 7167:2010 (у тому числі онлайн-банкінг).

Подробиці – в ІПК від 02.07.21 р. № 2594/ІПК/99-00-07-05-01-06.

Соціальне страхування

До якого числа треба сплатити ЄСВ за IІ квартал?

19 липня 2021 року останнійдень сплати єдиного внеску ФОП, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, особами, які провадять незалежну професійну діяльність, членами фермерських господарств за ІІ квартал.

За якою формою ФОП платник ЄП першої – третьої групи подає звітність по ЄСВ за періоди до 01.01.21 р., якщо за такі періоди Звіт щодо сум нарахованого ЄСВ за формою Д5 (річна) не подавався?

Якщо ФОП – платник єдиного податку першої – третьої групи не подавала за періоди до 01.01.2021 року Звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску за формою Д5 (річна), затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14.04.15 р. № 435, то така особа зобов’язана подати додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» у складі Податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця з типом форми «Звітна». (ЗІР, підкатегорія 107.01.07).

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали