Хлібобулочні вироби – харчові продукти, які випікаються з борошна, дріжджів, солі, води та додаткової сировини для хлібобулочних виробів за відповідними рецептами та технологічними режимами.
Хлібопекарське виробництво – виробництво хлібопекарської продукції на підприємствах харчової промисловості (ДСТУ 2120-93-Хлібопекарське виробництво. Терміни та визначення).
Господарські операції, пов’язані з виробництвом і продажем хлібобулочних виробів, мають низку особливостей. До характерних особливостей хлібопекарського виробництва можна віднести:
Розглянемо облік витрат, методику визначення виробничої собівартості хлібобулочних виробів і формування доходів у хлібопекарських підприємствах.
Загальні принципи формування виробничої собівартості хлібобулочних виробів викладено в П(С)БО 16 «Витрати». Водночас необхідно орієнтуватися також на Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості, затверджені наказом Мінпромполітики від 09.07.07 р. № 373 (далі – Методрекомендації № 373), якими повинні користуватися промислові підприємства, у тому числі підприємства хлібопекарської промисловості, при формуванні собівартості виготовленої продукції.