Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 17.10.2023

17.10.2023 50 0 0

Шановні колеги!

Коротко ознайомлю вас із темами публікацій цього тижня.

Наближається строк звітування за ІІІ квартал, тому ми розглянули питання, пов’язані з поданням звітності з податку на прибуток, а саме: хто має подати декларацію з податку на прибуток за три квартали 2023 року; у який строк; за якою формою звітувати, які зміни очікуються; якими є особливості заповнення декларації для платників, що повернулися 01.08.2023 з єдиного податку за ставкою 2 %; як урахувати різниці, які вже діють, але окремих рядків у додатку PI для них ще немає; як сформулювати пояснення до декларації; яку відповідальність передбачено за неподання або за несвоєчасне подання декларації. Відповіді тут.

Підприємство в минулому році надало послуги замовнику, але письмовий договір не укладали, було оформлено лише рахунок на оплату та акт приймання-передачі наданих послуг. Замовник перерахував підприємству часткову передоплату, але залишок заборгованості не погасив досі. На телефонні дзвінки не реагує. Чи може підприємство стягнути суму боргу із замовника, якщо письмового договору з ним немає? Дізнайтеся про це, пройшовши за посиланням.

Питання працевлаштування осіб з інвалідністю є важливим для суспільства, особливо в умовах війни. Проте на практиці роботодавцям при всьому бажанні не завжди вдається виконати вимоги, установлені Законом від 21.03.1991 № 875-XII, а звільнення від штрафів – не передбачено. Ми розповіли, як оскаржити в судовому порядку несправедливе, на погляд роботодавця, накладення адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю.

Чи можна прийняти на роботу або звільнити працівника у вихідний день підприємства? Чи не буде Держпраця вважатиме звільнення або прийняття на роботу, датоване вихідним днем, порушенням трудового законодавства? Докладна відповідь юриста тут.

Торговельні мережі часто пропонують придбати сертифікати, за рахунок яких потім можна купити товар або замовити послугу. Дуже часто такі сертифікати купують як подарунок, щоб людина сама обрала товар або послугу, що подобається. Суб’єкт господарювання може продавати такі сертифікати як фізособам, так і йншим СГ (наприклад, коли підприємство придбає сертифікати у подарунок своїм працівникам). Ми розглянули, як продавцю подарункових сертифікатів оформлювати чеки РРО/ПРРО та податкові накладні в разі продажу сертифікатів як кінцевим споживачам, так і юрособам та продажу товарів (послуг) з оплатою такими сертифікатами. Читайте про це тут.

Через коливання валютного курсу змінюється сума інвалютної дебіторської заборгованості при її перерахунку в гривневий еквівалент на дату балансу. А разом із нею змінюється і сума резерву сумнівних боргів (далі – РСБ), сформованого під таку заборгованість. При цьому норми п. 139.2 ПК вимагають коригувати фінрезультат до оподаткування на суму збільшення або зменшення РСБ. Проте в окремих платників податку на прибуток виникли сумніви: а чи справді потрібно застосовувати такі коригування в разі, коли сума РСБ змінюється через коливання валютного курсу? Або ж такий випадок не підпадає під норму п. 139.2 ПК? Ми покажемо, що відбувається в обліку платника в разі здійснення коригувань згідно з п. 139.2 ПК та чи завжди вони є обов'язковими до застосування.

Під час війни, на жаль, легко втратити документи, а це додає проблем. Наприклад, якщо людині потрібно оформлювати пенсію, чи можна обійтися без трудової книжки? Як підтвердити свій стаж? Відповідь тут.

Наступного тижня в Uteka-Комерція розглянемо питання, пов’язані з щорічною інвентаризацією, а саме:

  • у чому полягають особливості проведення інвентаризації під час воєнного стану;
  • чи потрібно проводити інвентаризацію, якщо в юрособи лише один працівник (директор);
  • як провести інвентаризацію резерву оплати відпусток з урахуванням змін, унесених до Порядку № 100.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали