Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Облік витрат і формування доходів у хлібопекарському виробництві

03.11.2022 2522 0 2

Хлібобулочні вироби – харчові продукти, які випікаються з борошна, дріжджів, солі, води та додаткової сировини для хлібобулочних виробів за відповідними рецептами та технологічними режимами.

Хлібопекарське виробництво – виробництво хлібопекарської продукції на підприємствах харчової промисловості (ДСТУ 2120-93-Хлібопекарське виробництво. Терміни та визначення).

Господарські операції, пов’язані з виробництвом і продажем хлібобулочних виробів, мають низку особливостей. До характерних особливостей хлібопекарського виробництва можна віднести:

  • наявність підприємств різної виробничої потужності;
  • використання різного технологічного обладнання; організацію щоденної роботи підприємств із застосуванням одно-, дво- або тризмінного робочого дня;
  • необхідність щоденного та безперервного забезпечення населення продукцією, що має переважно короткий термін зберігання;
  • безперервна робота підприємства протягом усіх сезонів року;
  • широкий асортимент продукції; наявність спеціалізованих підприємств із випуску фірмових видів хліба;
  • безперебійне забезпечення борошном та іншою сировиною, що гарантує запланований графік виробничого процесу;
  • використання специфічної сировини – борошна, яке має якісні ознаки, що впливають на вихід готової продукції та її якість;
  • необхідність чіткого узгодження діяльності хлібопекарських підприємств із суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі та транспортними організаціями щодо забезпечення торгової мережі у визначені години та в широкому асортименті;
  • гнучкість зміни обсягів виробництва й асортименту продукції залежно від замовлень роздрібних торгових підприємств.

Розглянемо облік витрат, методику визначення виробничої собівартості хлібобулочних виробів і формування доходів у хлібопекарських підприємствах.

Загальні принципи формування виробничої собівартості хлібобулочних виробів викладено в П(С)БО 16 «Витрати». Водночас необхідно орієнтуватися також на Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості, затверджені наказом Мінпромполітики від 09.07.07 р. № 373 (далі – Методрекомендації № 373), якими повинні користуватися промислові підприємства, у тому числі підприємства хлібопекарської промисловості, при формуванні собівартості виготовленої продукції.

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали