Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (05-09.09.2022)

12.09.2022 580 0 1

Зміни в законодавстві з 5 по 9 вересня 2022 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Мінфін оприлюднив прогноз щодо розмірів мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму у 2023 році

Пропонують такі розміри соціальних стандартів на 2023 рік:

  • прогнозний розмір мінімальної заробітної плати з 01.01.2023 має становити 6700 грн;
  • прогнозний посадовий оклад працівника I тарифного розряду Єдиної тарифної сітки з 01.01.2023  — 2893 грн.;
  • прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становитиме 2589 грн

З 1 жовтня запрацює митний «безвіз» із ЄС, а наступного року — промисловий

«Енергетичний, транспортний «безвізи», економічний «безвіз» щодо скасування тарифів і квот. З 1 жовтня запрацює митний «безвіз», наступного року — промисловий. Для українського бізнесу — це мільярди  гривень прибутків уже зараз і десятки мільярдів у можливостях для розвитку», — зауважив Прем’єр-міністр.

Малі агровиробники можуть отримати допомогу через ДАР

У Державному аграрному реєстрі триває прийом заявок в рамках нової програми допомоги малим агровиробникам на загальну суму понад 1,5 млрд грн (50 млн євро). Програма фінансується за рахунок бюджетної підтримки Європейського Союзу. За умовами програми, безповоротну допомогу зможуть отримати аграрії, які обробляють від 1 до 120 га сільськогосподарських угідь або утримують від 3 до 100 корів. Розподіл підтримки відбуватиметься лише онлайн через Державний аграрний реєстр (dar.gov.ua).

З 1 жовтня Уряд збільшить компенсації по програмі «Прихисток»

З 1 жовтня власники житла, які розмістили у себе ВПО, отримуватимуть 900 гривень замість 450 гривень за кожну таку особу на місяць.

Парламент спрощує продаж землі для ведення особистого господарства

Народні депутати підтримали законопроект № 7532 , який передбачає спрощення умов купівлі земельних ділянок для ведення садівництва та особистого селянського господарства. Зокрема він скасовує тривалу та недешеву нотаріальну перевірку покупців.

Важливо:

Чи будуть обмеження для жінок щодо перетину кордону з 1 жовтня: заява від Ганни Маляр

Як повідомила заступник міністра оборони України у своєму Телеграм-каналі Ганна Маляр, жодних обмежень для жінок щодо перетину кордону з 1 жовтня не буде.

Для якої жіночої спеціальності військовий облік може стати обов'язковим

Найближчими днями будуть внесені зміни до останнього наказу Міністерства оборони України про військовий облік для жінок. Зокрема, Рада може зробити військовий облік обов'язковим тільки для жінок-медиків.

Яким чином платник податків підтверджує можливість чи неможливість виконання обов’язків?

У разі неможливості виконання платником податків податкового обов’язку, у тому числі щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу, платник податків подає не пізніше 30 вересня 2022 року заяву про відсутність такої можливості (крім виконання обов’язку щодо реєстрації акцизних накладних та/або подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового, та/або подання заявки на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними тощо) разом з вичерпним переліком документів (копій документів), інформації, які передбачені Переліком документів для юридичної особи або Переліком документів для фізичної особи до контролюючого органу в порядку передбаченому п. 8 розд. ІІ Порядку.

Чи потрібно повідомляти ДПС про зміну засновників ЮО?

Стосовно платників податків, відомості про яких включаються до ЄДР: інформація про зміну засновників оновлюється в контролюючих органах на підставі відомостей, отриманих від державного реєстратора, в порядку визначеному Законом № 755.

Актуально:

ФОП не сплачує ЄСВ під час війни: чи буде нараховуватися страховий стаж?

У разі прийняття ФОПом рішення про несплату єдиного внеску, страховий стаж для призначення пенсії йому нараховуватися не буде.

Оновлено довідники пільг

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що станом на 31.08.2022 ДПС України оприлюднила нові довідники податкових пільг, а саме:

  • Довідник податкових пільг № 110/1, що є втратами доходів бюджету;
  • Довідник інших податкових пільг № 110/2.

Яким чином платнику єдиного внеску - ФОП знятись з обліку в податковій у разі припинення підприємницької діяльності?

Зняття з обліку платників єдиного внеску – фізичних осіб – підприємців, здійснюється контролюючими органами на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, після проведення передбачених законодавством перевірок платників та проведення остаточного розрахунку (абзац одинадцятий частини першої ст. 5 Закону № 2464 та абзац третій п. 8 Порядку № 1162).

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали