Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (06-10.09.21)

13.09.2021 333 0 1

Облік та звітність

Чи має права ФОП бути «спрощенцем», яка отримала свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю?

Нормами абзацу четвертого ст. 3 Закону № 3425 нотаріусу заборонено займатися підприємницькою та адвокатською діяльністю, а також бути засновником адвокатських об’єднань, перебувати на державній службі або службі в органах місцевого самоврядування, у штаті інших юридичних осіб, виконувати іншу оплачувану роботу, крім викладацької, наукової і творчої діяльності, а також діяльності у професійному самоврядуванні нотаріусів.

Отже, ФОП, яка отримала свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю, не має права бути «спрощенцем».

За яких умов ФОП можуть бути платниками єдиного податку четвертої групи?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що до платників єдиного податку четвертої групи, належать фізичні особи – підприємці (далі – ФОП), які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону України від 19 червня 2003 року № 973-IV «Про фермерське господарство», за умови виконання сукупності певних вимог.

Чи має право ФОП – «спрощенець» виготовляти та реалізовувати вироби з корисних копалин?

ФОП – платник єдиного податку має право здійснювати реалізацію корисних копалин місцевого значення у вигляді сировини, а також виготовляти та реалізовувати вироби з корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення, що придбані, зокрема, у суб’єктів господарювання які здійснюють їх видобуток.

Оподаткування

Яка сума доходу зазначається у довідці про доходи ФОП (загальна система оподаткування)?

У довідці про доходи ФОП, яка перебуває на загальній системі оподаткування, на підставі даних податкової декларації зазначаєтьсясума чистого оподатковуваного доходу за відповідний період.

ФОП – «загальносистемник» в декларації за результатами календарного року зазначає і доходи від підприємницької діяльності, і інші доходи

ФОП на загальній системі оподаткування зобов’язана подавати за результатами календарного року податкову Декларацію, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатисяінші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, в тому числі відомості про нерухоме та рухоме майно.

Яка сума витрат на оплату праці найманих працівників включається до складу витрат ФОП на загальній системі оподаткування?

До складу витрат ФОП на загальній системі оподаткування включаєтьсясума нарахованої заробітної плати без вирахувань.

Які доходи включаються до загального оподатковуваного доходу ФОП на загальній системі?

До складу загального оподатковуваного доходу зараховуєтьсявиручка, що надійшла ФОП як в грошовій, так і в натуральній формі, а саме:

  • виручка у вигляді безготівкових грошових коштів, що надійшли на банківський рахунок чи в готівковій формі безпосередньо підприємцю чи його працівникам на місці здійснення розрахунків (в т.ч. відсотки банку);
  • виручка в натуральній (негрошовій формі);
  • суми штрафів і пені, отримані від інших суб’єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів та інші доходи, які пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності.

РРО/ПРРО

Чи буде вважатися розрахунковою операцією внесення покупцем коштів на розрахунковий рахунок ФОП через касу банку?

При оплаті покупцем замовлення шляхом перерахування оплати за товар за реквізитами його картки, не залежно від способу здійснення такої операції, така операція буде вважатися розрахунковою у розумінні Закону № 265 і потребуватиме застосування РРО/програмного РРО та створення відповідного розрахункового документа, у випадку перевищення ФОП протягом календарного року граничного обсягу доходу, визначеного Податковим кодексом.

Подробиці у ІПК від 26.07.21 р. № 2887/ІПК/99-00-07-05-01-06

Соціальне страхування

Для отримання допомоги по вагітності та пологах ФОП необхідно надати довідку про суму сплаченого єдиного внеску

ФОП може безоплатно отриматидовідку про наявність/відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску в контролюючих органах, а в органах Пенсійного фонду України – довідку про інформацію, що міститься у її персональній обліковій картці в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру. Довідка видається безоплатно на підставі поданої заяви платника.

Яка відповідальність для ФОП за несвоєчасно сплачені до бюджету авансові платежі з ПДФО

До ФОП на загальній системі оподаткування за не сплату, або несвоєчасну сплату суми грошового зобов’язання, визначеного ним в річній Декларації, застосовуєтьсявідповідальність у вигляді штрафних санкцій та пені.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали