Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 20.08.2024

20.08.2024 70 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Цього тижня в Uteka-Агро ми розглянули такі питання.

Продаж земельної ділянки: як оформити податкову накладну та відобразити у звітності з ПДВ? З 2024 року юрособи можуть продавати не тільки сільськогосподарські, а й несільськогосподарські землі, зокрема ті, на яких розташоване нерухоме майно. У матеріалі розповідаємо, чи обкладається ПДВ продаж земельної ділянки, як скласти податкову накладну на цю операцію та заповнити ПДВ-звітність.

Акт доробки зерна, виданий сільгосппідприємству елеватором: за якою формою має бути складений та ким підписаний? Підприємство передає зерно на зберігання. У процесі зберігання здійснюється комплекс послуг – очищення та сушіння. Виконавець видає документ «Виписка з актів доробки» (довільної форми). Ким має бути підписана така виписка? Чи достатньо підпису головного бухгалтера та печатки підприємства-виконавця? Чи не треба підписів з обох сторін? Відповіді – у публікації за посиланням.

Постачання товарів для заправки та забезпечення транспорту ЗСУ: коли застосовується нульова ставка ПДВ? На сьогодні операції з постачання товарів для заправки або забезпечення транспортних засобів ЗСУ та інших військових формувань обкладаються ПДВ за ставкою 0 %. У постанові КМУ від 18.07.2024 № 831 (набула чинності з 1 серпня) деталізовано перелік суб’єктів, яким дозволена нульова ставка ПДВ, а також визначено перелік товарів, постачання яких обкладається ПДВ за нульовою ставкою. У консультації ми розповідаємо детальніше про ці зміни.

Чи потрібно нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання з ПДВ у разі постачання послуг ЗСУ? Податковим кодексом (далі – ПК) передбачено, що операції з безоплатного передання товарів/надання послуг ЗСУ та іншим органам у період дії воєнного стану не вважаються їх постачанням. У статті розглянуто: передання товарів/послуг яким органам не обкладається ПДВ; чи потрібно оформлювати податкову накладну й нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання в разі передання товарів, придбаних у платників ПДВ.

Коли покупець має зареєструвати від’ємний РК, щоб уникнути штрафу? Розрахунок коригування (далі – РК), який оформлюється для зменшення суми компенсації на користь платника податку – постачальника, реєструє в ЄРПН покупець. І тому штрафують за несвоєчасну реєстрацію РК покупця. Але оформлює РК постачальник. Тобто саме від постачальника залежить, коли покупець отримає РК. У консультації пропонуємо згадати: які строки реєстрації РК покупцем установлено ПК; що роз’яснює з цього питання податкова; які акти за результатами камеральних перевірок на сьогодні отримують платники ПДВ; як покупцю оскаржити акт камеральної перевірки.

Працівник отримав повістку на проходження ВЛК: чи потрібно його увільняти від роботи? ТЦК може вручити працівнику повістку не тільки у зв’язку з призовом на військову службу, а й на проходження військово-лікарської комісії з метою визначення придатності до військової служби. Якщо ТЦК викликає працівника для проходження медогляду, це ще не означає, що його призивають на військову службу. Однак навіть на час обстеження роботодавець повинен надати працівнику певні гарантії. Розберімося, як діяти роботодавцеві в такій ситуації (читайте тут).

Працівник відгуляв зайві дні відпустки: як у разі звільнення утримати з нього та відобразити в об’єднаній звітності «зайву» суму відпусткових? Ми розглянули ситуацію із практики. На момент звільнення працівника з’ясувалося, що він використав кілька зайвих (не зароблених) днів відпустки. Виникли запитання: чи можна утримати відпусткові за зайві дні відпустки; як розрахувати суму переплати; як відобразити утриману суму відпусткових в об’єднаній звітності? Розбираємося в них тут.

Наступного разу в Uteka-Агро повідаємо:

  • чи можливе збільшення розміру орендної плати за землю без укладення додаткової угоди;
  • про процедуру та особливості страхування врожаю;
  • як оформити та показати в бухобліку списання засобів для обробки доїльного обладнання.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали