Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Комерція від 06.09.2022

06.09.2022 236 0 0

Шановні колеги!

Нарешті Мінфін затвердив порядок підтвердження можливості або неможливості виконання платником своїх податкових зобов’язань, а також перелік відповідних підтверджувальних документів. Заяву для підтвердження неможливості виконати податкові зобов’язання платнику податків потрібно подати до органу ДПС не пізніше 30 вересня 2022 року. Про це в Uteka-Комерція читайте цього тижня у статті «Як платникові податків підтвердити свою неможливість виконати податкові обов’язки через війну: затверджено наказ Мінфіну!».

Нагадаємо, що про те, як заповнити заяви в різних ситуаціях, ми докладно розглядали раніше у статті «Повідомлення ДПС про неможливість виконувати податкові обов’язки та зразки заяв».
 
Відновлення штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН турбує багатьох платників ПДВ, особливо у випадках, коли реєструються ПН, оформлені до лютого цього року. Ми розглянули, чому зараз не діють карантинні норми та як визначити період прострочення строків реєстрації для цілей нарахування штрафу.

Якщо ви постачаєте до військової частини, наприклад, запчастини або покришки, а також надаєте послуги з ремонту автотранспорту, постає запитання: за якою ставкою ПДВ обкладаються ці операції (0 % або 20 %)? Ми розглянули, що слід розуміти під терміном «забезпечення транспорту» і чому послуги з ремонту автотранспорту військової частини оподатковуються ПДВ за ставкою 20 %.

Також ми розглянули: як визначити строки давності з урахуванням змін, які були внесені в ст. 233 КЗпП, для списання заборгованості перед працівником, який використовував у відрядженні власні кошті, а потім звільнився; чи будуть санкції з боку Держпраці, якщо працівника було направлено до відрядження без виплати авансу; чи можна під час воєнного стану перерахувати нерезиденту кошти за послуги в інвалюті.

Наступного тижня ми, зокрема, розглянемо:

  • які зміни були внесені до порядку заповнення об’єднаної звітності та до чого потрібно встигнути підготуватися;
  • якщо підприємець на ЄП за ставкою 2 % не сплачує єдиного податку, чи зможе він залишитися на спрощеній системі;
  • що необхідно врахувати платнику ПДВ при поверненні з ЄП за ставкою 2 % до сплати ПДВ;
  • як списати борг із урахуванням нових правил;
  • чи подавати форму № 1-ОПП, якщо обов’язки директора виконує засновник;
  • як бути, якщо потрібно поміняти директора, а всі засновники підприємства перебувають за кордоном.

Корисного читання!

З повагою
Зінаїда Омельницька,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали