Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (27.09-01.10.2021)

04.10.2021 271 0 0

Зміни в законодавстві з 27 вересня по 01 жовтня 2021 року

Важливі роз'яснення держорганів на 01 жовтня 2021 року

Документи, що набрали чинності з 27 вересня по 01 жовтня 2021 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Кабмін затвердив щомісячні звіти щодо сплати ЄСВ та ПДФО

Кабінет міністрів погодив законопроект, яким пропонується замінити з 1 січня 2022 року податковий період з квартального на місячний для подання звітності платниками податків.

Через ці фактори уряд пропонує внести зміни до Податкового кодексу та змінити податковий період з квартального на місячний. Йдеться про запровадження місячної звітності зі сплати єдиного внеску і податку на доходи фізичних осіб.

Тепер законопроект має розглянути Верховна Рада України. В разі ухвалення документа він набуде чинності з 1 січня 2022 року.

МОЗ розширив перелік професій для обов'язкової вакцинації від COVID-19

На період дії карантину, встановленого Кабінетом міністрів, вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19 підлягають:

  • Працівники центральних органів виконавчої влади та їх територіальних підрозділів.
  • Працівники місцевих державних адміністрацій.
  • Працівники закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальні, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Перелік професій доповнено працівниками закладів вищої освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ.

Крім того, документ доповнений пунктом, згідно з яким вакцинація буде проводиться «в разі відсутності абсолютних медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень».

Держстат оприлюднив Перелік форм звітності, які будуть подаватися в електронному вигляді в 2021-2022

Держстат на офіційному вебсайті оприлюднив Перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2021–2022 роках.

Важливо:

Нагадуємо, до 11 жовтня необхідно подати інформацію держреєстратору про бенефіціарів

До 11 жовтня уперше в обов’язковому порядку надається держреєстратору структура власності з метою встановлення кінцевого бенефіціарного власника.

Зразки складання схематичного зображення структури власності оприлюднено на офіційному вебсайті Мінфіну (https://www.mof.gov.uа – «Головна», «Діяльність», «Фінансовий моніторинг», «Зразки складання схематичного зображення структури власності»).

10 новел оформлення документів згідно ДСТУ 4163:2020

В ДСТУ 4163:2020 змінився склад реквізитів документів, а саме: наразі ДСТУ 4163:2020 не передбачає використання такого реквізиту як «зображення нагород», змінилась нумерація реквізитів, новим у переліку є реквізит 28 «відмітка про ознайомлення з документом». Незважаючи на зазначені зміни у складі реквізитів, загальна кількість реквізитів залишилась незмінною – 32.

Які встановлені обмеження для відрахувань із заробітної плати?

Відрахування із заробітної плати працівників для покриття їх заборгованості підприємству, установі і організації, де вони працюють, можуть провадитись за наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу:

  • для повернення авансу, виданого в рахунок заробітної плати; для повернення сум, зайво виплачених внаслідок лічильних помилок; для погашення невитраченого і своєчасно не поверненого авансу, виданого на службове відрядження або переведення до іншої місцевості; на господарські потреби, якщо працівник не оспорює підстав і розміру відрахування. У цих випадках власник або уповноважений ним орган вправі видати наказ (розпорядження) про відрахування не пізніше одного місяця з дня закінчення строку, встановленого для повернення авансу, погашення заборгованості або з дня виплати неправильно обчисленої суми;
  • при звільненні працівника до закінчення того робочого року, в рахунок якого він вже одержав відпустку, за невідроблені дні відпустки. Відрахування за ці дні не провадиться, якщо працівник звільняється з роботи з підстав, зазначених в пунктах 3, 5, 6 статті 36 і пунктах 1, 2 і 5 статті 40 цього Кодексу, а також при направленні на навчання та в зв'язку з переходом на пенсію;
  • при відшкодуванні шкоди, завданої з вини працівника підприємству, установі, організації (стаття 136).

Актуально:

З якими перевірками можуть прийти перевіряючи

На сьогодні діє заборона (мораторій) на проведення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності встановлена Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Встановлено, що тимчасово, по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, крім державного нагляду (контролю):

  • за діяльністю суб’єктів господарювання, які віднесені до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику;
  • у сфері формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;
  • у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Таким чином, до завершення дії карантину забороняються планові заходи зі здійснення державного нагляду (контролю) майже в усіх сферах господарської діяльності, окрім вищезазначених.

Пацієнт не ідентифікується в Реєстрі застрахованих осіб: як виправити помилку в е–лікарняному

Причина: невідповідність паспортних даних в Реєстрі застрахованих осіб та електронному кабінеті пацієнта.

Рішення: актуалізація особистих даних. Як це можна зробити?

Існує два способи:

  1. Подати до Сервісного центру Пенсійного фонду Анкету застрахованої особи і документи, що ідентифікують особу.
  2. Надати аналогічну Анкету засобами вебпорталу Пенсійного фонду України . Для цього необхідно увійти до особистого кабінету на порталі Фонду за допомогою кваліфікованого цифрового підпису. В розділі «Комунікації з ПФУ» обрати «Анкета для зміни даних в Реєстрі застрахованих осіб», заповнити всі поля електронного бланка анкети та додати сканкопії паспорта.

Деякі особливості заповнення повідомлення за формою № 20-ОПП

Платник податків при заповненні графи 5 розділу 3 повідомлення за ф. № 20-ОПП самостійно визначає внутрішній ідентифікатор кожного об’єкта оподаткування, та для зручності ведення обліку об’єктів оподаткування може враховувати кількість таких об’єктів в порядку їх зростання.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали