Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (20-24.12.2021)

28.12.2021 163 0 0

Зміни в законодавстві з 20 по 24 грудня 2021 року

Важливі роз'яснення держорганів на 24 грудня 2021 року

Документи, що набрали чинності з 20 по 24 грудня 2021 року

Про що треба знати на цьому тижні?

МОЗ доповнило перелік професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим

Міністерство охорони здоров'я України своїм наказом розширило перелік організацій, представники яких підлягають обов'язковій вакцинації проти COVID-19. Згідно з наказом, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби, обов’язковій вакцинації проти COVID-19 підлягають також працівники комунальних підприємств, установ та організацій.

Хочуть скасувати штрафи за невиконання квоти по працевлаштуванню осіб з інвалідністю

Натомість роботодавцям пропонують або облаштовувати робочі місця на рівні 4% від працевлаштованих співробітників, або сплачувати цільовий внесок на підтримку працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 40% середньої місячної заробітної плати на підприємстві.

Уряд підтримав законопроект про посилення захисту прав інтелектуальної власності

Уряд пропонує посилити захист прав інтелектуальної власності. 23 грудня, на засіданні Кабінету Міністрів було підтримано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності», який імплементує до національного законодавства положення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Затверджено загальний табель (перелік) форм державних статспостережень на 2022 рік

Загальний табель (перелік) форм державних статистичних спостережень на 2022 рік (далі – табель) розроблено відповідно до плану державних статистичних спостережень на 2022 рік (далі – план), затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів Україні від 24 листопада 2021 року № 1497-р, з метою забезпечення доступності, гласності й відкритості інформації щодо державних статистичних спостережень.

КМУ затвердив нормативи гранично допустимих концентрацій небезпечних речовин у грунтах

КМУ постановою від 15.12.2021 р. №1325 затвердив нормативи гранично допустимих концентрацій небезпечних речовин у грунтах, а також перелік таких речовин. З переліком нормативів гранично допустимих концентрацій можна ознайомитися за посиланням.

Скасовано обов’язковість маркування продукції інтелектуальної власності

Прийнято Закон (законопроєкт від 14.05.2020 № 3474), яким скасовано обов’язок отримання контрольних марок імпортерами, експортерами та відтворювачами примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних. Закон прийнято у зв’язку з неефективністю механізму «контрольного маркування», який призводить виключно до зайвих витрат законних розповсюджувачів і не захищає від порушень авторського права і суміжних прав.

Якщо жінка не встигне стати на військовий облік у 2022 році – штрафів не буде

Штрафів протягом 2022 року не буде ні для жінок, ні для керівників підприємств.

Важливо:

Перші роз'яснення ДПС щодо Закону № 1914 (законопроєкту №5600)

ДПС наддала роз'яснення щодо положень Закону України від 30.11.2021 № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

До кого ФСС прийде з перевірками у 2022 році

Регіональні управління виконавчої дирекції ФСС почали оприлюднювати плани - графіки документальних планових перевірок страхувальників на І квартал 2022 року. Список таких регіональних управлінь наводиться на Uteka.

Унесено зміни до Порядку реєстрації прав на нерухомість

Мін’юст у своєму листі від 25.11.2021 № 114586/8.4.1/32-21 надав роз’яснення із приводу змін. Назвемо основні зміни:

  • у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (далі – Реєстр прав) тепер відображається ціна нерухомого майна, зазначена в договорі (у разі придбання права власності на нерухоме майно за оплатним договором). До оплатних відносяться, наприклад, договори купівлі-продажу, міни, ренти та ін.;
  • якщо право власності за оплатним договором набувається відразу на кілька земельних ділянок та/або об’єктів будівництва, то до Реєстру прав уноситься ціна кожного з таких об’єктів, зазначена в договорі;
  • прописано порядок присвоєння адреси закінченим будівництвом об’єктам, які є складовою частиною будівлі, споруди. Якщо в результаті будівництва об’єкт стає складовою частиною новобудови, то відомості про прийняття в експлуатацію та присвоєння адреси отримують для новобудови, складовою частиною якої є такий об’єкт. А для відповідної складової частини будівлі, споруди отримують відомості про присвоєння їй адреси;
  • держреєстрація права власності на закінчений будівництвом об’єкт у результаті реконструкції проводиться також за наявності відомостей про держреєстрацію права власності на такий об’єкт відповідно до законодавства до його реконструкції.

З 1 січня 2022 року зростуть штрафи за порушення вимог використання РРО/ПРРО: ДПС

За порушення вимог Закону про застосування РРО до суб'єктів господарювання, застосовуються наступні фінансові санкції:

  • 10% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше;
  • 50% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.

Зверніть увагу! З 1 січня 2022 року штрафи за ці порушення зростуть до 100 та 150 відсотків відповідно.

Актуально:

Як відпочиваємо та працюємо у січні 2022 року

У січні 2022 року нас чекають наступні вихідні:

  • з 1 по 3 січня;
  • з 7 по 9 січня.

Як буде працювати Держказначейство з кінця грудня 2021 та на початку 2022 року

30 грудня 2021 року до 19.30 завершується прийняття електронних документів клієнтів із системи дистанційного обслуговування «Клієнт-казначейства - Казначейство» до облікових систем АС «Є-Казна Доходи», АС «Є-Казна».

31 грудня 2021 року органи Казначейства працюють без клієнтів. Відповідно до регламенту роботи СЕП НБУ Казначейство 31 грудня 2021 року до 13.00 здійснює погашення та обслуговування державного боргу в національній валюті, а також зарахування надходжень до бюджетів усіх рівнів та інших платежів на рахунки, відкриті в Казначействі.

Казначейство здійснює зарахування надходжень до бюджетів усіх рівнів та інших платежів на рахунки, відкриті в Казначействі, які надійдуть через СЕП НБУ у період з 01 січня 2022 року до 03 січня 2022 року (включно), датою банківського дня 04 січня 2022 року.

Починаючи з 4 січня 2022 року органи Казначейства працюють у звичайному режимі.

ДПС оновила навчальні модулі з роз’ясненнями щодо застосування РРО (ПРРО)

Державною податковою службою оновлено навчальні модулі з роз’ясненнями для суб’єктів господарювання та громадян чинних норм законодавства щодо застосування РРО (ПРРО). Вони дозволяють користувачам уникнути помилок при застосуванні РРО (ПРРО) та невірного тлумачення законодавчих норм.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали