Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Облік у ресторанному господарстві

11.01.2021 2705 0 2

Бухгалтерські проводки на всі випадки у житті

Підприємства ресторанного господарства можуть вести облік за торговельним методом, коли продовольча сировина та куповані товари (напої, шоколад і т. п.) реалізують відвідувачам без кулінарної обробки. Якщо ж ресторан (кафе, їдальня) реалізує відвідувачам кулінарні страви власного приготування, ураховувати надходження сировини та виготовлення страв можна за торговельно-виробничим або виробничим методом.

Розглянемо ці методи на прикладах.

ПРИКЛАД 1

Протягом червня ресторан на умовах передоплати придбав такі запаси для ведення госпдіяльності:

  • продовольчу сировину – на загальну суму 60 000 грн. (у т. ч. ПДВ – 10 000 грн.), вартість перевезення включена постачальником до вартості сировини;
  • алкогольні та безалкогольні напої – на загальну суму 72 000 грн. (у т. ч. ПДВ – 12 000 грн.), усього – 800 пляшок. Вартість автоперевезення напоїв за місяць становить 1 000 грн. (автоперевізник – неплатник ПДВ). Транспортно-заготівельні витрати (далі – ТЗВ) на одиницю товару (пляшку) – 1,25 грн. (1 000 грн. : 800 пл.).

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали