Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (25-29.04.2022)

02.05.2022 194 0 0

Зміни в законодавстві з 25 по 29 квітня 2022 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Як працюватимемо та відпочиватимемо у травні 2022 року?

Держпраці наголосила, що  2 травня та 9 травня є звичайними робочими днями, робота в які оплачується у звичайному порядку.

Як працюватимуть СЕП та банки 2 та 9 травня

Святковий день 1 травня (День праці), що припадає на неділю, не переноситься. Відповідно понеділок 2 травня 2022 року є робочим днем, зокрема для банківської системи. Міжбанківські перекази через систему СЕП здійснюватимуться із 30 квітня до 2 травня 2022 року включно датою банківського дня 2 травня 2022 року.

Святковий день 9 травня (День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні), що припадає на понеділок, є звичайним робочим днем, зокрема для банківської системи. Міжбанківські перекази через систему СЕП здійснюватимуться із 7 до 9 травня 2022 року включно датою банківського дня 9 травня 2022 року.

Яким буде максимальне відшкодування за зруйноване або пошкоджене житло?

Максимальна сума компенсанції за знищене внаслідок російської агресії житла не перевищуватиме вартості 150 м2 за один об’єкт нерухомості. Вартість 1 м2 площі рахуватимуть за методикою, яку розробить Кабінет Міністрів.

Уряд вирішив виділити додаткові кошти для виплати допомоги в розмірі 6,5 тис. грн.

Прем‘єр-міністр України, Денис Шмигаль, на своєму телеграм каналі повідомляє, на засіданні Уряду ухвалили рішення про виділення додаткових 2 млрд грн, що дозволить здійснити виплату ще понад 300 тисячам наших громадян.

Рада відхилила законопроєкт, який спрощує трудові відносини

Верховна Рада відхилила проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин» № 5388. Про це повідомляє сайт Верховної Ради. Зокрема, пропонувалося спростити процедуру укладення строкового трудового договору та проходження випробування, передбачити гнучкість укладення трудового договору, в тому числі – на визначений строк, оптимізувати процедуру припинення трудових відносин, скасувати необхідність ведення застарілої та в деяких випадках неактуальної документації роботодавця стосовно визначення режиму роботи, порядку надання відпусток та ін.

Аграріям спростять імпорт та експорт міндобрив та сільгосппродукції на час воєнного стану – законопроєкт

Верховна Рада України прийняла у першому читанні Закон № 7264 «Про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану», який спростить імпорт мінеральних добрив та ЗЗР для аграріїв. За прийняття законопроєкту проголосувало 293 народних депутати. Законопроєкт покликаний максимально спростити вимоги з боку держави для ведення сільського господарства в умовах воєнного стану та зменшення бюрократичного навантаження на аграрний бізнес.

Важливо:

ДПС про основні новації Закону № 2173

ГУ ДПС у Чернівецькій області інформує, що 16.04.2022 набрав чинності Закон від 01.04.2022 № 2173-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків в період воєнного, надзвичайного стану», яким внесено зміни до Податкового кодексу України. Подробиці на Uteka.

Відповіді на запитаннями про земельні відносини на час воєнного стану (за Законом № 2145-IX)

Експерти програми USAID із аграрного і сільського розвитку (АГРО), залучені Міністерством аграрної політики та продовольства України, підготували відповіді на найпоширеніші запитання щодо Закону № 2145-IX  про земельні відносини під час воєнного стану. 

Особливості оформлення трудових відносин в умовах воєнного стану: консультує ДПС

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області консультує про особливості укладання трудового договору в умовах воєнного стану.

Актуально:

Чи враховують період призупинення трудового договору до стажу для щорічної основної відпустки

Підстави як призупинення дії трудового договору, для зарахування до стажу роботи для щорічної основної відпустки Закон про відпустки не містить.

Основні зміни в оподаткуванні в період воєнного стану: брошура від ДПС

Головне управління ДПС в Івано-Франківській області підготувало брошуру «Корисна інформація для підприємців. Основні зміни в оподаткуванні в період воєнного стану». Подробиці на Uteka.

Що врятує роботодавця від штрафу за неподання повідомлення про прийнятого працівника у воєнний період: роз'яснює Держпраці

За відсутності технічної можливості подання повідомлення про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту засобами електронного зв’язку в електронній формі таке повідомлення подається у формі документа на папері згідно з додатком разом з копією в електронній формі. У разі відсутності можливості у роботодавця, із незалежних від нього обставин, подати до органів Державної податкової служби України чи її територіального органу повідомлення про прийняття працівника на роботу роботодавець в такому разі повинен мати підтвердження намагання вчинити такі дії.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали