Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Комерція від 27.09.2022

27.09.2022 178 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня закінчується термін подання звітності з ТЦУ. Тому в Uteka-Комерція для тих, хто має подавати таку звітність, ми розповіли: яку саме звітність подавати та в які терміни; які звіти подаються вперше і за яких умов; які особливості та податкові наслідки відображення самостійних ТЦУ-коригувань будуть у декларації з податку на прибуток. 

Сьогодні багатьох суб’єктів торгівлі турбує питання щодо застосування штрафів за відсутність РРО/ПРРО під час війни. Чи загрожують таким порушникам санкції зараз та чи будуть їх застосовувати після закінчення воєнного стану? Ми проаналізували норми законодавства та дали відповідь щодо можливих штрафів як під час воєнного стану, так і після його закінчення.
 
Також не менш цікавим є питання щодо строку відображення податкового кредиту на підставі податкової накладної. Нагадаємо, що з 1 січня діють зміни, внесені в п. 198.6 ПК, якими було скорочено термін для відображення податкового кредиту на підставі ПН. А ще на період дії воєнного стану було припинено перебіг деяких термінів, встановлених ПК, але чи має це стосунок до п. 198.6 ПК? Ми детально розглянули цю тему та висловили свою думку.

Через війну багато українських підприємців виїхали за кордон, зокрема в країни ЄС, де отримали статус тимчасового захисту. Цей статус дозволяє підприємцю не тільки дистанційно працювати за законодавством України в межах своєї звичної господарської діяльності, але й легально працевлаштуватись у країні тимчасового перебування, тобто отримувати іноземні доходи. Звісно, виникають запитання: податковим резидентом якої країни вважається підприємець, чи може він через 183 дні перебування за кордоном працювати як в Україні, так і в іншій країні, де він повинен сплачувати податки? Ми дали відповіді на ці запитання, сподіваюся, вам буде цікаво.

У вересні 2022 року стартував новий етап малої приватизації в період військового стану за новими правилами. Дізнайтеся відповіді на такі запитання: які об’єкти підпадають під малу приватизацію; яка процедура участі в купівлі (аукціоні); чи є вимоги щодо участі; де можна переглянути об’єкти для приватизації тощо.

Наступного тижня ми готуємо для вас також багато цікавого, зокрема:

  • як підтвердити відсутність податкового боргу та чи спишуться автоматично нараховані штрафи;
  • які терміни давності щодо трудових спорів з урахуванням змін у КЗпП;
  • де зараз можна взяти витяг з ЄДРПОУ;
  • як скласти РК при поверненні товарів або коштів та яка сума повинна бути повернена з ПДВ чи без, якщо контрагент – платник ЄП за ставкою 2 %;
  • хостинг нерезиденту: чи потрібно платити податок на репатріацію.

Корисного читання!

З повагою
Зінаїда Омельницька,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали