Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

До уваги аграріїв: всі норми природного убутку в зручній формі!

Редакція

05.09.2017 2887 0 1

Норми природних втрат кормів при зберіганні

 

( у % від ваги, яка зберігається)

Види кормів

Способи збері-гання

Південна зона*

Решта території

термін зберігання

термін зберігання

до 3 міс.

до 6 міс.

до 9 міс.

понад 9 міс.

до 3 міс.

до 6 міс.

до 9 міс.

понад 9 міс.

Сіно

В сараях, під на-вісом

-

1,0

-

1,5

-

1,0

-

1,5

Сінаж

В бетон-них тран-шеях

2,0

2,8

3,2

3,6

1,8

2,5

3,0

3,5

Силос

- “ -

1,5

2,7

4,4

5,2

1,3

2,0

4,0

5,0

Кормові корене-плоди

В спе-ціальних місцях для зберігання

2,5

4,0

-

-

2,0

3,0

-

-

Корми трав’яні вису-шені штучно

В складах

0,8

1,4

2,2

-

1,4

2,7

4,0

-

 

 

*Включає Автономну Республіку Крим, Миколаївську, Одеську і Херсонську області

 

 

Додаток 2

 

Норми

природних втрат насіння цукрових буряків при зберіганні

 

Термін зберігання, місяців

% до ваги, яка зберігається

Заготовлене насіння

1 – 3

0,30

3 – 6

0,33

6 – 9

0,37

9 – 12

0,40

Насіння, підготовлене для посіву, непротравлене

1 – 6

0,30

6 – 12

0,35

12 – 24

0,40

24 – 36

0,45

36 - 48

0,50

Насіння, підготовлене для посіву, протравлене

1 – 6

0,30

6 – 9

0,33

9 – 12

0,35

 

 

 

 

Норми природних втрат зерна, продуктів його переробки,

насіння трав, кормів трав’яних, штучно висушених, і насіння

олійних культур при зберіганні на сільськогосподарських підприємствах

(у %)

Назва культури та продукція

Строк зберіган-ня

В складах

На елева-торах

На пристосованих для зберіган-ня майдан-чиках

насипом

у тарі

Пшениця, жито, ячмінь, полба

3 міс.

0,07

0,04

0,05

0,12

6 міс.

0,09

0,06

0,07

0,16

1 рік

0,12

0,09

0,10

-

Овес

3 міс.

0,09

0,05

0,06

0,15

6 міс.

0,13

0,07

0,08

0,20

1 рік

0,17

0,09

0,12

-

Гречка, рис

3 міс.

0,08

0,05

0,06

-

6 міс.

0,11

0,07

0,08

-

1 рік

0,15

0,10

0,12

-

Просо, сорго

3 міс.

0,11

0,06

0,07

0,14

6 міс.

0,15

0,08

0,09

0,19

1 рік

0,19

0,10

0,14

-

Кукурудза (зерно)

3 міс.

0,13

0,07

0,08

0,18

6 міс.

0,17

0,10

0,12

0,22

1 рік

0,21

0,13

0,16

-

Кукурудза в початках

3 міс.

0,25

-

-

0,45

6 міс.

0,30

-

-

0,55

1 рік

0,45

-

-

0,70

Горох, боби, квасоля, вика, соя

3 міс.

0,07

0,04

0,05

-

6 міс.

0,09

0,06

0,07

-

1 рік

0,12

0,08

0,10

-

Насіння соняшнику

3 міс.

0,20

0,12

0,14

0,24

6 міс.

0,25

0,15

0,18

0,30

1 рік

0,30

0,20

0,23

-

Насіння інших олійних культур

3 міс.

0,10

0,08

-

-

6 міс.

0,13

0,11

-

-

1 рік

0,17

0,14

-

-

Крупи

3 міс.

-

0,04

-

-

6 міс.

-

0,06

-

-

1 рік

-

0,09

-

-

Мука

3 міс.

-

0,05

-

-

6 міс.

-

0,07

-

-

1 рік

-

0,10

-

-

Висівки і мучка

3 міс.

-

0,20

0,12

-

6 міс.

-

0,25

0,16

-

1 рік

-

0,35

0,20

-

Насіння трав

Конюшина, люцерна, донник

понад 3 до 6 міс.

-

-

0,15

-

понад 6 міс.

-

-

0,20

-

Тимофіївка

понад 3 до 6 міс.

-

-

0,14

-

понад 6 міс.

-

-

0,22

-

Житняк, вівсянка

понад 3 до 6 міс.

-

0,15

0,10

-

понад 6 міс.

-

0,20

0,15

-

Еспарцет, сарадела

понад 3 до 6 міс.

-

0,20

0,10

-

понад 6 міс.

-

0,25

0,15

-

Суданська трава

понад 3 до 6 міс.

-

-

0,15

-

понад 6 міс.

-

-

0,25

-

Люпин

понад 3 до 6 міс.

-

0,26

0,18

-

понад 6 міс.

-

0,32

0,24

-

 

 

* Включає Херсонську, Запорізьку, Миколаївську, Одеську області та АР Крим

Примітки:

1. Вказані норми природних втрат застосовують як контрольні і граничні лише у тих випадках, коли при інвентаризації та перевірці фактичної наявності зерна, продуктів його переробки, насіння олійних культур, трав і трав’яних кормів, штучно висушених, що зберігаються на підприємстві, буде встановлено зменшення їх ваги, не викликане зміною якості.

2. При зберіганні зерна і насіння олійних культур до трьох місяців норми прородних втрат застосовуються із розрахунку фактичної кількості днів зберігання, а при зберіганні до шести місяців і до одного року – із розрахунку фактичної кількості місяців зберігання.

3. При зберіганні зенра, продуктів його переробки і насіння олійних культур більше одного року за кожен наступний рік зберігання норми природних втрат застосовують у розмірі 0,04 % з перерахунком, виходячи з фактичної кількості місяців зберігання.

4. Норми втрат для зерносумішей встановлюються за основною культурою.

5. Вказані норми природних втрат при зберіганні продукції не поширюються на муку, крупи і насіння зернових, олійних, бобових культур і кукурудзу, які приймають та відпускають по стандартній вазі мішків.

6. Норми природних втрат по насінню трав, які очищаються на електромагнітним машинах, збільшуються на 15 %.

 

 

Норми природних втрат зерна при зберіганні

на підприємствах харчової промисловості

 

Назва культури

Термін зберігання

Норми природних втрат при зберіганні (у %)

в складах

в елева-торах

на при-

стосованих майдан-

чиках

Пшениця, жито, ячмінь

до 3 міс.

0,055

0,045

-

до 6 міс.

0,075

0,065

-

до 1 року

0,10

0,095

-

Овес

до 3 міс.

0,075

-

-

до 6 міс.

0,105

-

-

до 1 року

0,14

-

-

Просо

до 3 міс.

0,095

-

-

до 6 міс.

0,125

-

-

до 1 року

0,16

-

-

Кукурудза в зерні

до 3 міс.

0,115

0,075

0,18

до 6 міс.

0,155

0,115

0,22

до 1 року

0,19

0,155

-

Кукурудза в початках

до 3 міс.

0,24

-

0,45

до 6 міс.

0,29

-

0,55

до 1 року

0,44

-

0,70

 

 

Примітки:

1. При зберіганні зерна інших культур та насіння олійних культур підприємства харчової промисловості повинні керуватись нормами природних втрат визначеними у додатку 3.

2. При зберіганні зерна до 3 місяців норми природних втрат зостосовуються з розрахунку фактичної кількості днів зберігання, а при зберіганні до 6 місяців і до 1 року – з розрахунку фактичної кількості місяців зберігання.

3. При зберіганні зерна більше 1 року за кожен наступний повний місяць зберігання норма природних втрат застосовується в розмірі 0,0033 %, помножена на фактичну кількість місяців зберігання.

 

 

 

Норми природних втрат картоплі для промислової переробки

при довготерміновому зберіганні в буртах

 

Місяць

У % до ваги

Місяць

У % до ваги

Січень

0,4

Травень

1,1

Лютий

0,4

Вересень

1,1

Березень

0,5

Жовтень

1,0

Квітень

0,8

Листопад

0,8

 

 

Грудень

0,5

 

 

Примітка. При зберіганні картоплі менше місяця норми природних втрат застосовуються із розрахунку фактичної кількості днів зберігання.

 

 

 

Норми природних втрат меляси при зберіганні

в металічних резервуарах на підприємствах харчової промисловості

 

Назва галузі

Граничні норми природних втрат

(у % від ваги прордукції, яка зберігається)

Цукрова, спиртова, дріжджова

і харчова галузі

0,07

 

 

Примітки:

1. Норми встановлені на мелясу з вмістом сухих речовин 75 % і вище (меляса з вмістом сухих речовин менше 75 % не підлягає довгому зберіганню і потребує першочергової переробки)

2. Дані норми є єдиними для всіх пір року і не залежать від термінів зберігання.

 

 

 

Норми природних втрат солі повареної при зберіганні

на відкритих майданчиках

 

Назва продукції

Термін зберігання

Норма природної втрати у% до маси нетто

Сіль поварена при зберіганні на відкритих майданчиках

до 500 тонн

до 3 місяців за кожен місяць зберігання

0,60

від 501 до 2000 тонн

0,40

від 2001 до 10000 тонн

0,35

понад 10000 тонн

0,27

Сіль поварена при зберіганні на відкритих майданчиках

до 500 тонн

понад 3 місяці за кожен місяць зберігання

0,50

від 501 до 2000 тонн

0,35

від 2001 до 10000 тонн

0,30

понад 10000 тонн

0,23

 

 

 

Норми природного убутку продовольчих товарів в

роздрібній мережі торгівлі

 

Назва товару

Норми убутку, %

перша група* магазинів

друга група* магазинів

М'ЯСО ТА М'ЯСНІ ТОВАРИ

М’ясо морожене:

 

 

яловичина, телятина, баранина, козлятина, конина, буйволятина, оленина, верблюжатина

0,33

0,40

свинина

0,30

0,35

м’ясо диких тварин (кабана, ведмедя, лося, сайгака та ін.)

0,47

0,55

М’ясо охолоджене:

 

 

яловичина,телятина, баранина, козлятина, конина, буйволятина, оленина, верблюжатина

0,53

0,65

свинина

0,51

0,54

м’ясо диких тварин (кабана, ведмедя, лося, сайгака та ін.)

0,64

0,75

М’ясо птиці (крім запакованого в поліетиленову плівку) та кроликів, морожене:

 

 

кури, курчата-бройлери та кролики

0,19

0,20

гуси, качки, індички та ін.

0,30

0,32

М’ясо птиці, запаковане в поліетиленову плівку, морожене

0,05

0,05

М’ясо птиці та кроликів, охолоджене:

 

 

кури, курчата-бройлери та кролики

0,37

0,40

гуси, качки, індички та ін.

0,47

0,50

М’ясо птиці, запаковане в поліетиленову плівку, охолоджене

0,20

0,20

Субпродукти :

 

 

ноги

0,35

0,35

голови морожені

0,35

0,35

голови охолоджені

0,54

0,54

Інші субпродукти :

 

 

морожені

0,40

0,40

охолоджені

1,62

1,62

Напівфабрикати вагові

0,40

0,40

Кулінарія вагова (холодці, паштети, смажене та варене м’ясо, птиця, субпродукти та ін.)

0,30

0,30

Жир-сирець морожений

0,16

0,16

Жир-сирець охолоджений

0,32

0,32

Ковбаси варені (включаючи м’ясні хлібці, зельци та фаршировані, ліверні, кров’ні та ін.)

0,53

0,60

Сосиски та сардельки

0,75

0,75

Ковбаси напівкопчені

0,32

0,37

Ковбаси варено-копчені

0,36

0,36

Ковбаси сирокопчені

0,06

0,06

М’ясокопченості в оболонці та без неї:

 

 

сирокопчені

0,25

0,25

копчено-варені і копчено-запечені

0,48

0,48

варені, запечені і смажені

0,59

0,59

Шпик свинячий та продукція зі шпику

0,26

0,26

Інші вагові мясні товари

0,30

0,30

РИБА ТА РИБНІ ТОВАРИ

Риба жива

0,10

0,10

Риба та мідії охолоджені

0,60

0,60

Риба та рибні товари морожені неглазуровані

0,27

0,27

Риба, рибні товари і нерибні морепродукти морожені глазуровані

Норми не застосовуються

Риба солена (крім родини лососевих, які продаються нарізними), маринована, пряна в тузлуці

Норми не застосовуються

Риба солена в сухотарних бочках та ящиках

0,40

0,40

Риба родини лососевих солена, яка продається нарізаною

0,30

0,30

Риба (крім родини осетрових) і нерибні морепродукти гарячого копчення

0,37

0,37

Риба та рибні товари родини осетрових гарячого копчення

0,30

0,30

Риба і рибні товари (крім баличних виробів) холодного копчення

0,35

0,35

Баличні вироби холодного копчення, які продаються ненарізаними

0,33

0,33

Баличні вироби холодного копчення, які продаються нарізаними

0,28

0,28

Риба, рибні товари і нерибні морепродукти солено-сушені і в’ялені

0,20

0,20

Ікра осетрових, лососевих та інших риб

0,18

0,18

Кулінарія (риба смажена, печена, заливна, фарширована та ін.)

0,36

0,36

Інші вагові товари з риби та нерибних морепродуктів

0,28

0,28

 

 

Примітка. На рибу, рибні товари і нерибні морепродукти морожені неглазуровані, запаковані із застосуванням полімерної плівки і антиадгезивного паперу, норми застосовуються у розмірі 75 відсотків від норми, встановленої на морожену неглазуровану рибу.

 

МОЛОЧНІ І ЖИРОВІ ТОВАРИ

Масло коров’яче (вершкове, топлене)

0,15

0,15

Маргарин, жири топлені (яловичий, свинячий та ін.) і кулінарні (сало рослинне) та ін.

0,15

0,15

Олія (при ручному продажу)

0,25

0,25

Сметана, сир і сирна маса

0,46

0,46

Сири :

 

 

у парафіновому покритті (радянський,

алтайський, російський, пошехонський,

голландські, костромський, ярославський, естонський, степовий, углицький, український, литовський, мінський, тартуський, вируський

та ін.)

0,30

0,30

ковбасний копчений, плавлений

0,40

0,40

у полімерній плівці (голландські,

костромський, чедер, литовський,

російський та ін.)

0,40

0,40

у фользі чи пергаменті (рокфор, латвійський та ін.)

 

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали