До уваги аграріїв: всі норми природного убутку в зручній формі!
05.09.2017 2879 0 1
Норми природних втрат кормів при зберіганні
( у % від ваги, яка зберігається)
Види кормів |
Способи збері-гання |
Південна зона* |
Решта території |
||||||
термін зберігання |
термін зберігання |
||||||||
до 3 міс. |
до 6 міс. |
до 9 міс. |
понад 9 міс. |
до 3 міс. |
до 6 міс. |
до 9 міс. |
понад 9 міс. |
||
Сіно |
В сараях, під на-вісом |
- |
1,0 |
- |
1,5 |
- |
1,0 |
- |
1,5 |
Сінаж |
В бетон-них тран-шеях |
2,0 |
2,8 |
3,2 |
3,6 |
1,8 |
2,5 |
3,0 |
3,5 |
Силос |
- “ - |
1,5 |
2,7 |
4,4 |
5,2 |
1,3 |
2,0 |
4,0 |
5,0 |
Кормові корене-плоди |
В спе-ціальних місцях для зберігання |
2,5 |
4,0 |
- |
- |
2,0 |
3,0 |
- |
- |
Корми трав’яні вису-шені штучно |
В складах |
0,8 |
1,4 |
2,2 |
- |
1,4 |
2,7 |
4,0 |
- |
*Включає Автономну Республіку Крим, Миколаївську, Одеську і Херсонську області
Додаток 2
Норми
природних втрат насіння цукрових буряків при зберіганні
Термін зберігання, місяців |
% до ваги, яка зберігається |
Заготовлене насіння |
|
1 – 3 |
0,30 |
3 – 6 |
0,33 |
6 – 9 |
0,37 |
9 – 12 |
0,40 |
Насіння, підготовлене для посіву, непротравлене |
|
1 – 6 |
0,30 |
6 – 12 |
0,35 |
12 – 24 |
0,40 |
24 – 36 |
0,45 |
36 - 48 |
0,50 |
Насіння, підготовлене для посіву, протравлене |
|
1 – 6 |
0,30 |
6 – 9 |
0,33 |
9 – 12 |
0,35 |
Норми природних втрат зерна, продуктів його переробки,
насіння трав, кормів трав’яних, штучно висушених, і насіння
олійних культур при зберіганні на сільськогосподарських підприємствах
(у %)
Назва культури та продукція |
Строк зберіган-ня |
В складах |
На елева-торах |
На пристосованих для зберіган-ня майдан-чиках |
|
насипом |
у тарі |
||||
Пшениця, жито, ячмінь, полба |
3 міс. |
0,07 |
0,04 |
0,05 |
0,12 |
6 міс. |
0,09 |
0,06 |
0,07 |
0,16 |
|
1 рік |
0,12 |
0,09 |
0,10 |
- |
|
Овес |
3 міс. |
0,09 |
0,05 |
0,06 |
0,15 |
6 міс. |
0,13 |
0,07 |
0,08 |
0,20 |
|
1 рік |
0,17 |
0,09 |
0,12 |
- |
|
Гречка, рис |
3 міс. |
0,08 |
0,05 |
0,06 |
- |
6 міс. |
0,11 |
0,07 |
0,08 |
- |
|
1 рік |
0,15 |
0,10 |
0,12 |
- |
|
Просо, сорго |
3 міс. |
0,11 |
0,06 |
0,07 |
0,14 |
6 міс. |
0,15 |
0,08 |
0,09 |
0,19 |
|
1 рік |
0,19 |
0,10 |
0,14 |
- |
|
Кукурудза (зерно) |
3 міс. |
0,13 |
0,07 |
0,08 |
0,18 |
6 міс. |
0,17 |
0,10 |
0,12 |
0,22 |
|
1 рік |
0,21 |
0,13 |
0,16 |
- |
|
Кукурудза в початках |
3 міс. |
0,25 |
- |
- |
0,45 |
6 міс. |
0,30 |
- |
- |
0,55 |
|
1 рік |
0,45 |
- |
- |
0,70 |
|
Горох, боби, квасоля, вика, соя |
3 міс. |
0,07 |
0,04 |
0,05 |
- |
6 міс. |
0,09 |
0,06 |
0,07 |
- |
|
1 рік |
0,12 |
0,08 |
0,10 |
- |
|
Насіння соняшнику |
3 міс. |
0,20 |
0,12 |
0,14 |
0,24 |
6 міс. |
0,25 |
0,15 |
0,18 |
0,30 |
|
1 рік |
0,30 |
0,20 |
0,23 |
- |
|
Насіння інших олійних культур |
3 міс. |
0,10 |
0,08 |
- |
- |
6 міс. |
0,13 |
0,11 |
- |
- |
|
1 рік |
0,17 |
0,14 |
- |
- |
|
Крупи |
3 міс. |
- |
0,04 |
- |
- |
6 міс. |
- |
0,06 |
- |
- |
|
1 рік |
- |
0,09 |
- |
- |
|
Мука |
3 міс. |
- |
0,05 |
- |
- |
6 міс. |
- |
0,07 |
- |
- |
|
1 рік |
- |
0,10 |
