Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 27.06.2023

27.06.2023 102 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Основними темами публікацій Uteka-Агро цього тижня є пільги з визначення МПЗ, нюанси оренди водних об’єктів, зміни в оподаткуванні операцій з пальним, нарахування декретних тощо.

Платників єдиного податку, які перебувають на територіях ведення активних бойових дій або на тимчасово окупованих територіях та мають у власності чи користуванні сільськогосподарські угіддя, звільнено від визначення МПЗ за 2022 рік. Це стало можливим завдяки Закону від 11.04.2023 № 3050-IX. Ми розповідаємо, кого саме та за який період звільнено від сплати МПЗ, а також як скласти уточнюючу декларацію платникам ЄП другої та третьої груп («Як єдинникам другої та третьої груп зменшити МПЗ за 2022 рік»).

Не менш актуальним, зокрема, для ФГ є матеріал «Викупляти чи ні: варіанти користування землею, що перебувала в постійному користуванні засновника». Тут ми обговорюємо нюанси реалізації на практиці різних варіантів користування земельною ділянкою. Зокрема, оформлення права постійного землекористування за ФГ, внесення земельної ділянки або права користування нею до статутного (складеного) капіталу, оренда та емфітевзис тощо.

Наступна наша консультація – для сільгосппідприємств, які мають намір займатися рибництвом. Як відомо, придбавати водні об’єкти у власність заборонено. Тож єдиний варіант для таких господарств – орендувати водний об’єкт разом із земельною ділянкою. Ми розповідаємо, як укласти договір оренди земельної ділянки з водним об’єктом та яким є порядок його поновлення («Як оформити та поновити договір оренди земельної ділянки з водним об’єктом»).

У наступних публікаціях аналізуємо зміни в законодавстві, яких слід дотримуватися з 01 липня, а також ситуації із практики щодо обкладання ПДВ:

Якщо під час декретної відпустки жінка працювала, виникають такі запитання: з якого дня слід нарахувати декретні; як розрахувати суму допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами в цій ситуації? Відповіді на них ми виклали в публікації за посиланням.

Матеріали Uteka-Агро наступного тижня будуть присвячені таким темам:

  • перевірки нотаріусом покупця земельної ділянки (законопроєкт 7532);
  • складання декларації з податку на нерухомість у разі придбання/продажу нерухомості;
  • податкові перевірки, штрафи, пеня, обчислення податкових строків давності: що зміниться у разі скасування карантину.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук 

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали