Більше за темою:
Особливості правового регулювання організації ставкового рибництва
За участю т. в. о. Голови Держрибагентства Тараса Кота відбулася робоча зустріч із представниками аквабізнесу, промислових рибалок і рибопереробних підприємств щодо відкриття нових можливостей для виробників української рибної продукції та системного постачання вітчизняних водних біоресурсів для потреб Збройних Сил України й інших державних структур.
Під час заходу сторони обговорили низку питань, а також подальшу координацію зусиль для послідовного нарощування обсягів української риби в системі державних закупівель.
Зустріч проведено за результатами тендерних закупівель, аналіз яких виявив низьку зацікавленість вітчизняних виробників рибної продукції брати участь у відповідних процедурах закупівель, незважаючи на достатній обсяг продукції, який мав би становити інтерес для постачальників та сприятливу ціну.
Так, однією з причин низької зацікавленості у закупівлях стала вимога щодо наявності на кожному брикеті вітчизняної риби вакуумної упаковки, тоді як при закупівлі, наприклад, хека чи минтая така норма відсутня. Представники підприємств сектору переробки водних біоресурсів підкреслили, що стандартна форма пакування забезпечує належний рівень захисту. Крім того, заморожене рибне філе вже має технічну глазур, яка виконує захисну функцію та запобігає потраплянню сторонніх речовин або домішок.
Ще одним стримувальним фактором для участі рибного бізнесу в державних закупівлях є невідповідність обсягів тендерів, що суттєво перевищують обсяг лотів, які користувачі водних біоресурсів фактично отримують на аукціонах.
Водночас суттєвою проблемою є відсутність завчасного планування закупівель та брак інформації про майбутні обсяги тендерів. Через це постачальники не мають змоги своєчасно спланувати виробничу діяльність, сформувати запаси сировини та готової продукції.
Увагу присутніх було також сфокусовано на необхідності уніфікувати перелік документів, які потрібні для участі в державних закупівлях, оскільки наразі існують випадки, коли різні організації вимагають різний пакет документів, що ускладнює процедуру участі та створює додаткові перепони для чесної конкуренції.
Окремо була зазначена потреба включення до каталогу продуктів харчування Збройних Сил України позиції «сом кларієвий», що забезпечить постачання цієї продукції до системи забезпечення ЗСУ.
Зустріч засвідчила готовність держави та бізнесу до конструктивного діалогу. Ефективна реалізація запропонованих ініціатив дасть змогу не лише зміцнити продовольчу безпеку країни, а й підтримати національного виробника та надати потужний імпульс для розвитку всієї рибної галузі України.
За підсумками заходу прийнято рішення провести наступну зустріч наприкінці вересня – на початку жовтня. На ній планують розглянути напрацьовані пропозиції щодо збільшення частки вітчизняної рибної продукції в раціонах тих категорій громадян, забезпечення яких фінансується з державного бюджету.
Урядовий портал