- |
- |
|
Висівки і мучка |
3 міс. |
- |
0,20 |
0,12 |
- |
6 міс. |
- |
0,25 |
0,16 |
- |
|
1 рік |
- |
0,35 |
0,20 |
- |
|
Насіння трав |
|||||
Конюшина, люцерна, донник |
понад 3 до 6 міс. |
- |
- |
0,15 |
- |
понад 6 міс. |
- |
- |
0,20 |
- |
|
Тимофіївка |
понад 3 до 6 міс. |
- |
- |
0,14 |
- |
понад 6 міс. |
- |
- |
0,22 |
- |
|
Житняк, вівсянка |
понад 3 до 6 міс. |
- |
0,15 |
0,10 |
- |
понад 6 міс. |
- |
0,20 |
0,15 |
- |
|
Еспарцет, сарадела |
понад 3 до 6 міс. |
- |
0,20 |
0,10 |
- |
понад 6 міс. |
- |
0,25 |
0,15 |
- |
|
Суданська трава |
понад 3 до 6 міс. |
- |
- |
0,15 |
- |
понад 6 міс. |
- |
- |
0,25 |
- |
|
Люпин |
понад 3 до 6 міс. |
- |
0,26 |
0,18 |
- |
понад 6 міс. |
- |
0,32 |
0,24 |
- |
* Включає Херсонську, Запорізьку, Миколаївську, Одеську області та АР Крим
Примітки:
1. Вказані норми природних втрат застосовують як контрольні і граничні лише у тих випадках, коли при інвентаризації та перевірці фактичної наявності зерна, продуктів його переробки, насіння олійних культур, трав і трав’яних кормів, штучно висушених, що зберігаються на підприємстві, буде встановлено зменшення їх ваги, не викликане зміною якості.
2. При зберіганні зерна і насіння олійних культур до трьох місяців норми прородних втрат застосовуються із розрахунку фактичної кількості днів зберігання, а при зберіганні до шести місяців і до одного року – із розрахунку фактичної кількості місяців зберігання.
3. При зберіганні зенра, продуктів його переробки і насіння олійних культур більше одного року за кожен наступний рік зберігання норми природних втрат застосовують у розмірі 0,04 % з перерахунком, виходячи з фактичної кількості місяців зберігання.
4. Норми втрат для зерносумішей встановлюються за основною культурою.
5. Вказані норми природних втрат при зберіганні продукції не поширюються на муку, крупи і насіння зернових, олійних, бобових культур і кукурудзу, які приймають та відпускають по стандартній вазі мішків.
6. Норми природних втрат по насінню трав, які очищаються на електромагнітним машинах, збільшуються на 15 %.
Норми природних втрат зерна при зберіганні
на підприємствах харчової промисловості
Назва культури |
Термін зберігання |
Норми природних втрат при зберіганні (у %) |
||
в складах |
в елева-торах |
на при- стосованих майдан- чиках |
||
Пшениця, жито, ячмінь |
до 3 міс. |
0,055 |
0,045 |
- |
до 6 міс. |
0,075 |
0,065 |
- |
|
до 1 року |
0,10 |
0,095 |
- |
|
Овес |
до 3 міс. |
0,075 |
- |
- |
до 6 міс. |
0,105 |
- |
- |
|
до 1 року |
0,14 |
- |
- |
|
Просо |
до 3 міс. |
0,095 |
- |
- |
до 6 міс. |
0,125 |
- |
- |
|
до 1 року |
0,16 |
- |
- |
|
Кукурудза в зерні |
до 3 міс. |
0,115 |
0,075 |
0,18 |
до 6 міс. |
0,155 |
0,115 |
0,22 |
|
до 1 року |
0,19 |
0,155 |
- |
|
Кукурудза в початках |
до 3 міс. |
0,24 |
- |
0,45 |
до 6 міс. |
0,29 |
- |
0,55 |
|
до 1 року |
0,44 |
- |
0,70 |
Примітки:
1. При зберіганні зерна інших культур та насіння олійних культур підприємства харчової промисловості повинні керуватись нормами природних втрат визначеними у додатку 3.
2. При зберіганні зерна до 3 місяців норми природних втрат зостосовуються з розрахунку фактичної кількості днів зберігання, а при зберіганні до 6 місяців і до 1 року – з розрахунку фактичної кількості місяців зберігання.
3. При зберіганні зерна більше 1 року за кожен наступний повний місяць зберігання норма природних втрат застосовується в розмірі 0,0033 %, помножена на фактичну кількість місяців зберігання.
Норми природних втрат картоплі для промислової переробки
при довготерміновому зберіганні в буртах
Місяць |
У % до ваги |
Місяць |
У % до ваги |
Січень |
0,4 |
Травень |
1,1 |
Лютий |
0,4 |
Вересень |
1,1 |
Березень |
0,5 |
Жовтень |
1,0 |
Квітень |
0,8 |
Листопад |
0,8 |
|
Грудень |
0,5 |
Примітка. При зберіганні картоплі менше місяця норми природних втрат застосовуються із розрахунку фактичної кількості днів зберігання.
Норми природних втрат меляси при зберіганні
в металічних резервуарах на підприємствах харчової промисловості
Назва галузі |
Граничні норми природних втрат (у % від ваги прордукції, яка зберігається) |
Цукрова, спиртова, дріжджова і харчова галузі |
0,07 |
Примітки:
1. Норми встановлені на мелясу з вмістом сухих речовин 75 % і вище (меляса з вмістом сухих речовин менше 75 % не підлягає довгому зберіганню і потребує першочергової переробки)
2. Дані норми є єдиними для всіх пір року і не залежать від термінів зберігання.
Норми природних втрат солі повареної при зберіганні
на відкритих майданчиках
Назва продукції |
Термін зберігання |
Норма природної втрати у% до маси нетто |
Сіль поварена при зберіганні на відкритих майданчиках |
||
до 500 тонн |
до 3 місяців за кожен місяць зберігання |
0,60 |
від 501 до 2000 тонн |
0,40 |
|
від 2001 до 10000 тонн |
0,35 |
|
понад 10000 тонн |
0,27 |
|
Сіль поварена при зберіганні на відкритих майданчиках |
||
до 500 тонн |
понад 3 місяці за кожен місяць зберігання |
0,50 |
від 501 до 2000 тонн |
0,35 |
|
від 2001 до 10000 тонн |
0,30 |
|
понад 10000 тонн |
0,23 |
Норми природного убутку продовольчих товарів в
роздрібній мережі торгівлі
Назва товару |
Норми убутку, % |
|
перша група* магазинів |
друга група* магазинів |
|
М'ЯСО ТА М'ЯСНІ ТОВАРИ |
||
М’ясо морожене: |
|
|
яловичина, телятина, баранина, козлятина, конина, буйволятина, оленина, верблюжатина |
0,33 |
0,40 |
свинина |
0,30 |
0,35 |
м’ясо диких тварин (кабана, ведмедя, лося, сайгака та ін.) |
0,47 |
0,55 |
М’ясо охолоджене: |
|
|
яловичина,телятина, баранина, козлятина, конина, буйволятина, оленина, верблюжатина |
0,53 |
0,65 |
свинина |
0,51 |
0,54 |
м’ясо диких тварин (кабана, ведмедя, лося, сайгака та ін.) |
0,64 |
0,75 |
М’ясо птиці (крім запакованого в поліетиленову плівку) та кроликів, морожене: |
|
|
кури, курчата-бройлери та кролики |
0,19 |
0,20 |
гуси, качки, індички та ін. |
0,30 |
0,32 |
М’ясо птиці, запаковане в поліетиленову плівку, морожене |
0,05 |
0,05 |
М’ясо птиці та кроликів, охолоджене: |
|
|
кури, курчата-бройлери та кролики |
0,37 |
0,40 |
гуси, качки, індички та ін. |
0,47 |
0,50 |
М’ясо птиці, запаковане в поліетиленову плівку, охолоджене |
0,20 |
0,20 |
Субпродукти : |
|
|
ноги |
0,35 |
0,35 |
голови морожені |
0,35 |
0,35 |
голови охолоджені |
0,54 |
0,54 |
Інші субпродукти : |
|
|
морожені |
0,40 |
0,40 |
охолоджені |
1,62 |
1,62 |
Напівфабрикати вагові |
0,40 |
0,40 |
Кулінарія вагова (холодці, паштети, смажене та варене м’ясо, птиця, субпродукти та ін.) |
0,30 |
0,30 |
Жир-сирець морожений |
0,16 |
0,16 |
Жир-сирець охолоджений |
0,32 |
0,32 |
Ковбаси варені (включаючи м’ясні хлібці, зельци та фаршировані, ліверні, кров’ні та ін.) |
0,53 |
0,60 |
Сосиски та сардельки |
0,75 |
0,75 |
Ковбаси напівкопчені |
0,32 |
0,37 |
Ковбаси варено-копчені |
0,36 |
0,36 |
Ковбаси сирокопчені |
0,06 |
0,06 |
М’ясокопченості в оболонці та без неї: |
|
|
сирокопчені |
0,25 |
0,25 |
копчено-варені і копчено-запечені |
0,48 |
0,48 |
варені, запечені і смажені |
0,59 |
0,59 |
Шпик свинячий та продукція зі шпику |
0,26 |
0,26 |
Інші вагові мясні товари |
0,30 |
0,30 |
РИБА ТА РИБНІ ТОВАРИ |
||
Риба жива |
0,10 |
0,10 |
Риба та мідії охолоджені |
0,60 |
0,60 |
Риба та рибні товари морожені неглазуровані |
0,27 |
0,27 |
Риба, рибні товари і нерибні морепродукти морожені глазуровані |
Норми не застосовуються |
|
Риба солена (крім родини лососевих, які продаються нарізними), маринована, пряна в тузлуці |
Норми не застосовуються |
|
Риба солена в сухотарних бочках та ящиках |
0,40 |
0,40 |
Риба родини лососевих солена, яка продається нарізаною |
0,30 |
0,30 |
Риба (крім родини осетрових) і нерибні морепродукти гарячого копчення |
0,37 |
0,37 |
Риба та рибні товари родини осетрових гарячого копчення |
0,30 |
0,30 |
Риба і рибні товари (крім баличних виробів) холодного копчення |
0,35 |
0,35 |
Баличні вироби холодного копчення, які продаються ненарізаними |
0,33 |
0,33 |
Баличні вироби холодного копчення, які продаються нарізаними |
0,28 |
0,28 |
Риба, рибні товари і нерибні морепродукти солено-сушені і в’ялені |
0,20 |
0,20 |
Ікра осетрових, лососевих та інших риб |
0,18 |
0,18 |
Кулінарія (риба смажена, печена, заливна, фарширована та ін.) |
0,36 |
0,36 |
Інші вагові товари з риби та нерибних морепродуктів |
0,28 |
0,28 |
Примітка. На рибу, рибні товари і нерибні морепродукти морожені неглазуровані, запаковані із застосуванням полімерної плівки і антиадгезивного паперу, норми застосовуються у розмірі 75 відсотків від норми, встановленої на морожену неглазуровану рибу.
МОЛОЧНІ І ЖИРОВІ ТОВАРИ |
||
Масло коров’яче (вершкове, топлене) |
0,15 |
0,15 |
Маргарин, жири топлені (яловичий, свинячий та ін.) і кулінарні (сало рослинне) та ін. |
0,15 |
0,15 |
Олія (при ручному продажу) |
0,25 |
0,25 |
Сметана, сир і сирна маса |
0,46 |
0,46 |
Сири : |
|
|
у парафіновому покритті (радянський, алтайський, російський, пошехонський, голландські, костромський, ярославський, естонський, степовий, углицький, український, литовський, мінський, тартуський, вируський та ін.) |
0,30 |
0,30 |
ковбасний копчений, плавлений |
0,40 |
0,40 |
у полімерній плівці (голландські, костромський, чедер, литовський, російський та ін.) |
0,40 |
0,40 |
у фользі чи пергаменті (рокфор, латвійський та ін.) |
Коментарі до матеріалу