Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 31.10.2023

31.10.2023 122 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Розірвання договору оренди земельної ділянки є найбільш поширеним предметом земельних спорів. Сьогодні поговоримо про те, коли орендодавець має право розірвати договір оренди землі в односторонньому порядку. Відразу зазначимо, що такий спосіб розірвання договору можливий, якщо це передбачено умовами договору. У більшості договорів на це накладено вето, але в деяких випадках сторони включають таку умову до договору. На що сільгосппідприємству варто звернути особливу увагу з цього питання, розповідаємо тут.

Триває подання Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ за III квартал 2023 року. Водночас виникає багато запитань, пов’язаних із його заповненням. Адже за оновленою формою цей розрахунок подається вперше. Про те, які зміни з’явилися у формі об’єднаної звітності та нумерації додатків до неї, як відобразити в цій формі списання безнадійної заборгованості, як відображати доходи резидентів Дія.Сіті та мобілізованих працівників, довідаєтеся з нашого матеріалу.

Як відомо, врахована органом ДПС Таблиця даних платника податку – це імунітет платника ПДВ від блокування податкових накладних (ПН). Проте домогтися врахування Таблиці податковим органом не завжди просто. Утім, для деяких платників, зокрема сільгосптоваровиробників, передбачено автоматичне (тобто без розгляду комісією регіонального рівня) врахування Таблиці. Тривалий час ця процедура не працювала. І нарешті цього року вона почала функціонувати, і багатьом платникам уже врахували Таблицю автоматично. Кому саме пощастило, розповідаємо у статті.

У матеріалі «Інвентаризація пального на складах сільгосппідприємства: правила» ми розповідали про вимоги до організації, проведення та документування інвентаризації пального в резервуарах (цистернах). Добре, якщо за її результатами фактична наявність товарно-матеріальних цінностей повністю відповідає даним бухобліку. Проте так буває не завжди. Іноді фактичні дані не збігаються з обліковими. Тобто є так звані інвентаризаційні різниці – надлишки або нестачі. Чи можна врегулювати ці різниці? А якщо можна, то як це відобразити в бухгалтерському та ПДВ-обліку? Ці питання розглянуто в новій статті – «Інвентаризація пального на сільгосппідприємстві: відображаємо результати в бухобліку».

Серед іншого, нові матеріали Uteka-Агро присвячені таким темам:

Наступного разу Uteka-Агро повідає:

  • як дізнатися деокупованому підприємтву про свої борги та оскаржити їх;
  • чи може тракторист-машиніст працювати за сумісництвом заступником голови ФГ/директора ТОВ;
  • як списати продукцію овочівництва, що зіпсувалася.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали