Вниманию аграриев: все нормы естественной убыли в удобной форме!
05.09.2017 2880 0 1
(изложено на языке оригинала)
Норми природних втрат кормів при зберіганні
( у % від ваги, яка зберігається)
Види кормів |
Способи збері-гання |
Південна зона* |
Решта території |
||||||
термін зберігання |
термін зберігання |
||||||||
до 3 міс. |
до 6 міс. |
до 9 міс. |
понад 9 міс. |
до 3 міс. |
до 6 міс. |
до 9 міс. |
понад 9 міс. |
||
Сіно |
В сараях, під на-вісом |
- |
1,0 |
- |
1,5 |
- |
1,0 |
- |
1,5 |
Сінаж |
В бетон-них тран-шеях |
2,0 |
2,8 |
3,2 |
3,6 |
1,8 |
2,5 |
3,0 |
3,5 |
Силос |
- “ - |
1,5 |
2,7 |
4,4 |
5,2 |
1,3 |
2,0 |
4,0 |
5,0 |
Кормові корене-плоди |
В спе-ціальних місцях для зберігання |
2,5 |
4,0 |
- |
- |
2,0 |
3,0 |
- |
- |
Корми трав’яні вису-шені штучно |
В складах |
0,8 |
1,4 |
2,2 |
- |
1,4 |
2,7 |
4,0 |
- |
*Включає Автономну Республіку Крим, Миколаївську, Одеську і Херсонську області
Додаток 2
Норми
природних втрат насіння цукрових буряків при зберіганні
Термін зберігання, місяців |
% до ваги, яка зберігається |
Заготовлене насіння | |
1 – 3 |
0,30 |
3 – 6 |
0,33 |
6 – 9 |
0,37 |
9 – 12 |
0,40 |
Насіння, підготовлене для посіву, непротравлене | |
1 – 6 |
0,30 |
6 – 12 |
0,35 |
12 – 24 |
0,40 |
24 – 36 |
0,45 |
36 - 48 |
0,50 |
Насіння, підготовлене для посіву, протравлене | |
1 – 6 |
0,30 |
6 – 9 |
0,33 |
9 – 12 |
0,35 |
Норми природних втрат зерна, продуктів його переробки,
насіння трав, кормів трав’яних, штучно висушених, і насіння
олійних культур при зберіганні на сільськогосподарських підприємствах
(у %)
Назва культури та продукція |
Строк зберіган-ня |
В складах |
На елева-торах |
На пристосованих для зберіган-ня майдан-чиках |
|
насипом |
у тарі |
||||
Пшениця, жито, ячмінь, полба |
3 міс. |
0,07 |
0,04 |
0,05 |
0,12 |
6 міс. |
0,09 |
0,06 |
0,07 |
0,16 |
|
1 рік |
0,12 |
0,09 |
0,10 |
- |
|
Овес |
3 міс. |
0,09 |
0,05 |
0,06 |
0,15 |
6 міс. |
0,13 |
0,07 |
0,08 |
0,20 |
|
1 рік |
0,17 |
0,09 |
0,12 |
- |
|
Гречка, рис |
3 міс. |
0,08 |
0,05 |
0,06 |
- |
6 міс. |
0,11 |
0,07 |
0,08 |
- |
|
1 рік |
0,15 |
0,10 |
0,12 |
- |
|
Просо, сорго |
3 міс. |
0,11 |
0,06 |
0,07 |
0,14 |
6 міс. |
0,15 |
0,08 |
0,09 |
0,19 |
|
1 рік |
0,19 |
0,10 |
0,14 |
- |
|
Кукурудза (зерно) |
3 міс. |
0,13 |
0,07 |
0,08 |
0,18 |
6 міс. |
0,17 |
0,10 |
0,12 |
0,22 |
|
1 рік |
0,21 |
0,13 |
0,16 |
- |
|
Кукурудза в початках |
3 міс. |
0,25 |
- |
- |
0,45 |
6 міс. |
0,30 |
- |
- |
0,55 |
|
1 рік |
0,45 |
- |
- |
0,70 |
|
Горох, боби, квасоля, вика, соя |
3 міс. |
0,07 |
0,04 |
0,05 |
- |
6 міс. |
0,09 |
0,06 |
0,07 |
- |
|
1 рік |
0,12 |
0,08 |
0,10 |
- |
|
Насіння соняшнику |
3 міс. |
0,20 |
0,12 |
0,14 |
0,24 |
6 міс. |
0,25 |
0,15 |
0,18 |
0,30 |
|
1 рік |
0,30 |
0,20 |
0,23 |
- |
|
Насіння інших олійних культур |
3 міс. |
0,10 |
0,08 |
- |
- |
6 міс. |
0,13 |
0,11 |
- |
- |
|
1 рік |
0,17 |
0,14 |
- |
- |
|
Крупи |
3 міс. |
- |
0,04 |
- |
- |
6 міс. |
- |
0,06 |
- |
- |
|
1 рік |
- |
0,09 |
- |
- |
|
Мука |
3 міс. |
- |
0,05 |
- |
- |
6 міс. |
- |
0,07 |
- |
- |
|
1 рік |
- |
0,10 |
- |
- |
|
Висівки і мучка |
3 міс. |
- |
0,20 |
0,12 |
- |
6 міс. |
- |
0,25 |
0,16 |
- |
|
1 рік |
- |
0,35 |
0,20 |
- |
|
Насіння трав | |||||
Конюшина, люцерна, донник |
понад 3 до 6 міс. |
- |
- |
0,15 |
- |
понад 6 міс. |
- |
- |
0,20 |
- |
|
Тимофіївка |
понад 3 до 6 міс. |
- |
- |
0,14 |
- |
понад 6 міс. |
- |
- |
0,22 |
- |
|
Житняк, вівсянка |
понад 3 до 6 міс. |
- |
0,15 |
0,10 |
- |
понад 6 міс. |
- |
0,20 |
0,15 |
- |
|
Еспарцет, сарадела |
понад 3 до 6 міс. |
- |
0,20 |
0,10 |
- |
понад 6 міс. |
- |
0,25 |
0,15 |
- |
|
Суданська трава |
понад 3 до 6 міс. |
- |
- |
0,15 |
- |
понад 6 міс. |
- |
- |
0,25 |
- |
|
Люпин |
понад 3 до 6 міс. |
- |
0,26 |
0,18 |
- |
понад 6 міс. |
- |
0,32 |
0,24 |
- |
* Включає Херсонську, Запорізьку, Миколаївську, Одеську області та АР Крим
Примітки:
1. Вказані норми природних втрат застосовують як контрольні і граничні лише у тих випадках, коли при інвентаризації та перевірці фактичної наявності зерна, продуктів його переробки, насіння олійних культур, трав і трав’яних кормів, штучно висушених, що зберігаються на підприємстві, буде встановлено зменшення їх ваги, не викликане зміною якості.
2. При зберіганні зерна і насіння олійних культур до трьох місяців норми прородних втрат застосовуються із розрахунку фактичної кількості днів зберігання, а при зберіганні до шести місяців і до одного року – із розрахунку фактичної кількості місяців зберігання.
3. При зберіганні зенра, продуктів його переробки і насіння олійних культур більше одного року за кожен наступний рік зберігання норми природних втрат застосовують у розмірі 0,04 % з перерахунком, виходячи з фактичної кількості місяців зберігання.
4. Норми втрат для зерносумішей встановлюються за основною культурою.
5. Вказані норми природних втрат при зберіганні продукції не поширюються на муку, крупи і насіння зернових, олійних, бобових культур і кукурудзу, які приймають та відпускають по стандартній вазі мішків.
6. Норми природних втрат по насінню трав, які очищаються на електромагнітним машинах, збільшуються на 15 %.
Норми природних втрат зерна при зберіганні
на підприємствах харчової промисловості
Назва культури |
Термін зберігання |
Норми природних втрат при зберіганні (у %) |
||
в складах |
в елева-торах |
на при- стосованих майдан- чиках |
||
Пшениця, жито, ячмінь |
до 3 міс. |
0,055 |
0,045 |
- |
до 6 міс. |
0,075 |
0,065 |
- |
|
до 1 року |
0,10 |
0,095 |
- |
|
Овес |
до 3 міс. |
0,075 |
- |
- |
до 6 міс. |
0,105 |
- |
- |
|
до 1 року |
0,14 |
- |
- |
|
Просо |
до 3 міс. |
0,095 |
- |
- |
до 6 міс. |
0,125 |
- |
- |
|
до 1 року |
0,16 |
- |
- |
|
Кукурудза в зерні |
до 3 міс. |
0,115 |
0,075 |
0,18 |
до 6 міс. |
0,155 |
0,115 |
0,22 |
|
до 1 року |
0,19 |
0,155 |
- |
|
Кукурудза в початках |
до 3 міс. |
0,24 |
- |
0,45 |
до 6 міс. |
0,29 |
- |
0,55 |
|
до 1 року |
0,44 |
- |
0,70 |
Примітки:
1. При зберіганні зерна інших культур та насіння олійних культур підприємства харчової промисловості повинні керуватись нормами природних втрат визначеними у додатку 3.
2. При зберіганні зерна до 3 місяців норми природних втрат зостосовуються з розрахунку фактичної кількості днів зберігання, а при зберіганні до 6 місяців і до 1 року – з розрахунку фактичної кількості місяців зберігання.
3. При зберіганні зерна більше 1 року за кожен наступний повний місяць зберігання норма природних втрат застосовується в розмірі 0,0033 %, помножена на фактичну кількість місяців зберігання.
Норми природних втрат картоплі для промислової переробки
при довготерміновому зберіганні в буртах
Місяць |
У % до ваги |
Місяць |
У % до ваги |
Січень |
0,4 |
Травень |
1,1 |
Лютий |
0,4 |
Вересень |
1,1 |
Березень |
0,5 |
Жовтень |
1,0 |
Квітень |
0,8 |
Листопад |
0,8 |
|
Грудень |
0,5 |
Примітка. При зберіганні картоплі менше місяця норми природних втрат застосовуються із розрахунку фактичної кількості днів зберігання.
Норми природних втрат меляси при зберіганні
в металічних резервуарах на підприємствах харчової промисловості
Назва галузі |
Граничні норми природних втрат (у % від ваги прордукції, яка зберігається) |
Цукрова, спиртова, дріжджова і харчова галузі |
0,07 |
Примітки:
1. Норми встановлені на мелясу з вмістом сухих речовин 75 % і вище (меляса з вмістом сухих речовин менше 75 % не підлягає довгому зберіганню і потребує першочергової переробки)
2. Дані норми є єдиними для всіх пір року і не залежать від термінів зберігання.
Норми природних втрат солі повареної при зберіганні
на відкритих майданчиках
Назва продукції |
Термін зберігання |
Норма природної втрати у% до маси нетто |
Сіль поварена при зберіганні на відкритих майданчиках | ||
до 500 тонн |
до 3 місяців за кожен місяць зберігання |
0,60 |
від 501 до 2000 тонн |
0,40 |
|
від 2001 до 10000 тонн |
0,35 |
|
понад 10000 тонн |
0,27 |
|
Сіль поварена при зберіганні на відкритих майданчиках | ||
до 500 тонн |
понад 3 місяці за кожен місяць зберігання |
0,50 |
від 501 до 2000 тонн |
0,35 |
|
від 2001 до 10000 тонн |
0,30 |
|
понад 10000 тонн |
0,23 |
Норми природного убутку продовольчих товарів в
роздрібній мережі торгівлі
Назва товару |
Норми убутку, % |
|
перша група* магазинів |
друга група* магазинів |
|
М'ЯСО ТА М'ЯСНІ ТОВАРИ | ||
М’ясо морожене: |
|
|
яловичина, телятина, баранина, козлятина, конина, буйволятина, оленина, верблюжатина |
0,33 |
0,40 |
свинина |
0,30 |
0,35 |
м’ясо диких тварин (кабана, ведмедя, лося, сайгака та ін.) |
0,47 |
0,55 |
М’ясо охолоджене: |
|
|
яловичина,телятина, баранина, козлятина, конина, буйволятина, оленина, верблюжатина |
0,53 |
0,65 |
свинина |
0,51 |
0,54 |
м’ясо диких тварин (кабана, ведмедя, лося, сайгака та ін.) |
0,64 |
0,75 |
М’ясо птиці (крім запакованого в поліетиленову плівку) та кроликів, морожене: |
|
|
кури, курчата-бройлери та кролики |
0,19 |
0,20 |
гуси, качки, індички та ін. |
0,30 |
0,32 |
М’ясо птиці, запаковане в поліетиленову плівку, морожене |
0,05 |
0,05 |
М’ясо птиці та кроликів, охолоджене: |
|
|
кури, курчата-бройлери та кролики |
0,37 |
0,40 |
гуси, качки, індички та ін. |
0,47 |
0,50 |
М’ясо птиці, запаковане в поліетиленову плівку, охолоджене |
0,20 |
0,20 |
Субпродукти : |
|
|
ноги |
0,35 |
0,35 |
голови морожені |
0,35 |
0,35 |
голови охолоджені |
0,54 |
0,54 |
Інші субпродукти : |
|
|
морожені |
0,40 |
0,40 |
охолоджені |
1,62 |
1,62 |
Напівфабрикати вагові |
0,40 |
0,40 |
Кулінарія вагова (холодці, паштети, смажене та варене м’ясо, птиця, субпродукти та ін.) |
0,30 |
0,30 |
Жир-сирець морожений |
0,16 |
0,16 |
Жир-сирець охолоджений |
0,32 |
0,32 |
Ковбаси варені (включаючи м’ясні хлібці, зельци та фаршировані, ліверні, кров’ні та ін.) |
0,53 |
0,60 |
Сосиски та сардельки |
0,75 |
0,75 |
Ковбаси напівкопчені |
0,32 |
0,37 |
Ковбаси варено-копчені |
0,36 |
0,36 |
Ковбаси сирокопчені |
0,06 |
0,06 |
М’ясокопченості в оболонці та без неї: |
|
|
сирокопчені |
0,25 |
0,25 |
копчено-варені і копчено-запечені |
0,48 |
0,48 |
варені, запечені і смажені |
0,59 |
0,59 |
Шпик свинячий та продукція зі шпику |
0,26 |
0,26 |
Інші вагові мясні товари |
0,30 |
0,30 |
РИБА ТА РИБНІ ТОВАРИ | ||
Риба жива |
0,10 |
0,10 |
Риба та мідії охолоджені |
0,60 |
0,60 |
Риба та рибні товари морожені неглазуровані |
0,27 |
0,27 |
Риба, рибні товари і нерибні морепродукти морожені глазуровані |
Норми не застосовуються |
|
Риба солена (крім родини лососевих, які продаються нарізними), маринована, пряна в тузлуці |
Норми не застосовуються |
|
Риба солена в сухотарних бочках та ящиках |
0,40 |
0,40 |
Риба родини лососевих солена, яка продається нарізаною |
0,30 |
0,30 |
Риба (крім родини осетрових) і нерибні морепродукти гарячого копчення |
0,37 |
0,37 |
Риба та рибні товари родини осетрових гарячого копчення |
0,30 |
0,30 |
Риба і рибні товари (крім баличних виробів) холодного копчення |
0,35 |
0,35 |
Баличні вироби холодного копчення, які продаються ненарізаними |
0,33 |
0,33 |
Баличні вироби холодного копчення, які продаються нарізаними |
0,28 |
0,28 |
Риба, рибні товари і нерибні морепродукти солено-сушені і в’ялені |
0,20 |
0,20 |
Ікра осетрових, лососевих та інших риб |
0,18 |
0,18 |
Кулінарія (риба смажена, печена, заливна, фарширована та ін.) |
0,36 |
0,36 |
Інші вагові товари з риби та нерибних морепродуктів |
0,28 |
0,28 |
Примітка. На рибу, рибні товари і нерибні морепродукти морожені неглазуровані, запаковані із застосуванням полімерної плівки і антиадгезивного паперу, норми застосовуються у розмірі 75 відсотків від норми, встановленої на морожену неглазуровану рибу.
МОЛОЧНІ І ЖИРОВІ ТОВАРИ | ||
Масло коров’яче (вершкове, топлене) |
0,15 |
0,15 |
Маргарин, жири топлені (яловичий, свинячий та ін.) і кулінарні (сало рослинне) та ін. |
0,15 |
0,15 |
Олія (при ручному продажу) |
0,25 |
0,25 |
Сметана, сир і сирна маса |
0,46 |
0,46 |
Сири : |
|
|
у парафіновому покритті (радянський, алтайський, російський, пошехонський, голландські, костромський, ярославський, естонський, степовий, углицький, український, литовський, мінський, тартуський, вируський та ін.) |
0,30 |
0,30 |
ковбасний копчений, плавлений |
0,40 |
0,40 |
у полімерній плівці (голландські, костромський, чедер, литовський, російський та ін.) |
0,40 |
0,40 |
у фользі чи пергаменті (рокфор, латвійський та ін.) |
0,55 |
0,55 |
без покриття (швейцарський, розсільні в тарі, без розсільні та ін.) |
0,30 |
0,30 |
у розсолі (бринза, сулугуні та ін.) |
0,25 |
0,25 |
Молоко розливне |
0,05 |
0,05 |
Молоко та вершки сухі, яєчний порошок та меланж |
0,25 |
0,25 |
Морозиво вагове та інші молочні та жирові товари |
0,30 |
0,30 |
ХЛІБОБУЛОЧНІ ТОВАРИ | ||
Хліб печений |
0,50 |
0,50 |
Бубликові вироби |
0,35 |
0,35 |
Сухарі |
0,30 |
0,30 |
Пироги та кулеб’яки |
0,45 |
0,45 |
Лаваш і чебурек |
0,35 |
0,35 |
Інші вагові хлібобулочні товари |
0,30 |
0,30 |
Примітки:
1. Для палаток та кіосків норми природного убутку хліба печеного знижаються на 30 відсотків.
2. На поштучний хліб та хлібобулочні вироби застосовується норма на відшкодування втрат від санбраку в розмірі 0,04 відсотка.
КОНДИТЕРСЬКІ ТОВАРИ | ||
Карамель, ірис та драже |
0,10 |
0,10 |
Цукерки глазуровані |
0,15 |
0,18 |
Цукерки неглазуровані |
0,26 |
0,28 |
Мармелад і пат |
0,33 |
0,48 |
Пастила та зефір |
0,46 |
0,53 |
Халва |
0,55 |
0,55 |
Мед і повидло |
0,45 |
0,45 |
Печмво, галети та вафлі |
0,22 |
0,25 |
Пряники та медівники |
0,34 |
0,48 |
Інші вагові кондитерські товари |
0,15 |
0,18 |
БАКАЛІЙНЙ ТОВАРИ | ||
Крупа включаючи зернобобові та сорго |
0,14 |
0,20 |
Макаронні вироби |
0,21 |
0,30 |
Мука і крохмаль |
0,14 |
0,20 |
Цукор-пісок |
0,09 |
0,12 |
Цукор-рафінад |
0,13 |
0,18 |
Цукрова пудра |
0,21 |
0,30 |
Кава в зернах |
0,10 |
0,10 |
Сіль кухонна |
0,32 |
0,45 |
Дріжджі пресовані |
0,39 |
0,55 |
Інші вагові бакалійні товари |
0,11 |
0,15 |
Примітка. На фасовані бакалійні та кондитерські товари, що надійшли в роздрібну торгову мережу у всіх видах транспортної тари, включаючи тару-обладнання, застосовувати норми втрат від пошкодження споживчої тари в таких розмірах (у відсотках):
- борошно, крупа, цукор-пісок, кухонна сіль, крохмаль - 0,03;
- інші бакалійні та кондитерські товари (крім запакованих в коробки) - 0,01.
На товари, що фасуються в магазині, вказані норми не поширюються.
Соки та інші безалкогольні напої при продажу в розлив |
0,04 |
0,04 |
Фураж: |
|
|
Овес та ячмінь |
0,10 |
0,10 |
Макуха і комбікорм |
0,08 |
0,08 |
Висівки та ін. |
0,12 |
0,12 |
Інші товари: |
|
|
Гас при продажу вагою |
0,08 |
0,08 |
* Норми, встановлені для першої групи магазинів, застосовуються у магазинах самообслуговування, включаючи універсами, а також у магазинах інших типів з річним товарообігом не менше 4 млн. крб. при торговій площі понад 400 кв. м. У інших магазинах і палатках застосовуються норми, встановлені для другої групи магазинів.
Норми природного убутку
продовольчих товарів при зберіганні на складах і базах роздрібних торговельних організацій громадського харчування
Назва товару |
Термін зберігання, діб |
Норми втрат, % |
|
М’ясо і м’ясні товари | |||
М'ясо морожене різне, крім свинини (в тушах, напівтушах, четвертинах і торговельних відрубах) |
1 |
- |
|
2 |
0,05 |
||
3 |
0,08 |
||
від 3 до 10 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,01 |
||
від 10 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,005 |
||
Свинина морожена (в тушах і напівтушах) |
1 |
- |
|
2 |
0,03 |
||
3 |
0,05 |
||
від 3 до 10 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,01 |
||
від 10 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,005 |
||
М’ясо охолоджене різне, крім свинини (в тушах, напівтушах, четвертинах і торгівельних відрубах) |
0,5 |
0,12 |
|
1 |
0,20 |
||
2 |
0,25 |
||
3 |
0,45 |
||
Свинина в тушах і напівтушах |
0,5 |
0,08 |
|
1 |
0,15 |
||
2 |
0,20 |
||
3 |
0,30 |
||
М’ясо птиці (крім запакованого в поліетиленову плівку) і кроликів морожене |
1 |
- |
|
2 |
0,04 |
||
3 |
0,06 |
||
від 3 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,004 |
||
М’ясо птиці, запаковане у поліетиленову плівку, морожене |
|
норми не застосовуються |
|
М’ясо птиці і кролів охолоджене |
0,5 |
0,10 |
|
1 |
0,15 |
||
2 |
0,20 |
||
3 |
0,30 |
||
Субпродукти і вирізка морожені |
1 |
- |
|
2 |
0,05 |
||
3 |
0,10 |
||
від 3 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,007 |
||
Субпродукти охолоджені |
0,5 |
0,15 |
|
1 |
0,20 |
||
2 |
0,30 |
||
Жир-сирець морожений |
1 |
- |
|
2 |
0,01 |
||
3 |
0,02 |
||
від 3 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,003 |
||
Жир-сирець охолоджений |
1 |
0,08 |
|
2 |
0,10 |
||
3 |
0,15 |
||
Напівфабрикати і кулінарія |
1 |
0,05 |
|
Ковбаси варені (включаючи м’ясні хліби, зельци фаршировані тощо) |
0,5 |
0,15 |
|
1 |
0,30 |
||
Сосиски, сардельки |
0,5 |
0,25 |
|
1 |
0,40 |
||
Ковбаси напівкопчені |
0,5 |
0,10 |
|
1 |
0,15 |
||
2 |
0,18 |
||
3 |
0,20 |
||
від 3 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,01 |
||
Ковбаси варено-копчені |
1 |
0,05 |
|
2 |
0,07 |
||
3 |
0,08 |
||
від 3 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,006 |
||
Ковбаси сирокопчені |
|
норми не застосовують |
|
М’ясокопченості в оболонці і без оболонки: | |||
Сирокопчені |
1 |
0,01 |
|
2 |
0,02 |
||
3 |
0,03 |
||
від 3 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,004 |
||
Копчено-варені, копчено-запечені, варені |
0,5 |
0,06 |
|
1 |
0,10 |
||
2 |
0,12 |
||
3 |
0,15 |
||
Шпик свинячий і товари зі шпику |
1 |
0,01 |
|
2 |
0,02 |
||
3 |
0,02 |
||
від 3 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,003 |
||
Примітки:
1. На морожені м'ясо, птицю та субпродукти, вказані в таблиці, норми застосовуються тільки при температурі зберігання нижче мінус 4 С до мінус 8 С, а при температурі нижче мінус 8 С застосовуються норми, встановлені для розподільчих холодильників торгівлі.
2. При зберіганні м'яса в блоках, запакованого без застосування полімерної плівки, норма природного убутку застосовується в розмірі 70 відсотків від норм, передбачених для мороженого м'яса в тушах, напівтушах.
3. При зберіганні морожених м'яса і м'ясних товарів (крім м'яса птиці), запакованих із застосуванням полімерної плівки, норма природного убутку застосовується в розмірі 50 відсотків від норми, вказаної в таблиці для відповідного виду товару.
Риба і рибні товари | ||
Риба охолоджена |
1 |
0,10 |
2 |
0,13 |
|
Риба та рибні товари морожені неглазуровані |
до 3 |
- |
4 |
0,02 |
|
5 |
0,03 |
|
6 |
0,04 |
|
7 |
0,05 |
|
від 7 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,002 |
|
Риба, рибні товари і нерибні морепродукти морожені глазуровані |
|
норми не застосовують |
Риба солена у сухотарних бочках та ящиках |
1 |
0,06 |
2 |
0,08 |
|
3 |
0,10 |
|
від 3 до 21 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,005 |
|
Риба солена, маринована і пряна у тузлуці |
|
норми не застосовують |
Риба, рибні товари та нерибні морепродукти гарячого копчення |
0,5 |
0,05 |
1 |
0,08 |
|
Риба і рибні товари (включаючи баликові вироби) холодного копчення |
1 |
0,05 |
2 |
0,07 |
|
3 |
0,09 |
|
від 3 до 15 |
норми збільшуються на кожну добу на 0,005 |
|
Риба, рибні товари та нерибні морепродукти солено-сушені та в’ялені |
1 |
0,03 |
2 |
0,04 |
|
3 |
0,05 |
|
від 3 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,005 |
|
Ікра осетрових, лососевих та іншої риби, бочкова |
1 |
0,01 |
2 |
0,02 |
|
3 |
0,02 |
|
від 3 до 30 |
норми збільшуються за кожен день на 0,003 |
|
Ікра осетрових риб у бляшаних банках з насувними кришками |
1 |
0,001 |
від 1 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,001 |
Примітки:
1. На морожену неглазуровану рибу норми застосовуються тільки при зберіганні її при температурі нижче мінус 4 С.
2. На рибу, рибні товари і нерибні морепродукти морожені неглазуровані, запаковані із застосуванням полімерної плівки і антиадгезійного паперу, норми застосовуються в розмірі 50 відсотків від норми, встановленої для риби, рибних товарів усіх найменувань морожених неглазурованих.
3. На рибу гарячого копчення заморожену норми природного убутку не застосовуються.
4. При зберіганні риби і рибних товарів (крім ікри баликових виробів) понад терміни, вказані в таблиці, застосовуються норми природного убутку, встановлені для холодильників оптової торгівлі, за умови забезпечення на складах і базах роздрібних торговельних організацій і організацій громадського харчування режимів і термінів зберігання, передбачених для вказаних вище холодильників.
Назва товару |
Термін зберігання, діб |
Норми втрат, % |
Молочні і жирові товари | ||
Маргарин |
1 |
0,01 |
2 |
0,02 |
|
3 |
0,02 |
|
від 3 до 30 |
норми збільшуються на кожну наступну добу на 0,001 |
|
Масло коров’яче (вершкове і топлене), жири топлені (воловий, свинячий та ін.), кулінарні (сало рослинне та ін.) і кондитерські |
|
норми не застосовують |
Олія в дерев’яних бочках |
до 15 |
0,02 |
від 15 до 30 |
0,03 |
|
Сметана, сир і сиркова маса в дерев’яних бочках |
1 |
0,08 |
Сири : | ||
у парафіновому покритті (радянський, алтайський, російський, пошехонський, голландські, костромський, ярославський, естонський, степовий, углицький, український, литовський, мінський, тартуський і ін., а також ковбасний копчений) |
1 |
0,01 |
2 |
0,02 |
|
3 |
0,02 |
|
від 3 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,006 |
|
у поліетиленовій плівці (голандський, костромський, чеддер, литовський та ін.) |
до 15 |
- |
16 |
0,002 |
|
від 16 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,002 |
|
у фользі (рокфор та ін.) |
1 |
0,01 |
2 |
0,02 |
|
3 |
0,02 |
|
від 3 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,003 |
|
у пергаменті (латвійський та ін.) |
1 |
0,10 |
2 |
0,12 |
|
3 |
0,13 |
|
від 3 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,017 |
|
без покриття (швейцарський та ін.) |
1 |
0,01 |
2 |
0,02 |
|
3 |
0,02 |
|
від 3 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,006 |
|
у розсолі (бринза, сулугуні та ін.) |
|
норми не застосовують |
Примітки:
1. На олію, сметану, сир і сиркову масу в металевій тарі норми природного убутку не застосовуються.
2. При зберіганні олії в дерев'яних бочках понад місяць норми природного убутку збільшуються на 0,008 відсотка за кожний наступний місяць в межах до 6 місяців.
Найменування |
Норми втрат, % |
Втрати при перекачці олії: | |
з цистерн у баки |
0,01 |
з баків і цистерн у бочки |
0,01 |
з бочок в баки, цистерни та бочки |
0,02 |
Назва товару |
Термін зберігання, діб |
Норми втрат, % |
Кондитерські вироби | ||
Карамель, ірис, драже |
до 15 |
0,01 |
від 15 до 30 |
0,01 |
|
Цукерки глазуровані і неглазуровані |
до 15 |
0,02 |
від 15 до 30 |
0,03 |
|
Мармелад і пат |
до 15 |
0,03 |
від 15 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,002 |
|
Пастела і зефір |
до 15 |
0,08 |
від 15 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,002 |
|
Халва |
до 15 |
0,10 |
від 15 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,003 |
|
Мед і повидло |
до 15 |
0,01 |
від 15 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,002 |
|
Печиво, галети, вафлі |
до 30 |
0,01 |
Пряники, медяники, східні солодощі |
до 15 |
0,06 |
від 15 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,001 |
|
Інші вагові кондитерські товари |
до 15 |
0,01 |
від 15 до 30 |
0,02 |
|
Сухарі, сушки |
до 15 |
0,03 |
від 15 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,001 |
Примітки:
1. При зберіганні кондитерських товарів, сухарів і сушок понад місяць норми природного убутку збільшуються за кожний наступний місяць зберігання в межах до 6, а для меду - до 12 місяців на 0,008 відсотка.
2. Норми природного убутку меду поширюються також на заготівельні пункти.
Назва товару |
Термін зберігання, діб |
Норма втрат, % |
Плоди перероблені | ||
Фрукти сушені |
до 15 |
0,01 |
від 15 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,001 |
|
Горіхи різні |
до 15 |
0,10 |
від 15 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,006 |
|
Бакалійні товари | ||
Крупа включаючи саго, яка не має стандартної маси |
до 30 |
0,01 |
Цукор-пісок, який не має стандартної маси |
до 15 |
0,006 |
від 15 до 30 |
норми збільшуються за кожну добу на 0,006 |
|
Кава в зернах |
до 15 |
0,01 |
від 15 до 30 |
0,02 |
|
Борошно, крохмаль, зернобобові, які не мають стандартної маси, макаронні вироби, цукор-рафінад, цукрова пудра і крихта, інші вагові товари, крім куханної солі |
до 15 |
0,01 |
від 15 до 30 |
0,02 |
Назва товару |
Норма втрат, % |
||
до 1 місяця |
до 6 місяців |
до 12 місяців |
|
Сіль кухонна харчова | |||
Виварювальна в тарі |
0,25 |
0,60 |
1,20 |
насипом |
0,34 |
0,75 |
1,50 |
Кам’яна в тарі |
0,04 |
0,13 |
0,25 |
насипом |
0,08 |
0,25 |
0,50 |
Осадкова в тарі |
0,17 |
0,42 |
0,75 |
насипом |
0,25 |
0,60 |
1,20 |
Примітки:
1. При зберіганні бакалійних товарів, крім цукру-рафінаду, цукру-піску, макаронних виробів понад місяць норми природного убутку збільшуються на 0,01 відсотка за кожний наступний місяць в межах до 6 місяців. При зберіганні цукру-рафінаду, цукру-піску і макаронних виробів понад місяць норми природного убутку збільшуються на 0,008 відсотка за кожний наступний місяць у межах: по цукру-рафінаду і цукру-піску - до року; по макаронних виробах без добавок - до 6 місяців, з добавками - до 3 місяців.
2. При зберіганні кухонної солі в тарі насипом понад рік норми природного убутку збільшуються на 0,17 відсотка за кожний наступний квартал протягом 3 років. При зберіганні солі понад 3 роки застосовуються ті ж норми, що й при трирічному зберіганні.
Назва товару |
Термін зберігання, діб |
Норми втрат, % |
Фураж | ||
Овес та ячмінь |
до 15 |
0,02 |
від 15 до 30 |
0,03 |
|
Висівки, макуха, комбікорм та ін. |
до 15 |
0,03 |
від 15 до 30 |
0,04 |
Примітка. При зберіганні фуражу понад місяць норми убутку збільшуються на 0,01 відсотка за кожний наступний місяць зберігання в межах 6 місяців.
Норми природного убутку
продовольчих товарів при зберіганні і відпуску на дрібногуртових базах
Назва товару |
Норми втрат, % |
М’ЯСО ТА М’ЯСНІ ТОВАРИ | |
М’ясо морожене різне крім свинини (в тушах, півтушах, четвертинах та торгових відрубах) |
0,11 |
Свинина морожена (в тушах та півтушах) |
0,10 |
М'ясо охолоджене різне, крім свинини (в тушах, півтушах, четвертинах та торгових відрубах) |
0,24 |
Свинина охолоджена (в тушах і півтушах) |
0,15 |
М'ясо птиці (крім запакованого в полімерну плівку) та кролів морожене |
0,10 |
М’ясо птиці, запаковане в полімерну плівку, морожене |
Норми не застосовуються |
М’ясо птиці і кролів охолоджене |
0,15 |
Субпродукти та вирізка морожені |
0,10 |
Субпродукти та вирізка охолоджені |
0,18 |
Ковбаси варені (включаючи м’ясні хліби, зельці фаршировані) |
0,23 |
Сосиски, сардельки |
0,33 |
Ковбаси напівкопчені |
0,13 |
Ковбаси варено-копчені |
0,06 |
Ковбаси сирокопчені |
Норми не застосовуються |
М’ясокопченості в оболонці та без оболонки: |
|
сирокопчені |
0,08 |
копчено-варені, копчено-запечені, варені |
0,10 |
Шпик свинячий та товари зі шпику |
0,04 |
РИБА ТА РИБНІ ТОВАРИ | |
Риба охолоджена |
0,15 |
Риба та рибні товари морожені неглазуровані |
0,08 |
Риба, рибні товари та нерибні морепродукти морожені глазуровані |
Норми не застосовуються |
Риба солена, иаринована та пряна в заливних бочках |
Норми не застосовуються |
Риба та рибні товари гарячого копчення |
0,14 |
Риба та рибні товари холодного копчення |
0,09 |
Риба та рибні товари солено-сушені і в’ялені |
0,09 |
Ікра у дерев’яних бочках |
0,07 |
МОЛОЧНІ І ЖИРОВІ ТОВАРИ | |
Масло коров’яче (вершкове і топлене), маргарин, жири топлені (воловий, свинячий та ін.), кулінарні (сало рослинне та ін.) та кондитерські |
0,03 |
Олія |
0,08 |
Сметана, сир та сиркова маса |
0,18 |
Сири : |
|
в парафіновому покритті (радянський, алтайсь- кий, пошехонський, голландський, костромсь- кий, ярославський та ін.), у фользі та пергаменті (рокфор, латвійський та ін.) |
0,13 |
в полімерній плівці (голландський, чеддер, литовський та ін.) |
0,05 |
без покриття (швейцарський) |
0,10 |
розсольні (бринза, ссулугуні та ін.) |
0,14 |
КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ | |
Карамель, ірис, драже |
0,03 |
Цукерки глазуровані та неглазуровані |
0,05 |
Мармелад, пастила та зефір |
0,15 |
Халва |
0,13 |
Мед і повидло |
0,06 |
Печиво, галети та вафлі, сухарі та сушки |
0,06 |
Пряники, медяники, східні солодощі |
0,10 |
Інші вагові кондитерські вироби |
0,05 |
БАКАЛІЙНІ ТОВАРИ | |
Крупа, включаючи зернобобові та саго |
0,04 |
Борошно, крохмаль, макаронні вироби, цукрова пудра та крихта, кисіль сухий |
0,04 |
Цукор-пісок |
0,02 |
Цукор-рафінад |
0,03 |
Кава в зернах |
0,05 |
Дріжджі прусовані |
0,42 |
Сіль кухонна |
0,15 |
Інші вагові бакалійні товари |
0,04 |
ПЛОДИ, ОВОЧІ ТА ГРИБИ ПЕРЕРОБЛЕНІ | |
Фрукти та овочі сушені |
0,05 |
Фрукти та овочі заморожені |
0,25 |
Горіхи різні |
0,07 |
Гриби сушені |
0,10 |
Томат-паста та томат-пюре |
0,13 |
ФУРАЖ | |
Овес і ячмінь |
0,05 |
Висівки, макуха, комбікорм та ін. |
0,07 |
Норми природного убутку продовольчих товарів
при зберіганні і видаванні в коморах підприємств громадського харчування
Назва товару |
Норми убутку, % |
||
комори | |||
перша група магазинів |
друга група магазинів |
||
М’ЯСО І М’ЯСНІ ТОВАРИ | |||
М’ясо морожене різне, крім свинини (в тушах, напівтушах, черввертинах і торгових відрубах) |
0,07 |
0,09 |
|
Свинина морожена (в тушах і півтушах) |
0,05 |
0,07 |
|
М’ясо охолоджене різне, крім свинини (в тушах, півтушах, четвертинах і торгових відрубах) |
0,17 |
0,19 |
|
Свинина охолоджена (в тушах і півтушах) |
0,15 |
0,17 |
|
М’ясо птиці (крім запакованого в полімерну плівку) і кроликів морожене |
0,05 |
0,07 |
|
М’ясо птиці, запаковане в полімерну плівку, морожене |
Норми не застосовуються |
||
М’ясо птиці і кроликів охолоджене |
0,13 |
0,15 |
|
Печінка морожена |
0,14 |
0,15 |
|
Печінка охолоджена |
0,24 |
0,26 |
|
Інші субпродукти та вирізки морожені |
0,10 |
0,11 |
|
Інші субпродукти та вирізки охолоджені |
0,20 |
0,24 |
|
Жир-сирець морожений |
0,04 |
0,05 |
|
Жир-сирець охолоджений |
0,15 |
0,15 |
|
Ковбаси варені, фаршировані (включаючи м’ясні хліби, зельці та ін.) |
0,17 |
0,18 |
|
Сосиски та сардельки |
0,16 |
0,17 |
|
Ковбаси напівкопчені |
0,10 |
0,11 |
|
Ковбаси варено-копчені |
0,06 |
0,06 |
|
Ковбаси сирокопчені |
Норми не застосовуються |
||
М’ясокопченина в оболонці та без оболонки: |
|
|
|
сирокопчені |
0,05 |
0,06 |
|
копчено-варені, копчено-запечені, варені |
0,05 |
0,05 |
|
Шпик свинячий та товари зі шпику |
0,04 |
0,04 |
|
РИБА ТА РИБНІ ТОВАРИ |
|
|
|
Риба та мідії охолоджені |
0,08 |
0,09 |
|
Риба та рибні товари морожені неглазуровані |
0,05 |
0,05 |
|
Риба, рибні товари та нерибні морепродукти морожені глазуровані |
Норми не застосовуються |
||
Риба солена в сухотарних бочках та ящиках |
0,09 |
0,10 |
|
Риба солена, маринована та пряна в заливних бочках |
Норми не застосовуються |
||
Риба та рибні товари гарячого копчення |
0,05 |
0,06 |
|
Риба та рибні товари холодного копчення |
0,05 |
0,05 |
|
Риба та рибні товари солено-сушені та в’ялені |
0,03 |
0,03 |
|
Ікра в дерев’яних бочках |
0,03 |
0,03 |
|
Назва товару |
Норми втрат, % |
МОЛОЧНІ ТА ЖИРОВІ ТОВАРИ | |
Масло коров’яче вершкове |
0,04 |
Масло коров’яче топлене |
0,02 |
Жири топлені (яловичий, свинячий та ін.) |
0,02 |
Маргарин, кулінарні (сало рослинне та ін.) та кондитерські жири |
0,03 |
Олія в бочках |
0,02 |
Сметана |
0,04 |
Сир та сиркова маса |
0,09 |
Сири : |
|
у парафіновому покритті (радянський, алтайський, пошехонський, голландський, костромський, ярославський та ін.), у фользі та пергаменті (рокфор, латвійський та ін.) |
0,05 |
у полімерній плівці (голландський, чеддер, литовський та ін.) |
Норми не застосовуються |
без покриття (швейцарський) |
0,06 |
розсільні (бринза, сулугуні та ін.) |
0,14 |
Примітка. При перекачуванні олії з бочки в дрібну тару застосовується норма природного убутку в розмірі 0,03 відсотка
КОНДИТЕРСЬКІ ТОВАРИ | |
Карамель, ірис, драже |
0,02 |
Цукерки глазуровані |
0,03 |
Цукерки неглазуровані |
0,05 |
Мармелад |
0,05 |
Пастила і зефір |
0,10 |
Халва |
0,15 |
Мед і повидло |
0,05 |
Печиво, галети, вафлі |
0,01 |
Пряники, медяники, східні солодощі |
0,08 |
Сухарі та сушки |
0,07 |
Інші вагові кондитерські товари |
0,02 |
БАКАЛІЙНІ ТОВАРИ | |
Борошно та крупа, включаючи зернобобові та саго |
0,02 |
Макаронні вироби |
0,01 |
Крохмаль, кисіль сухий, цукрова пудра, кава в зернах |
0,03 |
Цукор-пісок та цукор-рафінад |
0,01 |
Сіль кухонна |
0,10 |
Гірчиця суха |
0,02 |
Дріжджі пресовані |
0,30 |
Спеції у дрібній розфасовці |
Норми не застосовуються |
Інші вагові бакалійні товари |
0,02 |
ПЛОДИ, ОВОЧІ ТА ГРИБИ ПЕРЕРОБЛЕНІ | |
Фрукти сушені |
0,02 |
Фрукти та овочі заморожені |
0,15 |
Горіхи різні |
0,08 |
Овочі та зелень сушені |
0,01 |
Овочі солені та квашені |
0,04 |
Гриби сушені |
0,07 |
Гриби солені та мариновані |
0,10 |
Томат-паста та томат-пюре |
0,05 |
Назва товару |
Норми убутку, % |
|||
осінь |
зима |
весна |
літо |
|
ОВОЧІ ТА ПЛОДИ СВІЖІ | ||||
Картопля пізня |
0,17 |
0,10 |
0,18 |
0,17 |
Картопля рання |
0,40 |
- |
- |
0,46 |
Капуста білокачанна середня та пізня, червонокачанна |
0,56 |
0,38 |
0,80 |
0,87 |
Капуста білокачанна рання, цвітна, брюссельська і савойська |
1,00 |
- |
1,00 |
1,20 |
Коренеплоди обрізні (буряк, морква та ін.) |
0,47 |
0,26 |
0,37 |
0,57 |
Цибуля ріпчаста |
0,46 |
0,18 |
0,30 |
0,87 |
Часник |
0,37 |
0,20 |
0,40 |
1,00 |
Зелень (салат, шпинат та ін.) |
0,56 |
0,46 |
0,57 |
0,80 |
Спаржа та ревень |
1,40 |
- |
1,50 |
2,00 |
Цибуля зелена та порей |
0,30 |
0,30 |
,027 |
0,37 |
Огірки грунтові та парникові |
0,40 |
0,40 |
0,35 |
0,54 |
Молоді корені |
- |
- |
0,40 |
0,40 |
Редис ваговий |
0,40 |
- |
0,80 |
0,60 |
Томати (червоні, рожеві та бурі), баклажани, перець солодкий та гіркий стручковий, патисони |
0,58 |
0,27 |
0,88 |
0,90 |
Кукурудза в початках молочно-воскової стиглості |
- |
- |
- |
2,20 |
Баштанні (кавуни, дині, гарбузи та кабачки)
|
0,30 |
0,30 |
- |
0,50 |
Бобові (горох, квасоля, боби в стручках) |
0,50 |
- |
- |
0,50 |
Насіннєві (яблука, груші, айва та ін.) |
0,30 |
0,10 |
0,10 |
0,40 |
Кісткові (черешня, вишня, сливи та ін.) |
0,20 |
- |
- |
0,40 |
Ягоди : |
|
|
|
|
малина, суниця і полуниця |
- |
- |
- |
1,40 |
виноград, порічка, агрус та ін. |
0,30 |
0,30 |
0,30 |
0,40 |
дикоростучі (журавлина, брусниця та ін.) |
0,30 |
0,30 |
0,30 |
0,30 |
Цитрусові (апельсини, мандарини, лимони) |
0,10 |
0,10 |
0,10 |
0,10 |
Гриби свіжі всіх видів |
0,20 |
0,20 |
0,20 |
0,20 |
Норми природного убутку свіжих картоплі, овочів і плодів
при довготерміновому зберіганні на базах та складах різного типу
Назва товару |
Типи складів |
Норми убутку, % |
|||||||||||
місяці | |||||||||||||
09 |
10 |
11 |
12 |
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
||
Перша зона * | |||||||||||||
Картопля |
Склади зі штучним охолодженням |
1,0 |
0,6 |
0,6 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,8 |
0,8 |
0,8 |
0,8 |
0,8 |
Склади без штучного охолодження |
1,3 |
0,9 |
0,7 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,9 |
1,1 |
1,8 |
2,0 |
2,5 |
|
Бурти, траншеї |
1,4 |
1,0 |
0,7 |
0,4 |
0,4 |
0,4 |
0,7 |
0,9 |
1,5 |
- |
- |
- |
|
Буряк, редиска, бруква, хрін, кольрабі, пастернак |
Склади зі штучним охолодженням |
1,5 |
0,8 |
0,8 |
0,7 |
0,6 |
0,6 |
0,6 |
0,8 |
0,9 |
0,9 |
- |
- |
Склади без штучного охолодження |
1,7 |
0,9 |
0,8 |
0,7 |
0,6 |
0,6 |
0,6 |
0,8 |
1,1 |
1,9 |
- |
- |
|
Бурти, траншеї |
1,5 |
1,0 |
0,7 |
0,6 |
0,3 |
0,3 |
0,6 |
0,9 |
2,0 |
- |
- |
- |
|
Морква, петрушка, селера, ріпа |
Склади зі штучним охолодженням |
2,2 |
1,3 |
1,2 |
0,8 |
0,7 |
0,7 |
0,7 |
1,0 |
1,0 |
1,0 |
- |
- |
Склади без штучного охолодження |
2,3 |
2,0 |
1,3 |
0,8 |
0,7 |
0,8 |
1,0 |
1,2 |
2,4 |
- |
- |
- |
|
Зберігання зі слоєм піску |
1,2 |
1,0 |
0,6 |
0,4 |
0,3 |
0,4 |
0,4 |
0,6 |
1,2 |
- |
- |
- |
|
Бурти, траншеї |
1,5 |
1,3 |
1,2 |
0,6 |
0,6 |
0,6 |
0,8 |
0,9 |
2,0 |
- |
- |
- |
|
Капуста білокачанна, червонокачанна, савойська, брюссельська |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Середньостиглі сорти |
Склади без штучного охолодження |
- |
3,3 |
2,4 |
1,1 |
2,5 |
2,7 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Бурти, траншеї |
- |
3,3 |
1,8 |
1,0 |
2,0 |
2,5 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
|
Пізньостиглі сорти |
Склади зі штучним охолодженням |
- |
2,3 |
1,8 |
1,0 |
1,0 |
1,0 |
1,3 |
1,3 |
1,8 |
1,8 |
- |
- |
Склади без штучного охолодження |
- |
2,8 |
2,1 |
1,0 |
1,0 |
1,2 |
1,3 |
1,5 |
- |
- |
- |
- |
|
Бурти, траншеї |
- |
2,8 |
1,8 |
0,8 |
0,8 |
0,8 |
1,1 |
1,3 |
- |
- |
- |
- |
|
Цибуля |
Склади зі штучним охолодженням |
0,8 |
0,7 |
0,6 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,6 |
0,8 |
1,1 |
1,2 |
1,5 |
1,5 |
Склади без штучного охолодження |
1,7 |
1,2 |
1,1 |
0,6 |
0,6 |
0,6 |
0,6 |
1,0 |
1,7 |
- |
- |
2,5 |
|
Часник |
Склади зі штучним охолодженням |
1,6 |
1,0 |
0,9 |
0,9 |
0,9 |
0,9 |
0,9 |
0,9 |
1,5 |
1,5 |
1,5 |
1,7 |
Склади без штучного охолодження |
3,0 |
2,0 |
1,2 |
1,1 |
1,1 |
1,2 |
1,3 |
1,5 |
- |
- |
- |
- |
|
Гарбузи |
Склади без штучного охолодження |
1,5 |
1,2 |
0,7 |
0,5 |
0,3 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Яблука |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Осінні сорти |
Склади зі штучним охолодженням |
2,0 |
1,2 |
1,2 |
1,0 |
1,0 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Склади без штучного охолодження |
1,2 |
0,8 |
0,6 |
0,5 |
0,5 |
0,4 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
|
Зимові сорти |
Склади зі штучним охолодженням |
1,8 |
0,8 |
0,6 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
- |
- |
- |
- |
- |
Склади без штучного охолодження |
1,0 |
0,4 |
0,3 |
0,3 |
0,25 |
0,25 |
0,3 |
0,3 |
0,5 |
0,5 |
- |
- |
|
Груші |
Склади зі штучним охолодженням |
1,0 |
0,8 |
0,6 |
0,6 |
0,5 |
0,4 |
0,4 |
0,4 |
0,5 |
- |
- |
- |
Склади без штучного охолодження |
2,0 |
1,6 |
1,4 |
0,7 |
0,6 |
0,6 |
0,6 |
- |
- |
- |
- |
- |
|
Виноград |
Склади зі штучним охолодженням |
0,8 |
0,7 |
0,7 |
0,6 |
0,4 |
0,4 |
0,4 |
- |
- |
- |
- |
- |
Друга зона * | |||||||||||||
Картопля |
Склади зі штучним охолодженням |
1,6 |
1,0 |
0,9 |
0,9 |
0,7 |
0,7 |
0,8 |
0,9 |
1,0 |
1,2 |
1,2 |
- |
Склади без штучного охолодження |
1,8 |
1,6 |
0,9 |
0,9 |
0,7 |
0,7 |
0,8 |
1,0 |
1,4 |
2,2 |
- |
- |
|
Бурти, траншеї |
- |
1,0 |
1,0 |
0,5 |
0,4 |
0,4 |
0,7 |
1,0 |
1,5 |
- |
- |
- |
|
Буряки, редька, бруква, хрін, кольрабі, пастернак |
Склади зі штучним охолодженням |
1,6 |
1,1 |
1,0 |
0,7 |
0,6 |
0,7 |
1,0 |
1,1 |
1,1 |
1,2 |
- |
- |
Склади без штучного охолодження |
2,0 |
1,3 |
1,0 |
0,7 |
0,6 |
0,7 |
1,2 |
1,8 |
1,9 |
2,0 |
- |
- |
|
Бурти, траншеї |
- |
1,5 |
1,3 |
0,7 |
0,5 |
0,6 |
0,7 |
2,3 |
2,5 |
- |
- |
- |
|
Морква, петрушка, селера, ріпа |
Склади зі штучним охолодженням |
2,3 |
1,8 |
1,3 |
0,8 |
0,7 |
1,3 |
1,4 |
1,6 |
1,8 |
1,9 |
- |
- |
Склади без штучного охолодження |
2,5 |
2,2 |
1,3 |
0,8 |
0,7 |
1,3 |
1,6 |
2,3 |
2,5 |
- |
- |
- |
|
Капуста білокачанна, червонокачанна, савойська, брюссельська | |||||||||||||
Середньостиглі сорти |
Склади без штучного охолодження бурти, траншеї |
- |
4,0 |
3,6 |
2,3 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Пізньостиглі сорти |
Склади зі штучним охолодженням |
- |
3,5 |
2,3 |
1,8 |
1,3 |
1,3 |
2,0 |
- |
- |
- |
- |
- |
Склади без штучного охолодження бурти, траншеї |
- |
3,8 |
3,5 |
2,0 |
1,4 |
1,4 |
2,1 |
- |
- |
- |
- |
- |
|
Цибуля |
Склади зі штучним охолодженням |
0,8 |
0,7 |
0,6 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
1,0 |
1,3 |
1,6 |
1,6 |
1,8 |
1,8 |
Склади без штучного охолодження |
2,0 |
1,5 |
1,3 |
0,7 |
0,6 |
0,7 |
1,1 |
1,6 |
2,0 |
- |
- |
3,0 |
|
Часник |
Склади зі штучним охолодженням |
1,9 |
1,7 |
1,2 |
1,0 |
1,0 |
1,0 |
1,0 |
1,0 |
1,7 |
1,7 |
1,7 |
2,0 |
Склади без штучного охолодження |
3,2 |
2,1 |
1,5 |
1,1 |
1,1 |
1,2 |
2,0 |
2,5 |
- |
- |
- |
- |
|
Гарбузи |
Склади без штучного охолодження |
1,5 |
1,2 |
0,7 |
0,5 |
0,3 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Яблука |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Осінні сорти |
Склади зі штучним охолодженням |
1,2 |
0,8 |
0,6 |
0,5 |
0,5 |
0,4 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Зимові сорти |
Склади зі штучним охолодженням |
1,0 |
0,4 |
0,3 |
0,3 |
0,25 |
0,25 |
0,3 |
0,3 |
0,5 |
0,5 |
- |
- |
Груші |
Склади зі штучним охолодженням |
1,0 |
0,8 |
0,6 |
0,6 |
0,5 |
0,4 |
0,4 |
0,4 |
0,5 |
- |
- |
- |
Виноград |
Склади зі штучним охолодженням |
0,8 |
0,7 |
0,7 |
0,6 |
0,4 |
0,4 |
0,4 |
- |
- |
- |
- |
- |
* Норми прородного убутку для першої зони застосовують по всій території України крім Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Херсонської областей та АР Крим, в яких застосовують норми для другої групи.
Примітки :
1. При зберіганні коренеплодів в буртах з шарами піску природний убуток не нараховується.
2. В другій зоні при зберіганні плодів у складах без штучного охолодження природний убуток нараховується за нормами, встановленими для складів зі штучним охолодженням.
Максимальные предельные нормы естественной убыли строительных материалов и изделий при хранении на складах и стройках при автогужевых перевозках
Название материалов |
Нормы убыли (%) |
|||||
при хранении на складах |
при автогужевых перевозках |
при погруз-ке |
при раз-груз-ке |
|||
в таре |
рос-сыпью |
в таре |
рос-сыпью |
|||
Кирпич красный, силикатный лекальный |
- |
- |
- |
- |
0,25 |
0,25 |
Кирпич огнеупорный, шамотный, гжельский, магнезитовый, динасовый |
- |
- |
- |
0,6 |
0,25 |
0,25 |
Черепица глиняная |
- |
- |
- |
1,0 |
0,25 |
0,25 |
Метлахская плитка |
- |
- |
0,25 |
- |
0,1 |
0,25 |
Изразцы глазурованные |
- |
- |
0,25 |
- |
0,1 |
0,25 |
Алебастр в кусках |
- |
1,0 |
- |
0,9 |
0,5 |
0,3 |
Алебастр молотый |
0,3 |
- |
0,5 |
- |
0,5 |
0,3 |
Мел в кусках |
- |
1,0 |
- |
0,9 |
0,5 |
03 |
Мел молотый |
0,3 |
- |
0,5 |
- |
0,5 |
0,3 |
Известь негашеная |
- |
1,0 |
- |
1,0 |
0,2 |
0,3 |
Цемент в бочках |
0,1 |
- |
0,5 |
- |
0,15 |
0,15 |
Цемент в мешках |
0,1 |
- |
0,5 |
- |
0,15 |
0,15 |
Асбест молотый |
0,25 |
- |
- |
- |
- |
- |
Асфальт в плитках |
0,2 |
- |
- |
- |
- |
- |
Резиновые изделия |
0,1 |
- |
- |
- |
- |
- |
Белила сухие |
0,5 |
- |
0,1 |
- |
- |
- |
Краски сухие |
0,1 |
- |
0,5 |
- |
- |
- |
Краски тертые |
0,2 |
- |
0,1 |
- |
- |
- |
Пек каменный |
- |
0,3 |
- |
0,2 |
- |
- |
Клей |
0,05 |
- |
0,1 |
- |
- |
- |
Олифа |
0,05 |
при перекачке из цистерн в баки – 0,01, при перекачке из бака в бочку – 0,03, из цистерны в бочку – 0,06 |
Джерело: http://magazine.faaf.org.ua/
Комментарии к материалу