Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 03.01.2023

03.01.2023 240 0 1

Шановні колеги!

Матеріали Uteka-Агро цього тижня присвячено основним новаціям та перспективам податкового, трудового й бухгалтерського законодавства.

Кардинальних змін з податку на прибуток 2023 року не очікується. Та все ж є норми, які стартують з 1 січня 2023 року, або продовжують діяти перехідні правила, які було запроваджено ще 2022-го. Ми розглянули ці особливості та розповіли, за який період рекомендують подавати оновлену декларацію з податку на прибуток – «Податок на прибуток: зміни з 1 січня 2023».

11 січня набуває чинності постанова, якою вносяться зміни до Порядку зупинення реєстрації ПН/РК. Ми підготували для вас детальний аналіз змін – у матеріалі «ПДВ-зміни – 2023: блокування ПН та РК за новими правилами».

2022 рік є першим звітним періодом для Розрахунку загального мінімального податкового зобов’язання. Детально про те, хто звільняється від сплати МПЗ за 2022 рік, а також інші нормативно-правові аспекти за цією темою – в матеріалі «Мінімальне податкове зобов’язання за 2022 рік: коротко про головне».

Кабмін продовжив до 30.04.2023 строк дії в Україні карантину. Про те, як може вплинути карантин на діяльність суб’єктів господарювання, дізнаєтеся з нашого матеріалу «Дію карантину продовжили до 30.04.2023: на що це вплине?».

Серед іншого розповідаємо і про зміни у трудовому законодавстві:

Не оминуть зміни і бухгалтерський облік. Про найсуттєвіші й варті уваги бухгалтера читайте в матеріалі «Зміни у правилах бухобліку – 2023: нові вимоги щодо спрощеного обліку, обліку нематеріальних активів, консолідованої звітності, первинних документів».

Наприкінці грудня затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф. Ми нагадуємо, які податки можуть не сплачувати платники, які перебувають на відповідних територіях, а також відповідаємо на найбільш поширені запитання – «Опубліковано перелік ТОТ і територій ведення бойових дій: як скористатися податковими пільгами».

Матеріали Uteka-Агро наступного тижня буде присвячено таким темам:

  • складання декларації єдинників 3 групи (2 %) за грудень;
  • планові документальні перевірки у 2023 році;
  • заповнення ПН/РК з новими кодами УКТЗЕД;
  • використання корпоративної картки для виплати орендної плати власникам земельних ділянок.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали