Облік витрат і формування доходів у хлібопекарському виробництві
Хлібобулочні вироби – харчові продукти, які випікаються з борошна, дріжджів, солі, води та додаткової сировини для хлібобулочних виробів за відповідними рецептами та технологічними режимами.
Хлібопекарське виробництво – виробництво хлібопекарської продукції на підприємствах харчової промисловості (ДСТУ 2120-93-Хлібопекарське виробництво. Терміни та визначення).
Господарські операції, пов’язані з виробництвом і продажем хлібобулочних виробів, мають низку особливостей. До характерних особливостей хлібопекарського виробництва можна віднести:
- наявність підприємств різної виробничої потужності;
- використання різного технологічного обладнання; організацію щоденної роботи підприємств із застосуванням одно-, дво- або тризмінного робочого дня;
- необхідність щоденного та безперервного забезпечення населення продукцією, що має переважно короткий термін зберігання;
- безперервна робота підприємства протягом усіх сезонів року;
- широкий асортимент продукції; наявність спеціалізованих підприємств із випуску фірмових видів хліба;
- безперебійне забезпечення борошном та іншою сировиною, що гарантує запланований графік виробничого процесу;
- використання специфічної сировини – борошна, яке має якісні ознаки, що впливають на вихід готової продукції та її якість;
- необхідність чіткого узгодження діяльності хлібопекарських підприємств із суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі та транспортними організаціями щодо забезпечення торгової мережі у визначені години та в широкому асортименті;
- гнучкість зміни обсягів виробництва й асортименту продукції залежно від замовлень роздрібних торгових підприємств.
Розглянемо облік витрат, методику визначення виробничої собівартості хлібобулочних виробів і формування доходів у хлібопекарських підприємствах.
Загальні принципи формування виробничої собівартості хлібобулочних виробів викладено в П(С)БО 16 «Витрати». Водночас необхідно орієнтуватися також на Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості, затверджені наказом Мінпромполітики від 09.07.07 р. № 373 (далі – Методрекомендації № 373), якими повинні користуватися промислові підприємства, у тому числі підприємства хлібопекарської промисловості, при формуванні собівартості виготовленої продукції.
Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
і приклади
доступу
питання експерту
оновлення
матеріалів
матеріалів c 2015 року