Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Калькулювання у тваринництві: основні правила


Із цієї консультації ви дізнаєтеся: про організаційні аспекти калькулювання продукції тваринництва.


Загальні положення

Калькулювання у тваринництві базується на загальних правилах, установлених П(С)БО 16, П(С)БО 30 та Методичними рекомендаціями із планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затвердженими наказом Мінагрополітики від 18.05.01 р. № 132 (далі – Методрекомендації № 132).

На сільськогосподарських підприємствах розрізняють планову, нормативну та фактичну собівартість.

Планова – це собівартість, що включає максимально допустимі затрати підприємства на виготовлення основної продукції, передбачені планом на майбутнє. Основою визначення планової собівартості є технологічні карти. На підставі переліку передбачених у картах технологічних процесів, нормативів витрат праці, матеріальних та інших ресурсів тощо можна визначити планову суму витрат виробництва, а також запланований вихід продукції (п. 4.3 Методрекомендацій № 132).

Нормативною вважається собівартість, визначена за допомогою нормативних значень. Її величина відображає рівень витрат за нормами. Як правило, на сільськогосподарських підприємствах нормативну собівартість застосовують для оцінки побічної продукції (гній, пташиний послід, шкури загиблих тварин на ін.) (п. 9.2 Методрекомендацій № 132 та додаток 2 до цих Методрекомендацій).

Фактична (виробнича) собівартість характеризує розмір фактичних затрат на виробництво основної продукції. Джерелом даних для визначення фактичної собівартості є витрати виробництва, обліковувані на відповідних аналітичних рахунках до субрахунка 232 «Тваринництво» за мінусом вартості незавершеного виробництва на кінець звітного періоду та вартості оприбуткованої побічної продукції.

Згідно з чинним законодавством фактична (виробнича) собівартість продукції тваринництва визначається після завершення звітного періоду (як правило, року). Тобто протягом року аграрії готову основну продукцію оприбутковують за плановою собівартістю, а під час складання звітних калькуляцій доводять її рівень до фактичної. Це пов’язано з тим, що до фактичної собівартості включають, крім основних виробничих витрат, ще й інші, загальну суму яких можна установити лише після завершення календарного року (зокрема, вартість кормів власного виробництва, робіт і послуг допоміжних виробництв, витрати на обслуговування та управління виробництвом, тобто загальновиробничі).

Підготовчі роботи до початку калькулювання

До початку складання звітних калькуляцій слід провести ряд підготовчих робіт:

  • перевірити повноту і правильність відображення витрат на вирощування та утримання відповідних груп тварин та птиці (докладно про облік таких витрат див. на с. 10 цього випуску). Особливу увагу слід звернути на повноту та правильність відображення калькуляційних різниць за допоміжними виробництвами, спожитими кормами власного виробництва, обґрунтованість розподілу загальновиробничих витрат;
  • перевірити повноту та правильність оприбуткування виробленої продукції в розрізі аналітичних рахунків;
  • провести інвентаризацію тварин та інвентарю тваринницьких ферм, перевірити достовірність відображення в обліку результатів такої інвентаризації (див. «Інвентаризація тварин на фермі»;
  • перевірити обґрунтованість списання на відповідні галузі та групи тварин витрат майбутніх періодів (зокрема, витрат на утримання літніх таборів);
  • перевірити правильність списання вартості поголів’я тварин, що загинуло. Зокрема, вартість тварин, що загинули внаслідок стихійного лиха або в результаті епізоотії, відносять на інші витрати звичайної діяльності (субрахунок 977). Вартість тварин, що загинули з інших причин (без сум, віднесених на матеріально відповідальних осіб), відображають за окремою статтею у складі витрат на утримання відповідних видів і груп тварин.

Послідовність калькулювання

Кожне підприємство самостійно розробляє та впроваджує систему калькулювання собівартості продукції. У разі якщо господарство працює в декількох галузях тваринництва, необхідно дотримуватися такої послідовності калькулювання:

1. Починати слід із продукції основного молочного стада ВРХ, оскільки молоко може використовуватися для відгодівлі інших груп або видів тварин. У такому разі наявність фактичної собівартості молока є необхідною передумовою для розрахунку фактичної собівартості груп тварин, на випоювання яких молоко витрачено.

2. Під час калькулювання собівартості продукції вирощування молодняку і відгодівлі тварин спочатку необхідно визначати фактичну собівартість приросту, а вже потім собівартість живої маси. Це пояснюється тим, що собівартість приросту є складовою частиною собівартості живої маси.

3. Під час визначення собівартості живої маси калькуляційні розрахунки треба проводити послідовно, починаючи з молодшої групи тварин.

4. Після визначення фактичної собівартості кожного виду тваринницької продукції визначають та відображають на рахунках обліку калькуляційні різниці.

Об’єкти калькулювання та калькуляційні одиниці

Об’єктами калькулювання у тваринництві є окремий вид основної та супутньої продукції (молоко, приплід, приріст живої маси, яйця та ін.). Побічна продукція (шкури тварин, що загинули, молоко у м’ясному скотарстві, гній та ін.) не калькулюється, а оцінюється в порядку, передбаченому в п. 11 П(С)БО 16 «Витрати», п. 9.2 Методрекомендацій № 132 та додатку 2 до них.

Зокрема:

  • гній, який підлягає внутрішньому використанню та/або реалізації, оцінюють за нормативно-розрахунковою вартістю, яка складається з витрат на його видалення, переміщення та сушіння;
  • шкури загиблих тварин – за реалізаційними цінами (у разі їх реалізації) чи цінами їх використання (у разі внутрішньогосподарського використання).

У таблиці наведемо номенклатуру об’єктів калькуляції та калькуляційні одиниці (одиниці виміру об’єкта калькулювання) найпоширеніших галузей тваринництва. Зазначені об’єкти та одиниці калькулювання можуть бути уточнені на підприємстві залежно від чисельності поголів’я тварин, а також технології та організації виробництва.

Об’єкти обліку та калькулювання в окремих галузях тваринництва

Об’єкти обліку виробничих витрат

Об’єкт калькулювання продукції

Одиниця калькулювання

1

2

3

ВРХ м’ясного напряму

Основне стадо (корови, бики-плідники, телята віком до 8 місяців)

Приплід

1 гол.

Приріст живої маси

1 ц

Худоба на вирощуванні та відгодівлі (телиці та бички старше 8 місяців, корови, бики-плідники, вибракувані з основного стада)

Приріст живої маси

1 ц

Жива маса

ВРХ молочного напряму

Основне стадо (корови, бики-плідники)

Молоко

1 ц

Приплід

1 гол.

Худоба на вирощуванні та відгодівлі (телиці та бички різного віку, корови, бики-плідники, вибракувані з основного стада, корови-годувальниці)

Приріст живої маси

1 ц

Жива маса

Свинарство (у неспеціалізованих господарствах)

Свиноматки, хряки, поросята

Приріст живої маси

1 ц

Жива маса

Оскільки від різних галузей тваринництва отримують різну продукцію, а її виробництво має певні ор-ганізаційно-технологічні особливості, це обумовлює й різну методику калькулювання собівартості продукції.

Також читайте:

«Облік витрат та калькулювання собівартості продукції скотарства і свинарства»

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Статті за темою
05.03.2025
Коли вводити в експлуатацію фруктові та ягідні сади?
Сільгосппідприємство висадило фруктові та ягідні сади. Витрати на їх закладання обліковуються на субрахунку 155. Коли можна ввести їх в експлуатацію та почати нараховувати амортизацію, розглянемо в цій консультації. Сільгосппідприємство висадило фруктові та ягідні сади. Витрати на їх закладання облі...
Популярне
03.04.2025
Посадова інструкція для голови фермерського господарства
У цьому матеріалі розглянемо, як правильно скласти посадову інструкцію для голови фермерського господарства (далі – ФГ). Зокрема, з’ясуємо, які розділи повинна мати інструкція та в якому випадку в неї слід вносити зміни. У цьому матеріалі розглянемо, як правильно скласти посадову інстру...
21.03.2025
Як ФГ визначити своїх кінцевих бенефіціарів
Юридичні особи (в т. ч. ФГ) повинні подавати інформацію про своїх кінцевих бенефіціарних власників (далі – КБВ) (або про їх відсутність). За несвоєчасне подання такої інформації передбачено штрафні санкції. Про порядок та строки такого інформування розповімо в цій статті. Юридичні особи (в т....
10.04.2025
Як прийняти нового члена до фермерського господарства
На законодавчому рівні правилам прийняття нового члена до фермерського господарства (далі – ФГ) приділено мало уваги. Водночас це одна з важливих дій, без яких не обходиться жодне ФГ. У цьому матеріалі розповімо, чим регулюється процедура прийняття нового члена до ФГ, з яких етапів вона склада...
Нове
19.05.2025
Анулювання статусу єдинника четвертої групи: нова стара практика?
У статті розглянемо, коли можуть анулювати статус платника єдиного податку четвертої групи та як цього уникнути. Щороку навесні традиційно стає актуальною тема підтвердження статусу платника єдиного податку (далі – ЄП) четвертої групи. Адже після настання граничної дати подання відповідних док...
16.05.2025
Пеня у господарському договорі: правила, нововведення, практичні ситуації
У статті розглянуто, які правила застосовуються в разі стягнення пені з боржника, який порушив умови господарського договору, наведено практичні ситуації, у тому числі з прикладом розрахунку пені, та надано рекомендації щодо включення у договір умов, які стосуються пені. Укладаючи господарський дого...
13.05.2025
Заповнюємо заяву про отримання ліцензії на право зберігання пального
У статті розповімо, як правильно заповнити заяву про отримання ліцензії на право зберігання пального. У статті «Ліцензія на зберігання пального для власних потреб: як отримати з 01.01.2025» ми розглянули загальні правила, яких слід дотримуватися під час оформлення ліцензії на зберігання ...
Кращі матеріали