Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Облік витрат і формування доходів у хлібопекарському виробництві

03.11.2022

Хлібобулочні вироби – харчові продукти, які випікаються з борошна, дріжджів, солі, води та додаткової сировини для хлібобулочних виробів за відповідними рецептами та технологічними режимами.

Хлібопекарське виробництво – виробництво хлібопекарської продукції на підприємствах харчової промисловості (ДСТУ 2120-93-Хлібопекарське виробництво. Терміни та визначення).

Господарські операції, пов’язані з виробництвом і продажем хлібобулочних виробів, мають низку особливостей. До характерних особливостей хлібопекарського виробництва можна віднести:

  • наявність підприємств різної виробничої потужності;
  • використання різного технологічного обладнання; організацію щоденної роботи підприємств із застосуванням одно-, дво- або тризмінного робочого дня;
  • необхідність щоденного та безперервного забезпечення населення продукцією, що має переважно короткий термін зберігання;
  • безперервна робота підприємства протягом усіх сезонів року;
  • широкий асортимент продукції; наявність спеціалізованих підприємств із випуску фірмових видів хліба;
  • безперебійне забезпечення борошном та іншою сировиною, що гарантує запланований графік виробничого процесу;
  • використання специфічної сировини – борошна, яке має якісні ознаки, що впливають на вихід готової продукції та її якість;
  • необхідність чіткого узгодження діяльності хлібопекарських підприємств із суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі та транспортними організаціями щодо забезпечення торгової мережі у визначені години та в широкому асортименті;
  • гнучкість зміни обсягів виробництва й асортименту продукції залежно від замовлень роздрібних торгових підприємств.

Розглянемо облік витрат, методику визначення виробничої собівартості хлібобулочних виробів і формування доходів у хлібопекарських підприємствах.

Загальні принципи формування виробничої собівартості хлібобулочних виробів викладено в П(С)БО 16 «Витрати». Водночас необхідно орієнтуватися також на Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості, затверджені наказом Мінпромполітики від 09.07.07 р. № 373 (далі – Методрекомендації № 373), якими повинні користуватися промислові підприємства, у тому числі підприємства хлібопекарської промисловості, при формуванні собівартості виготовленої продукції.

Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
Готові рішення
і приклади
Миттєва активація
доступу
Можливість задати
питання експерту
Щоденні
оновлення
Доступ до ексклюзивних
матеріалів
Відкритий архів
матеріалів c 2015 року
Популярне
03.04.2025
Посадова інструкція для голови фермерського господарства
У цьому матеріалі розглянемо, як правильно скласти посадову інструкцію для голови фермерського господарства (далі – ФГ). Зокрема, з’ясуємо, які розділи повинна мати інструкція та в якому випадку в неї слід вносити зміни. У цьому матеріалі розглянемо, як правильно скласти посадову інстру...
21.03.2025
Як ФГ визначити своїх кінцевих бенефіціарів
Юридичні особи (в т. ч. ФГ) повинні подавати інформацію про своїх кінцевих бенефіціарних власників (далі – КБВ) (або про їх відсутність). За несвоєчасне подання такої інформації передбачено штрафні санкції. Про порядок та строки такого інформування розповімо в цій статті. Юридичні особи (в т....
10.04.2025
Як прийняти нового члена до фермерського господарства
На законодавчому рівні правилам прийняття нового члена до фермерського господарства (далі – ФГ) приділено мало уваги. Водночас це одна з важливих дій, без яких не обходиться жодне ФГ. У цьому матеріалі розповімо, чим регулюється процедура прийняття нового члена до ФГ, з яких етапів вона склада...
Нове
21.12.2023
Формування фінансового результату
Закриття бухгалтерського року: згадати все! Визначення фінансового результату Окремих правил для визначення фінансового результату чинним законодавством не передбачено, оскільки вони є похідними від правил (принципів) обліку доходів і витрат. Методологія формування інформації про доходи і витрати в...
19.12.2023
Розпродажі, знижки, бонуси для покупців
Новорічні турботи бухгалтера Про що стаття? Знижки та розпродажі, як правило, оголошуються підприємствами торгівлі в рекламних цілях. І, як будь-яка рекламна акція, вони вимагають бездоганного документального оформлення, щоб уникнути претензій із боку ДПС. Тому ми розглянемо не тільки особливості в...
24.11.2023
Як допомагає фінансова звітність приймати управлінські рішення
Євгеній почав свою кар'єру в агробізнесі, створивши разом зі своїми партнерами компанію ТОВ «АГРОГРУП КВС», яка спеціалізується на виробництві добрив. Завдяки використанню інноваційних технологій і підходів, його продукція швидко завоювала довіру фермерів по всій країні. Розуміючи потреб...
Кращі матеріали