Роз’яснення щодо експорту риби та рибних продуктів від Держпродспоживслужби
З огляду на те, що термін реалізації охолодженої риби в середньому становить 10 діб, а термін проведення лабораторних досліджень такої продукції складає 5-7 діб, експорт вказаних вантажів є проблематичним.
Зокрема, згідно зі статтею 32 Закону України от 24.01.1998 № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон № 771) харчові продукти, які експортуються з України, повинні відповідати вимогам законодавства України про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, за винятком випадків, коли:
- такі вимоги до харчових продуктів встановлені країною, до якої експортуються харчові продукти;
або
- такі вимоги до харчових продуктів встановлені у двосторонніх угодах України з країною, до якої експортуються харчові продукти.
Відповідно до статті 20 Закону № 771 оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють, та зобов’язані застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів і контролю у критичних точках, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів і контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів.
Згідно з Вимогами щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР), затвердженими наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01 жовтня 2012 року № 590, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 09 жовтня 2012 року за № 1704/22016 (зі змінами), оператор ринку аналізує небезпечні фактори на всіх етапах технологічного процесу, на яких, незважаючи на впроваджені заходи з контролю, ризик перевищення небезпечних факторів допустимого рівня залишається значним (комбінація ймовірності виникнення та потенційного негативного впливу на здоров’я споживачів).
Враховуючи зазначене та результати аналізу небезпечних факторів на всіх етапах технологічного процесу, оператор ринку встановлює періодичність проведення лабораторних досліджень (випробувань) за показниками безпечності харчових продуктів.
Звертаємо увагу, що при видачі міжнародного сертифіката враховується інформація щодо результатів лабораторних досліджень (випробувань), проведених у рамках державного контролю.
Перелік таких досліджень повинен відповідати вимогам країни імпортера.
За матеріалами Мінагро
Коментарі до матеріалу