Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 17.10.2023

17.10.2023 82 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Для створення ФГ громадянам можуть надаватися в оренду земельні ділянки державної та комунальної форми власності. Однак ФГ як юрособа або фізособа-підприємець створюється вже після набуття громадянином, який виявив бажання його створити, права користування земельною ділянкою. Через це в засновника (засновників) після створення ФГ виникає запитання: як зареєструвати за ФГ право оренди земельної ділянки, яка була надана в оренду засновнику ФГ? Відповідь ви знайдете тут.

Воєнний час диктує свої умови, тож усі підприємства намагаються заощаджувати на витратах. Одним із способів може стати укладання договорів позики та позички. Ми розглянули, чи виникає об’єкт обкладення ПДВ у межах виконання цих договорів та який варіант буде більш вигідним для платника ПДВ.

Оформлюючи ПН, платник припустився помилки в найменуванні контрагента, але індивідуальний податковий номер зазначив правильно. Чи можна на підставі такої ПН відображати податковий кредит, чи все ж потрібно виправити помилку (тоді як це зробити)? Відповідь на це запитання ви знайдете тут.

Сільгосппідприємство виявило на своїй території контейнери з відходами від пестицидів. Чи може воно самостійно утилізувати ці контейнери? Якщо може, то як це правильно зробити? Відповіді на ці запитання – у нашій консультації.

Осіння пора – час для збору продукції ягідних розсадників, зокрема й заготівлі розсади суниці садової. Як обліковувати специфічні операції з підготовки та зберігання посадкового матеріалу, а також про нюанси калькулювання собівартості розсади читайте в «Садова бухгалтерія: облік та калькулювання розсади суниці фріго».

Під час зберігання зерна його маса неодмінно зменшується через природний убуток. Щоб пересвідчитися, що зменшення маси зерна дійсно є природним (тобто об’єктивним), аграрій має орієнтуватися на певні нормативи природного убутку, які затверджуються компетентним органом та застосовуються як гранично допустимі. Але для відображення природного убутку в бухгалтерському обліку важливо не лише визначити його фактичний розмір, а й правильно оформити документально. Що для цього слід урахувати, розповідаємо у статті «Бухоблік природного убутку зерна під час зберігання».

Серед іншого, редакція Uteka-Агро відповідає на ваші запитання:

Наступного разу Uteka-Агро повідає:

  • про знецінення активів, що перебувають на тимчасово окупованій території;
  • чи може орендодавець відмовитися від укладення договору на новий строк без пояснення причин;
  • як вплинути на постачальника, що відмовляється виправити помилку в ПН;
  • про правила інвентаризації пального на сільгосппідприємстві.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали