• Швидкий пошук надійних рішень
    і практичної інформації

Uteka

Я шукаю...

Де шукати:

розширений пошук
Отримайте доступ до більше 2 мільйонів готових рішень, публікацій та оглядів
Оформити
передплату

Облік у ресторанному бізнесі: вибираємо метод

Із цієї статті ви дізнаєтеся: якими методами можна вести облік підприємству ресторанного господарства.

Що можна зробити на практиці: вибрати найбільш підходящий метод обліку для конкретного підприємства ресторанного господарства виходячи з умов його діяльності.

Заклад ресторанного господарства – це організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка провадить виробничо-торговельну діяльність. Заклад виробляє та(або) доготовує, продає та організовує споживання продукції власного виробництва і купованих товарів. Також він може організувати дозвілля споживачів (п. 1.3 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Мінекономіки та з питань європейської інтеграції від 24.07.02 р. № 219).

Як бачите, діяльність підприємств ресторанного господарства має ознаки роздрібної торгівлі і виробництва. І ця особливість впливає на організацію бухгалтерського обліку. Виходячи зі специфіки ресторанного бізнесу і були розроблені Методичні рекомендації щодо впровадження національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку у сфері громадського харчування і побутових послуг, гармонізованих із міжнародними стандартами, затверджені наказом Мінекономіки та з питань європейської інтеграції від 17.06.03 р. № 157 (далі – Методрекомендації № 157).

Правда, рекомендації із цього документа не завжди відповідають правилам П(С)БО. Проте Мінфін у листі від 08.07.16 р. № 31-11410-07-10/19787 (далі – Лист № 19787) не заперечує проти застосування цих Методрекомендацій (у відповідь на лист Мінекономрозвитку та торгівлі від 24.06.16 р. № 3631-04/19071-07 (далі – Лист № 3631) про можливість застосування Меторекомендацій № 157).

Отже, Методрекомендації № 157 пропонують два основні методи обліку на підприємствах громадського харчування: торговий і виробничий. Можна вибрати один або обидва і зафіксувати свій вибір у наказі про облікову політику. Також можна застосовувати торгово-виробничий метод.

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали