Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 14.11.2023

14.11.2023 148 0 0

Шановні колеги!

Коротко ознайомлю вас із темами, які ми розглянули цього тижня.

Почнемо із питань про перевірки.

На підприємство зателефонували з Держпродспоживслужби та повідомили, що збираються провести у нас перевірку. За якими підставами органи Держпродспоживслужби наразі мають право перевіряти суб’єктів господарювання? Відповідь тут.

Із 27.11.2023 набуває чинності закон щодо правил проведення перевірок у сфері техногенної та пожежної безпеки, які здійснюються органами ДСНС. Ми розглянули, що саме зміниться і якими будуть оновлені правила.

До 1 грудня роботодавці мають подавати до Держпраці списки працівників, які підлягають обов’язковим медоглядам. Ми пояснили, кого з роботодавців стосується ця вимога, які саме документи потрібно оформити і куди їх подати, чи можна не погоджувати списки та не проводити медогляди працівників у зв’язку з тим, що зараз діє воєнний стан.

У разі виникнення проблем краще за все звернутися до фахівців. Наприклад, адвокат допоможе розібратися у ситуації, що потребує наявності спеціальних юридичних знань. А інколи він ще й має відповідно до закону важелі впливу на третіх осіб. Ідеться, зокрема, про адвокатський запит. Ми розповіли, чи обов’язково надавати відповідь, якщо ви отримали адвокатський запит, і чи є відповідальність за ігнорування такого запиту.

На думку бухгалтера, підприємство припустилося помилки: амортизацію було нараховано у відсотках від залишкової вартості активу. Ми відповіли на запитання, як виправити таку помилку і чи можна нараховувати амортизацію фіксованою сумою. Також ми порадили спочатку переконатися, чи насправді було допущено помилку. Адже є методи амортизації, за яких норма амортизації розраховується у відсотках і застосовується до залишкової вартості. Докладніше читайте про це за посиланням.

Суб’єкт господарювання продає товар через інтернет-сайт на умовах часткової передоплати. Виникло запитання, як в цьому випадку оформлювати чеки РРО/ПРРО під час розрахунків з покупцями, а саме: чи потрібно оформлювати чек на кожну оплату; чи потрібно оформлювати чек на передоплату, отриману за реквізитами рахунка продавця. Відповіді тут.

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція розглянемо такі тами:

  • особливості обліку МНМА, МШП і матеріалів: спільне та відмінності;
  • чергові зміни в блокуванні податкових накладних;
  • скасовано офіційні норми витрат ПММ: як тепер вести облік.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали