• Швидкий пошук надійних рішень
    і практичної інформації

Uteka

Я шукаю...

Де шукати:

розширений пошук
Отримайте доступ до більше 2 мільйонів готових рішень, публікацій та оглядів
Оформити
передплату

Способи калькулювання собівартості одиниці продукції

02.08.2019 138 0 0

Методи обліку витрат, що відрізняються один від одного тим, як виробничі затрати групуються за об’єктами обліку витрат, не слід плутати зі способами (прийомами) калькулювання фактичної собівартості одиниці продукції. Саме про ці способи й ітиметься в статті.

Це найпростіший і достовірний спосіб. Суть його в тому, що фактична собівартість одиниці продукції, виробленої у звітному періоді, визначається шляхом розподілу загальної суми затрат на кількість виготовленої продукції. У вигляді формули це виглядає так:

С = R : V,

  • де С – собівартість одиниці продукції, грн;
  • R – сукупні витрати на виробництво продукції, грн;
  • V – кількість одиниць виробленої продукції в натуральному вираженні.

До відома: цей спосіб застосовується на підприємствах, які виробляють однорідну продукцію, де не виникають запаси напівфабрикатів і готової продукції (а якщо й утворюються, то в обмежених кількостях) і легко організувати облік витрат на виготовлення цієї продукції. У зв’язку із цим його можуть використовувати не всі підприємства. Крім того, цей спосіб не дає уявлення про витрати за окремими статтями калькуляції.

Цей спосіб є пріоритетним при використанні попередільного (попроцесного) методу обліку витрат. При такому способі облік витрат і кількості виготовлених напівфабрикатів організують за кожним переділом (стадією), а потім – підсумовують. Тобто фактична собівартість одиниці продукції, виробленої у звітному періоді (С), розраховується за формулою

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали