Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 12.12.2023

12.12.2023 114 0 0

Шановні колеги!

Коротко ознайомлю вас із темами, які ми розглянули цього тижня.

Надання в оренду нерухомого чи рухомого майна є досить поширеним видом господарської діяльності. При цьому правила обліку залежать від того, хто саме здає майно в оренду – підприємець чи ТОВ, єдинник чи загальносистемник, це основний вид діяльності для орендодавця чи ні. Ми розглянули облік орендних операції у юрособи на загальній системі, для якої надання в оренду майна є основним видом діяльності, зокрема пояснили:

  • куди відносити витрати на оплату праці – на рахунок 92, 91 чи на субрахунок 231, якщо директор – єдиний працівник підприємства;
  • як обліковувати земельний податок, чи входить сума податку до складу витрат, які формують собівартість орендних послуг;
  • що робити із комунальними платежами – включати до собівартості послуги з надання в оренду чи виділяти на окремий субрахунок?

Докладніше про все це читайте тут.

Підприємства, які є власниками транспортних засобів (далі – ТЗ), зобов’язані двічі на рік інформувати Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (далі – ТЦК) про наявність у них ТЗ, їхній технічний стан, а також про громадян, які працюють на цих ТЗ. Учергове це потрібно зробити до 20 грудня поточного року. Ми розповіли, хто саме і у якій спосіб має подавати таку інформацію до ТЦК, а також що загрожує керівнику юрособи за неподання такої інформації.

Підприємство на загальній системі оподаткування – платник ПДВ виготовило продукцію і хоче передати її на потреби ЗСУ через благодійну організацію, яка не є платником ПДВ, але за продукцію підприємства заплатить нерезидент. Чи потрібно в цьому разі укладати трьохсторонній договір? Як постачальнику оформити податкову накладну? Відповіді тут.

Із 06.11.2023 триває протест польських перевізників та блокування руху вантажного транспорту на кордоні з Україною. Це призвело до зупинки руху на декількох прикордонних пунктах пропуску між Польщею та Україною та утворення величезних заторів. Ми розглянули, як впливають ці події на відносини українських перевізників зі своїми контрагентами – замовниками (як українськими, так і іноземними), на бухгалтерський облік та оподаткування, а також зробили аналіз судових спорів, що виникли між сторонами договору автоперевезення.

Трудовий договір із працівником укладено 01.07.2023. Чи має цей працівник право на щорічну основну відпустку в грудні 2023 року та на скільки днів? Якою має бути мінімальна тривалість відпустки в такому разі? Дізнавайтеся, пройшовши за посиланням.

Підприємець на загальній системі оподаткування придбає у нерезидента та вводить в експлуатацію обладнання. При цьому оплату нерезиденту перераховано частково, повністю розрахуватися з ним підприємець має через певний час. Як визначити первісну вартість обладнання в такій ситуації? Як розрахувати суму амортизації, яку підприємець може включити до витрат у поточному році? Докладніше читайте про це за посиланням.

Вкотре норми Податкового кодексу було підкориговано у частині проведення документальних та фактичних перевірок у період воєнного стану. Цього разу «воєнний» мораторій скасовано для більшості платників податків. У меншості залишилися ті, кого поки що не можна перевіряти. Ми розглянули, хто з платників податків ризикує потрапити до плану перевірок на 2024 рік, а хто все ще перебуває під захистом мораторію.

Наступного тижня у публікаціях Uteka-Комерція вас очікує добірка консультацій, присвячених новорічним подіям:

  • облік та оподаткування подарунків та корпоративів;
  • розпродажі, знижки, бонуси для покупців;
  • алкоголь у подарунок – чи потрібна ліцензія.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали