Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Облік в овочівництві: втрати продукції під час зберігання

Облік в овочівництві: торгівля продукцією на виїзді
Облік у овочівництві: способи оцінки продукції
Оприбуткування продукції овочівництва: якими документами оформлюється?
Облік витрат в овочівництві

Для кого ця стаття: для тих сільгосппідприємств, які вирощують картоплю та овочі.

Із цієї статті ви дізнаєтеся: які втрати свіжої плодоовочевої продукції можна вважати природними, як правильно визначити природний убуток та зафіксувати це документально, а також відобразити в бухобліку.

Під час зберігання свіжої плодоовочевої продукції певна її частина неодмінно зникне. Причин такого зникнення може бути дві.

1. Природний (нормативний) убуток. Під ним прийнято вважати убуток, що виникає внаслідок природної зміни біологічних або фізико-хімічних властивостей продукції при збереженні якісних характеристик продукції навіть за умови дотримання всіх техстандартів та норм. Іншими словами, це кількісні втрати свіжих картоплі, овочів і плодів, причина яких – нормальні природні процеси: випаровування вологи й дихання. За загальним правилом вони можуть виникнути у процесі зберігання, а також у період реалізації в пункті продажу.

Втрати через такі природні процеси у вітчизняному законодавстві, як правило, унормовано.

Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
Готові рішення
і приклади
Миттєва активація
доступу
Можливість задати
питання експерту
Щоденні
оновлення
Доступ до ексклюзивних
матеріалів
Відкритий архів
матеріалів c 2015 року
Статті за темою
21.10.2025
Зібрали цукровий буряк: оприбутковуємо продукцію
Стаття пояснює порядок первісного визнання, оцінювання та бухгалтерського обліку сільськогосподарської продукції – цукрового буряку із прикладом розрахунку собівартості та ведення аналітичного обліку. Цукровий буряк є основною технічною культурою, що забезпечує цукрову промисловість сировиною....
21.10.2025
Визначення собівартості продукції цукрових буряків
У статті розглянуто методику визначення фактичної собівартості цукрових буряків із урахуванням витрат на вирощування, збирання, догляд, кагатування, гичку та забраковані корені. Фактична собівартість продукції цукрових буряків визначається на підставі витрат на вирощування, збирання, доочищення, каг...
22.09.2025
Убуток зерна під час доробки: як відобразити в бухобліку
Доробка зерна завжди пов’язана з природними втратами маси. У статті ми розповімо, як сільгосппідприємствам – як тим, що мають власні потужності, так і тим, що передають зерно на елеватор, – правильно показати ці втрати в бухобліку. Доробка зерна завжди пов’язана з природними ...
Популярне
14.08.2025
Документальне оформлення видачі кормів для годівлі тварин
Сільськогосподарські підприємства, що займаються тваринництвом (зокрема, вирощуванням великої рогатої худоби, птиці), мають правильно організувати облік видачі кормів для годівлі. Розгляньмо, як це зробити згідно з чинними нормами. Сільськогосподарські підприємства, що займаються тваринництвом (зокр...
22.09.2025
Убуток зерна під час доробки: як відобразити в бухобліку
Доробка зерна завжди пов’язана з природними втратами маси. У статті ми розповімо, як сільгосппідприємствам – як тим, що мають власні потужності, так і тим, що передають зерно на елеватор, – правильно показати ці втрати в бухобліку. Доробка зерна завжди пов’язана з природними ...
26.09.2025
Зміна власника землі посеред року: кому та як сплачувати орендну плату
У статті розповімо, як орендар повинен сплачувати орендну плату, якщо орендодавець продав земельну ділянку новому власнику. Це запитання час від часу виникає в орендарів землі, які сплачують орендну плату раз на рік. Так, якщо одна фізособа продала іншій земельну ділянку, наприклад, 01.09.2025, то о...
Нове
21.10.2025
Зібрали цукровий буряк: оприбутковуємо продукцію
Стаття пояснює порядок первісного визнання, оцінювання та бухгалтерського обліку сільськогосподарської продукції – цукрового буряку із прикладом розрахунку собівартості та ведення аналітичного обліку. Цукровий буряк є основною технічною культурою, що забезпечує цукрову промисловість сировиною....
21.10.2025
Визначення собівартості продукції цукрових буряків
У статті розглянуто методику визначення фактичної собівартості цукрових буряків із урахуванням витрат на вирощування, збирання, догляд, кагатування, гичку та забраковані корені. Фактична собівартість продукції цукрових буряків визначається на підставі витрат на вирощування, збирання, доочищення, каг...
22.09.2025
Убуток зерна під час доробки: як відобразити в бухобліку
Доробка зерна завжди пов’язана з природними втратами маси. У статті ми розповімо, як сільгосппідприємствам – як тим, що мають власні потужності, так і тим, що передають зерно на елеватор, – правильно показати ці втрати в бухобліку. Доробка зерна завжди пов’язана з природними ...
Кращі матеріали