Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 15.08.2023

15.08.2023 97 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня пропонуємо до вашої уваги дуже актуальну тему – облік чат-боту. Цифровізація швидкими темпами збільшує свою присутність у бізнесі. Здавалося б, нещодавно бухгалтерська спільнота обговорювала особливості обліку витрат на розробку/придбання комп’ютерних програм, вебсайтів, цифрового підпису тощо. А тепер бухгалтерів цікавить, що таке чат-бот і як відобразити в обліку витрати, пов’язані з його створенням/обслуговуванням. Відповіді на ці запитання ви знайдете у трьох статтях за такими посиланнями: «Що таке чат-бот (або хто такий)?»; «Чат-бот очима бухгалтера»; «Чат-бот: бухгалтерський та податковий облік».

Зараз не найкращий етап для нашої економіки, і багатьом суб’єктам господарювання (далі – СГ) доводиться шукати альтернативні варіанти ведення розрахунків із контрагентами: не завжди є можливість розрахуватись грошима за отримані товари (роботи, послуги). Один із таких варіантів – зарахування зустрічних вимог. Це зручний інструмент, передбачений Цивільним кодексом. Однак при оформленні зарахування на практиці в СГ виникає безліч запитань, а саме: у яких випадках зарахування зустрічних вимог є можливим, які є заборони, як документально оформити таку операцію та відобразити у податковому та бухгалтерському обліку тощо. Відповіді тут і тут.

Часто працівники підприємств придбавають паливо для службових авто. Причому працівник може купити паливо для службового автотранспорту як за гроші підприємства, тобто за кошти, видані йому під звіт готівкою або перераховані на платіжну картку, так і за власний кошт – з наступним відшкодуванням йому суми витрат. Ми розглянули, чи потрібно працівнику в таких випадках звітувати за витрачені кошти – і якщо потрібно, то як це зробити з урахуванням змін, внесених з 01.04.2023 до пп. 170.9.1–170.9.4 Податкового кодексу. Докладніше про це читайте за посиланням.

Придбати паливно-мастильні матеріали (далі – ПММ) можна різними способами (на АЗС за готівку, за передоплатою з подальшим відпуском через АЗС по талонах, паливних картках). І тут важливо обрати спосіб, найбільш зручний та вигідний саме для вашого підприємства. При цьому бухгалтер має правильно оформити та коректно відобразити в обліку господарські операції, пов'язані з таким придбанням. Ми розповіли, на які нюанси слід зважити бухгалтеру в кожному варіанті купівлі ПММ.

На період воєнного стану трудові договори з багатьма працівниками було призупинено. Що робити, коли такі працівники отримують листок непрацездатності: оплачувати їм лікарняний за рахунок підприємства за перші 5 днів чи чекати закінчення воєнного стану? Відповідь тут.

Видано наказ про прийняття на роботу, але працівник жодного дня не відпрацював: виїхав за кордон, надіслав звідти заяву про надання відпустки без збереження заробітної плати, а тепер буде звільнятися. Чи потрібно нараховувати йому грошову компенсацію за невикористану відпустку? Читайте про це за посиланням.

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція будуть, зокрема, такі теми:

  • кошти на рахунок «овернайт» – як обліковувати;
  • як зареєструватися у судебній системі;
  • чи потрібно сплачувати податок на фрахт, якщо експедитор-нерезидент не надає послуги з перевезення товару особисто.

Корисного читання!

З повагою
Зінаїда Омельницька,
головна редакторка
Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали