Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (18-22.07.2022)

25.07.2022 212 0 0

Зміни в законодавстві з 18 по 22 липня 2022 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Зміни щодо оптимізації трудових відносин: коментар Мінекономіки до Закону № 2352-IX 

Коментар Мінекономіки до Закону України від 1 липня 2022 № 2352-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» читайте на Uteka.

Мораторій на перевірки скасовано: кому чекати інспектора Держпраці?

19 липня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин». Цим Законом внесені зміни до Кодексу законів про працю України, Законів України «Про оплату праці», «Про відпустки» та «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Зокрема, внесені зміни передбачають, що у період дії воєнного стану інспектори праці можуть здійснювати інспектування роботодавців з питань:

  • додержання вимог Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»;
  • законності припинення трудових договорів;
  • виявлення неоформлених трудових відносин.

ПФУ: Оновлено правила подання відомостей для створення і ведення електронних трудових книжок

15 липня 2022 року набули чинності оновлені правила подання відомостей про трудову діяльність застрахованих осіб в електронній формі, затверджені постановою правління Пенсійного фонду від 01.06.2022 N 8-3 «Про порядок та черговість подання відомостей для створення електронних трудових книжок».

Зокрема, вони передбачають можливість подання страхувальником або уповноваженим представником відомостей про місце роботи, кваліфікацію, заохочення, припинення трудових відносин, відсутніх в реєстрі застрахованих осіб.

Верховна Рада прийняла за основу законопроект щодо розширення переліку осіб, які не підлягають призову під час мобілізації

Верховна Рада України прийняла у першому читанні за основу проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо розширення переліку осіб, які не підлягають призову під час мобілізації (реєстр. №7481).

Проект Закону розроблено з метою забезпечення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації осіб, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

Важливо:

Самостійне виправлення платниками помилок до 25 липня звільняє від штрафів та пені

Платники, які у податкових  періодах до 25 липня 2022 року самостійно виправлять помилки, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, які припали на період дії воєнного стану, з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 Податкового кодексу України, звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій та пені.

Чи можна під час війни зареєструвати податкову накладну/розрахунок коригування до податкової накладної в ЄРПН у святковий чи вихідний день

У період воєнного стану платник податку не може зареєструвати податкову накладну/розрахунок коригування до податкової накладної в ЄРПН у святковий чи вихідний день, у тому числі, якщо такий день є граничним днем їх реєстрації.

Коли в Україні можуть дозволити не платити за кредит на майно чи авто, які були знищені під час війни – Законопроєкт

Законопроект, який дозволить українцям не платити за кредитами на майно чи авто, які були знищені під час війни, у парламенті планують ухвалити до кінця літа. З його допомогою запровадять два механізми для позичальників: «заморожування» кредиту або його повне «прощення». Про це заявила голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк, Вона наголосила, що йдеться про законопроект № 7441-1.

Станом на 15 липня документ схвалений у першому читанні та проходить підготовку до другого за прискореною процедурою.

Чи мають право ФОП – платники ЄП першої та другої груп у період воєнного стану не сплачувати ЄП?

Так, тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, згідно з абзацом першим п.п. 9.1 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої та другої груп, мають право не сплачувати єдиний податок.

Актуально:

Чи оплачуються лікарняні під час простою: відповідає ФСС

Якщо працівник під час простою зобов’язаний дотримуватись трудового розпорядку або у нього настало право на відпустку по вагітності та пологах, допомога по тимчасовій непрацездатності надається за всі дні непрацездатності, за які працівник втрачає оплату.

В інших випадках, якщо під час тривалого простою працівник не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку – підстави для оплати лікарняного як за рахунок коштів роботодавця, так і за рахунок коштів ФССУ відсутні.

Чи зобов’язаний працівник розірвати трудові відносини з підприємством маючи статус біженця в іншій країні?

Законодавством про працю не передбачено зобов’язання працівника повідомляти роботодавця про своє місцезнаходження та отримання статусу біженця або визнання його особою, яка потребує тимчасового захисту.

Як оформити призупинення дії трудового договору та як вести бухгалтерський облік призупинення дії трудового договору

Якщо ініціатором є працівник, то йому потрібно написати заяву та повідомити про це роботодавця письмово або в електронній формі з використанням технічних засобів електронних комунікацій.

Якщо ініціатором є роботодавець, то в усіх випадках потрібно видати наказ про призупинення дії трудового договору.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали