Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (15-19.11.2021)

22.11.2021 438 0 0

Зміни в законодавстві

З 26 листопада почне діяти порядок обліку товарних запасів підприємцями

Затверджено Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку (далі – Порядок, підприємці). Порядком, зокрема, передбачено, що підприємці обліковують товарні запаси шляхом постійного внесення до форми ведення обліку товарних запасів (форма обліку, наведена в додатку до Порядку) інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід’ємною частиною такого обліку. За вибором підприємця облік за встановленою формою ведеться у паперовій або електронній формі. Для ведення обліку в е-формі підприємець сам обирає програмний формат та метод унесення інформації

Подробиці на Uteka

Облік та звітність

Чи необхідно фізичній особі, яка здає в оренду особисте майно, реєструватись підприємцем?

Як зазначаютьподатківці, здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і шляхом виконання норм п. 170.1 ст. 170 розд. IV Податкового кодексу України (далі – ПК) без реєстрації орендодавця як фізичною особою – підприємцем (далі – ФОП).

Зміна ФОП – «спрощенцем» місця провадження діяльності - необхідно внести зміни до заяви про застосування спрощеної системи оподаткування

У разі зміни податкової адреси ФОП, місця провадження господарської діяльності, видів господарської діяльності заява подаєтьсяплатниками єдиного податку;

  • першої і другої груп не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни (п. 298.5 ст. 298 ПКУ);
  • третьої групи не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни (абзац перший п. 298.6 ст. 298 ПКУ).

Форма заяви затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 № 308.

Оподаткування

Визначення платником єдиного податку дати отримання доходу

Головне управління ДПС у Житомирській області інформує, що відповідно до п. 292.6 ст. 292 ПК датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Для платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість, датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

Визначення доходу за попередній рік, якщо ФОП прийнято рішення про застосування спрощеної системи оподаткування з 01 січня наступного року

У разі прийняття ФОП рішення про перехід на спрощену систему оподаткування з 1 січня наступного року заява до контролюючого органу подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку нового року разом із розрахунком доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування.

Дохід за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, визначаєтьсяна момент подання заяви із врахуванням запланованої суми отримання доходу, за період що залишився до кінця року після подання заяви.

РРО/ПРРО

Які категорії ФОП платників єдиного податку повинні вести облік товарних запасів?

Податкова вказала, що згідно із п. 12 ст. 3 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов'язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку.

Такі вимоги не поширюються на ФОП, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Чи необхідно застосовувати РРО/ПРРО підприємцю ІІ групи єдиного податку при проведенні розрахунків у безготівковій формі за надані інформаційно-консультаційні послуги, отримані за допомогою програм через мережу Інтернет, якщо не визначено місце проведення розрахунків?

При здійсненні розрахунків за товар (послуги) суб’єкти господарювання зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО, у тому числі у разі здійснення розрахунків за допомогою платіжних карт з використанням мережі Інтернет. При цьому розрахункові документи при продажу товарів (послуг) через мережу Інтернет видаються (формуються в електронному вигляді) у випадку їх безпосереднього надання споживачу.

ДПС відповіла: якщо не визначено місце проведення розрахунків, проведених на підставі рахунку у безготівковій формі, при наданні інформаційно-консультаційних послуг, отриманих комп’ютерними та іншими програмами за допомогою мережі Інтернет, РРО/ПРРО не застосовується.

Соціальне страхування

Чи підлягає оподаткуванню ПДФО вартість проживання та проїзду найманих працівників у зв’язку із роз’їзним характером робіт?

У разі якщо колективним договором визначено, що службові поїздки працівників в інші населені пункти є роботою, що має роз’їзний (пересувний) характер і не є відрядженням, то відшкодування витрат на проїзд до місця відрядження (роботи) і назад, а також на наймання житлового приміщення таким працівникам підприємством, слід розглядати як компенсаційні виплати, що включаютьсядо складу заробітної плати і оподатковується за ставкою 18 відс., визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ.

Сплата ПДФО ФОП, яка здійснює діяльність на загальній системі оподаткування та провадить незалежну професійну діяльність

Якщо фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність одночасно здійснює підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування, така особа зобов’язанавести облік доходів і витрат за Типовою формою, у якій відображати отримані доходи та понесені протягом року витрати від здійснення обох видів діяльності. Фізична особа самостійно розраховує податок на доходи фізичних осіб та сплачує його до бюджету в строки, передбачені п. 57.1 ст. 57 ПКУ, тобто протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подачі податкової декларації.

Яка передбачена законом відповідальності за несвоєчасність сплати єдиного внеску?

Податківці інформують, що за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску на платників, які допустили зазначене порушення, накладається штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно не сплачених сум та нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсоток від суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали