Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (02-06.08.21)

09.08.2021 433 0 0

Дайджест корисних подій

Центри Дія.Бізнес у регіонах запустили нові власні веб-сайти для підприємців

Відтепер підприємці зможутьотримати вичерпну інформацію про роботу, послуги та можливості центрів підтримки підприємців Дія.Бізнес у своїй області. На веб-сайтах кожен підприємець може знайти: події для підприємців; оренду залів; мерч-продукцію; безоплатні консультації; pop-up-локацію.

Уряд запропонував експериментальний проєкт для спрощення реєстрації ФОП і не тільки через портал Дія

Проєкт постанови КМУ від 04.08.21 р. № 808 містить перелік послуг, які надаватимуться через систему «е-Підприємець». Так, через систему «е-Підприємець» будуть надаватися послуги державної реєстрації фізособи-підприємця (далі – ФОП), реєстрація платником єдиного податку, відкриття банківського рахунку та інші. Загалом таких послуг – 24.

ФОП добровільно приймають рішення щодо участі в експериментальному проєкті щодо спрощення умов для започаткування та провадження підприємницької діяльності шляхом отримання комплексної електронної публічної послуги «е-Підприємець».

Облік та звітність

Коли ФОП єдинник подає в останній раз податкові декларації, якщо припиняє діяльність?

Фізичні особи, щодо яких до Єдиного державного реєстру внесено запис про припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, подають податкові декларації платника єдиного податку – ФОП востаннє за податковий (звітний) квартал, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу або до закінчення такого звітного періоду на який припадає дата ліквідації.

Подробиці у листі Мінфіну України від 19.07.21 р. № 11220-05/О-351/8/1547.

Яка дата подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, якщо її надіслано поштою?

Податкова вказала, що при надсиланні заяви про застосування спрощеної системи оподаткування поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення датою подання заяви вважається дата подання письмової кореспонденції для пересилання (дата відправлення), яка відбивається на адресному боці поштового відправлення та описі.

Чи може підприємець-«спрощенець» першої групи здійснювати роздрібний продаж товарів в магазині, який розташований на території ринку?

ФОП, яка здійснює роздрібний продаж товарів в магазині, що розташований на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи. Таку відповідьнадала ДПС.

Оподаткування

Чи включає до доходу ФОП – платник ЄП проценти (відсотки), отримані від банку за користування депозитом?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області зазначило, що проценти, отримані від банку за користування коштами на рахунку (як депозитному, так і поточному) не включаються до доходу ФОП – платників єдиного податку першої – третьої груп.

ТМЦ нереалізовані ФОП до скасування реєстрації: що з доходом?

Податкова відповіла, що залишки товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ), придбаних, але нереалізованих ФОП під час здійснення господарської діяльності, після скасування реєстрації такого суб’єкта господарювання залишаються у власності платника податку. При цьому вартість таких залишків не включається до доходів, отриманих ФОП від провадження господарської діяльності, та загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку.

На підставі чого ФОП – платники ПДВ, які здійснюють вантажні перевезення, формують податковий кредит?

ДПС проінформувала, що ФОП, платник ПДВ, що здійснює вантажні перевезення при придбанні паливно-мастильних матеріалів та отриманні послуг з ремонту вантажного автомобіля, який оформлено на дану фізичну особу або не є його власністю, формує податковий кредит на підставі податкової накладної, складеної та зареєстрованої в ЄРПН платником ПДВ, який здійснює операції з постачання товарів/послуг.

РРО/ПРРО

Із 1 серпня чеки РРО/ПРРО містять нові реквізити

ДПС повідомила, що з 1 серпня у фіскальних чеках, які формують РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, обов’язково зазначаються: найменування суб’єкта господарювання та платіжної системи; валюта операції; QR-код (за наявності).

Подробиці у Uteka.

Чи повинен ФОП використовувати РРО при отримані на свій розрахунковий рахунок коштів від покупця?

При оплаті покупцем замовлення шляхом перерахування оплати за товар за реквізитами його картки, не залежно від способу здійснення такої операції, така операція буде вважатися розрахунковою у розумінні Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР, і потребуватиме застосування РРО/програмного РРО та створення відповідного розрахункового документа.

Подробиці у ІПК від 26.07.21 р. № 2887/ІПК/99-00-07-05-01-06.

Соціальне страхування

В якому звітному періоді підприємець на загальній системі оподаткування включає до складу витрат сплачену суму єдиного внеску?

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що ФОП на загальній системі оподаткування має право включити до складу витрат суму сплаченого за квартал єдиний внесок по факту сплати, за умови її документального підтвердження, оскільки зобов’язана сплачувати єдиний внесок за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який він сплачується.

Звертаємо увагу, що зазначена норма діятиме до 01.01.2022 року.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали