Облік в овочівництві: втрати продукції під час зберігання
Облік в овочівництві: торгівля продукцією на виїзді
Облік у овочівництві: способи оцінки продукції
Оприбуткування продукції овочівництва: якими документами оформлюється?
Облік витрат в овочівництві
Для кого ця стаття: для тих сільгосппідприємств, які вирощують картоплю та овочі.
Із цієї статті ви дізнаєтеся: які втрати свіжої плодоовочевої продукції можна вважати природними, як правильно визначити природний убуток та зафіксувати це документально, а також відобразити в бухобліку.
Під час зберігання свіжої плодоовочевої продукції певна її частина неодмінно зникне. Причин такого зникнення може бути дві.
1. Природний (нормативний) убуток. Під ним прийнято вважати убуток, що виникає внаслідок природної зміни біологічних або фізико-хімічних властивостей продукції при збереженні якісних характеристик продукції навіть за умови дотримання всіх техстандартів та норм. Іншими словами, це кількісні втрати свіжих картоплі, овочів і плодів, причина яких – нормальні природні процеси: випаровування вологи й дихання. За загальним правилом вони можуть виникнути у процесі зберігання, а також у період реалізації в пункті продажу.
Втрати через такі природні процеси у вітчизняному законодавстві, як правило, унормовано.
Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
і приклади
доступу
питання експерту
оновлення
матеріалів
матеріалів c 2015 року