Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 20.02.2024

20.02.2024 115 0 0

Шановні колеги!

Цього тижні ми розглянули запитання, які надходять останнім часом від багатьох роботодавців, «зимові» проблеми юросіб – власників автотранспорту, а також відповіли на запитання щодо подання звітності з єдиного податку та подання так званої ліквідаційної декларації з податку на прибуток.

Підприємство отримало поштою розпорядження Територіального центру комплектування та соціальної підтримки про подання списків працівників чоловічої статі віком від 18 до 60 років з додатком у вигляді таблиці, де мають бути зазначені їхні ПІБ, адреси, наявність відстрочення та броні. Чи повинен роботодавець відповідати на такий запит – і якщо так, то на підставі якої норми законодавства? Як оформити відповідь на запит та яку відповідальність передбачено за ігнорування такого запиту? Докладні відповіді тут.

Підприємець – єдинник другої групи у 2023 році сплачував авансові внески з єдиного податку нерегулярно та не в повному розмірі. Так, було сплачено авансові внески: за січень – до 20 січня, лютий – до 20 лютого, за березень – 27 березня, за червень та липень – 28 липня. Внески за квітень, травень, а також за період із серпня до грудня єдинником не сплачено. Чи можна зарахувати авансові внески з ЄП, сплачені в 2023 році до 1 серпня, у рахунок сплати внесків за серпень – грудень цього року та як відобразити сплату авансових внесків у річній декларації? Дізнайтеся, пройшовши за посиланням.

ТОВ було створено у 2021 році. За результатами діяльності за 2021–2022 роки мало збиток як у бухгалтерському, так і у податковому обліку. Суму податкового збитку було відображено у рядку 3.2.4 додатка РІ до декларації з податку на прибуток (далі – декларація) та в рядках 03 РІ декларацій за 2021 і 2022 роки. У 2023 році діяльність взагалі не здійснювалась. У IV кварталі 2023 року за рішенням засновників відбулася ліквідація ТОВ. У бухобліку збитки було розподілено між засновниками. Як ТОВ сформувати показники останньої (так званої ліквідаційної) декларації ? Чи потрібно подавати додаток РІ у складі такої декларації? Або необхідно подати тільки декларацію з нулями? Відповіді на ці запитання ви знайдете тут.

Водій пошкодив авто підприємства через кучугури на дорозі: чи можна в цьому випадку стягнути з водія суму шкоди та чи має значення наявність договору про страхування автомобіля? Читайте про це за посиланням.

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція ми розглянемо:

  • чи можна забронювати сумісника;
  • чи потрібно розраховувати натуральний коефіцієнт для визначення об’єкта обкладення військовим збором;
  • які зміни внесено до Інструкції № 291: нові рахунки для обліку коштів, проведених через РРО/ПРРО.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали