Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 04.06.2024

04.06.2024 68 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Цього тижня в нових публікаціях Uteka-Агро ви знайдете багато корисної та актуальної інформації про зміни у валютному законодавстві, правилах військового обліку, а також відповіді на запитання щодо продажу права оренди землі, документування та обліку послуг тощо.

Які нові можливості для суб’єктів ЗЕД надасть валютна лібералізація. З 04.05.2024 набула чинності постанова Правління НБУ від 03.05.2024 № 56, якою було внесено істотні зміни до постанови Правління НБУ від 24.02.2022 № 18 щодо перерахування коштів в інвалюті за кордон. Ми розглянули, які можливості з’явилися у суб’єктів ЗЕД у зв’язку з цими змінами, які заборони залишилися, а які було скасовано.

Зміни у правилах військового обліку жінок. За останній місяць відбулося багато законодавчих змін щодо ведення військового обліку на підприємствах. Зокрема, змінилися правила військового обліку військовозобов’язаних жінок. Відповіді на низку запитань з цього приводу надаємо в консультації за посиланням.

Оповіщення працівників про виклик до ТЦК: застосовуємо нові правила на практиці. Підприємство отримало розпорядження ТЦК щодо оповіщення працівників про необхідність з’явитися до ТЦК та вручення їм повісток. Підприємство має виконати таке розпорядження. Ми докладно розповіли про те, які заходи має вжити підприємство в цій ситуації, надали зразки документів, які доведеться скласти підприємству, а також відповіли на деякі ваші запитання.

Продаж права оренди земельної ділянки. Останнім часом через різні обставини (мобілізація орендаря і неможливість оброблення ним землі, фінансові труднощі тощо) орендарі вдаються до такого способу передання права на оброблення землі, як продаж права оренди іншому суб’єкту господарювання. Законодавством дозволено продаж права оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення. Так, сільгосппідприємство, яке орендує земельну ділянку, може продати право оренди іншому підприємству. Ми детально розповідаємо, як укласти договір про відчуження права оренди земельної ділянки (див. зразок у статті).

Особливості оподаткування та відображення в бухобліку продажу права оренди розглянуто в матеріалі.

Договір оренди земельної ділянки сільгосппризначення визнано недійсним у судовому порядку. Яка доля договору суборенди цієї ділянки, укладеного свого часу орендарем? Чи треба припиняти його дію? Відповіді на ці запитання знайдете тут.

Акт виконаних робіт не підписано замовником: правові та облікові наслідки. Ми розглянули ситуацію, яка є досить поширеною на практиці: підприємство виконало роботи на підставі договору підряду, проте замовник ухиляється від підписання акта приймання-передачі виконаних робіт. І виникає запитання: чи можна буде стягнути із замовника вартість виконаних робіт? Ми підказали, як діяти підряднику в цій ситуації, та пояснили, які його шанси на стягнення вартості виконаних робіт з огляду на наявну судову практику. А про те, як на підставі акта, не підписаного замовником, виконавець може відобразити операцію в обліку, читайте тут.

Нарахували ПДВ на пільгову операцію: як виправити помилку. Підприємство нарахувало ПДВ на операцію з постачання товарів (послуг) за ставкою 20 %. Пізніше бухгалтерка виявила, що цю операцію звільнено від оподаткування. Тож її цікавлять наслідки такої помилки. Як виправити помилку? Що буде, якщо її не виправити? Відповіді на ці запитання публікуємо в матеріалі.

Сплата штрафу за несвоєчасну реєстрацію ПН: як зазначити призначення платежу. Платник ПДВ отримав податкове повідомлення-рішення, яким нараховано штраф за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних. Виникло запитання: «Як потрібно заповнити реквізит «Призначення платежу» у платіжній інструкції на сплату такого штрафу?». Відповідь - тут.

Наступного разу в матеріалах Uteka-Агро розглянемо такі теми:

  • як подати позов через систему «Електронний суд»;
  • на земельну ділянку орендодавця накладено арешт за борги: що це значить для орендаря;
  • бухоблік системи крапельного зрошення.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали