Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Комерція від 04.07.2023

04.07.2023 166 0 0

Шановні колеги!

30.06.2023 закінчилася дія карантину, який тривав понад три роки. Ми докладно розповіли, чого тепер чекати платникам податків, на що звернути увагу.

Скасування карантину автоматично скасовує і «карантинні» пільги, тому зараз у суб’єктів господарювання виникає багато запитань стосовно відповідальності, податкових перевірок, а також обчислення строків, установлених Податковим кодексом. Відповіді на ці запитання ви знайдете за посиланням.

Припустимо, у підприємства є декілька господарських договорів, за якими заборгованість виникла кілька років тому. На час карантину строки позовної давності були призупинені, тобто ці заборгованості не встигли стати безнадійними. Але зараз карантин закінчився. Чи вплине цей факт на перебіг строків позовної давності? Про це читайте тут: «Карантин закінчився: чи вплине це на строки позовної давності за господарськими договорами».

Чи мають до 1 липня закінчитися відпустки без збереження заробітної плати, надані працівникам на час карантину? Що повинен зробити кадровик після скасування надзвичайної ситуації? Ми надали вам докладні інструкції.

Після скасування карантину закінчується дія пільги, згідно з якою було звільнено від обкладення ПДВ операції з постачання товарів, зазначених у Переліку, затвердженому постановою КМУ від 20.03.2020 № 224. Ми розглянули, як обкладати ПДВ перехідні операції з товарами із Переліку № 244, якщо: передоплату (її частину) було отримано, коли діяла пільга, а відвантаження товару відбулося вже після скасування пільги; товар було відвантажено у період, коли діяла пільга, а оплату (у т. ч. за касовим методом) отримано після скасування пільги. Докладно читайте за посиланням.

Чи можна отримати індивідуальну податкову консультацію (далі – ІПК) під час воєнного стану? І якщо можна, то у який термін? І чи захищає ІПК від штрафів, якщо платник, діючи відповідно до ІПК, порушив податкове законодавство? Як знайти ІПК у реєстрі консультацій? Відповіді на ці та інші запитання див. за посиланням.

В очікуванні початку перевірок Мінфін підготував Методики проведення перевірок податку на прибуток та ПДВ. Ми розглянули, яким чином податківцям рекомендовано проводити перевірку повноти нарахувань цих податків, на що треба звернути увагу. Ознайомтесь із цими рекомендаціями, щоб знати, до чого готуватися:

Підприємство відкриває нові магазини. Чи обов’язково зараз оформлювати куточок споживача в точці роздрібної торгівлі, чи не скасовано цю вимогу? Яку саме інформацію слід там розмістити? Чи має там бути книга відгуків і пропозицій? Відповіді на ці запитання ви знайдете тут: «Куточок споживача для роздрібної торгівлі: як оформити».

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція ми розглянемо, зокрема, такі теми:

  • декларація з податку на прибуток за півріччя 2023 року: подаємо за оновленою формою;
  • нова форма авансового звіту: що змінилося та коли застосовувати;
  • поступка частки в ТОВ: оформити як продаж чи як дарування;
  • працівник працював у нічний час, хворів або перебував у відпустці: як розрахувати понаднормову оплату.

Корисного читання!

З повагою
Зінаїда Омельницька,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали