Держпродспоживслужба: сертифікація НАССР – не обов’язкова
Сертифікація НАССР не є обов’язковою і законодавством визначена тільки вимога його запровадження на харчових підприємствах (але немає вимоги щодо отримання сертифікату).
Закон «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачає встановлення прозорого механізму надання державних гарантій безпечності та якості харчових продуктів і запровадження державного контролю в сфері санітарних та фітосанітарних заходів «від лану – до столу». Однією з обов’язкових вимог для оператора ринку харчових продуктів є система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Це система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.
Для поступового переходу на використання процедур НАССР для виробників визначено перехідний період. Так, для потужностей, які провадять діяльність із харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), система повинна бути запроваджена впродовж 3 років із моменту оприлюднення закону (з 20.09.2017). На потужностях, які провадять діяльність із харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через чотири роки (з 20.09.2018), а для малих потужностей – через п’ять років з того дня (з 20.09.2019).
https://agropolit.com/
Коментарі до матеріалу