Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (15.05-19.05.2023)

22.05.2023 333 0 0

Зміни в законодавстві з 15 травня по 19 травня 2023 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Переліку територій від Мінреінтеграції можна застосовувати для «воєнних» податкових пільг

Перелік територій, затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23.12.2022 за № 1668/39004, може застосовуватися при визначенні особливостей справляння податків і зборів на відповідних територіях, визначених Податковим кодексом України.

Як виконавці стягуватимуть заборгованість під час дії воєнного стану: роз'яснює Мін'юст

Змінено порядок розпорядження фізичними особами-боржниками коштами, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби чи приватними виконавцями, у період дії в Україні воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022.

Роз’яснення ПФУ: Чи можна завдяки добровільним внескам підвищити розмір призначеної пенсії?

Якщо людина вже отримує пенсію, то новий механізм сплати добровільних внесків не для неї. Натомість збільшити пенсійні виплати пенсіонера можна, за допомогою благодійних пожертв. У разі здійснення персоналізованої благодійної пожертви 70 % суми спрямовується для виплати пенсії обраному пенсіонерові, а решта 30 % – як фінансовий ресурс на фінансування пенсій інших пенсіонерів.

Реєстрація нерухомості на порталі Дія тепер доступна для жителів ще 10 областей та міста Луцьк

Жителі Закарпатської, Київської, Дніпропетровської, Одеської, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Чернігівської областей та міста Луцьк зможуть подати заяву на реєстрацію прав на нерухоме майно через портал Дія.

Чи має право податкова вимагати обов’язкове нарахування мінімальної зарплати та утримання з її розміру ПДФО?

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання, то контролюючі органи мають право здійснювати контроль за її нарахуванням, утриманням з її розміру податку на доходи фізичних осіб.

Важливо:

Закон № 3050: Нові правила справляння плати за землю

6 травня 2023 року набув чинності Закон України від 11 квітня 2023 року № 3050-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно». Законом змінено механізм визначення переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією (далі – Перелік територій). У зв’язку з цим Перелік територій може застосовуватися при справлянні плати за землю на відповідних територіях. Деталі на Uteka.

Яка відповідальність за не надання відповіді на запит органів ДПС

За ненадання відповіді на запит, неподання або подання не в повному обсязі платником податків, фінансовим агентом або іншою особою документів чи іншої інформації на запит контролюючого органу, надісланий відповідно до підстав, передбачених підпунктами 6 - 8 підпункту 73.3.1 пункту 73.3 статті 73 Кодексу, тягне за собою накладення штрафу у 5 розмірів мінімальної заробітної плати (33500 грн.), встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожний такий факт.

Яку нерухомість можна не оподатковувати в 2022 та 2023 роках: пояснення від ДПС

Перелік територій, затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 може застосовуватися при справлянні податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на відповідних територіях. Деталі на Uteka.

Чи зберігається у 2023 році за працівниками сума індексації за минулі періоди: відповідає Мінекономіки

У 2023 році не проводиться нарахування сум індексації, які визначені Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078 (зі змінами), роз’яснення норм якого надає Мінсоцполітики. Протягом 2023 року за працівником зберігається сума індексації заробітної плати та грошового забезпечення, яка виникла за період до січня 2023 року (до зупинення дії Закону).

Актуально:

Чи складає податкова під час проведення фактичних перевірок протоколи про адміністративні правопорушення?

У разі виявлення порушень підчас проведення фактичних перевірок у період дії воєнного стану посадові особи контролюючих органів мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення на фізичних осіб та посадових осіб юридичних осіб за статтями 155 прим.1, 161 прим.1, 163 прим. 15, 164 КУпАП.

Яка відповідальність передбачена за порушення термінів подання повідомлення за формою № 20-ОПП?

Згідно з пунктом 117.1 статті 117 ПКУ неподання у строки та у випадках, передбачених ПКУ, заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складення податкової звітності, відповідно до вимог, встановлених ПКУ, – тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 грн., на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під  час  виконання  договору про спільну діяльність, – 1020 гривень.

Чи необхідно надавати письмові пояснення та копії документів по всіх кодах УКТЗЕД при зупиненні ПН?

Платник має можливість надати підтвердження інформації стосовно постачання товарів/послуг (згідно з кодами УКТЗЕД/ДКПП) в тому числі й тих, що зазначені в квитанції про зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали