Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (22-25.06.21)

29.06.2021 391 0 2

Дайджест корисних подій

Застосування мобільного додатку «Дія» у столичних Центрах обслуговування платників під час отримання адміністративних послуг

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що під час проведення процедур пов’язаних з реєстрацією, внесенням змін, видачею документів (відомостей) з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, може застосовуватися відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у паспорті громадянина України у формі картки (е-паспорт), з використанням мобільного додатку «Дія».

Відтепер, якщо платник є користувачем Дія, він має можливість звернутися до відповідного центру обслуговування платників Головного управління ДПС у м. Києві, для проведення перевірки дійсності документів, в податковій службі реалізовано механізм здійснення їх перевірки на підставі цифрових документів. Тобто, при зверненні за отриманням послуги достатньо пред'явити паспорт громадянина України в смартфоні (без пред'явлення оригіналу).

Облік та звітність

Систематичне отримання коштів на картковий рахунок фізособи за товари є ознакою господарської діяльності, яка підлягає реєстрації

Податкова служба зазначила, що систематичне отримання коштів на картковий рахунок фізичної особи за товари (послуги) має всі ознаки господарської діяльності, яка підлягає обов’язковій державній реєстрації.

За здійснення господарської діяльності без державної реєстрації передбачено адміністративну відповідальність – штраф у розмірі до 85 тис. гривень з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення такого адміністративного правопорушення (ст. 164 КУпАП).

Платник єдиного податку посеред року перейшов на загальну систему оподаткування, чи може він знову перейти на спрощену систему в цьому ж році?

Як повідомляє податкова: здійснити перехід на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів (не ЄП), може один раз протягом календарного року.

Якщо ж на початок року суб’єкт господарювання був платником єдиного податку та перейшов на сплату інших податків і зборів (загальну систему оподаткування) з 01 квітня (01 липня або 01 жовтня), то вдруге впродовж цього ж року він не може повернутись на спрощену систему оподаткування, оскільки він вже скористався своїм правом на застосування спрощеної системи оподаткування у поточному році. Разом з тим, така фізична особа може перейти на спрощену систему оподаткування з 1 січня наступного року за умови відповідності вимогам ст. 291 Податкового кодексу України (далі–ПК).

Оподаткування

Що входить до складу доходу ФОП на загальній системі оподаткування?

Головне управління ДПС у Харківській області нагадало, що до складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла фізособі–підприємцю (далі–ФОП) як в грошовій, так і в натуральній формі.

ФОП – «загальносистемник» - не платник ПДВ отримала бюджетне відшкодування ПДВ за період, коли була платником ПДВ: що з доходом?

Як зазначила ДПС: якщо ФОП на загальній системі оподаткування, яка не зареєстрована як платник ПДВ, отримує бюджетне відшкодування за період, коли вона була зареєстрована платником ПДВ, то суми такого бюджетного відшкодування не включаються до складу загального оподатковуваного доходу цієї ФОП.

РРО/ПРРО

Які платники єдиного податку застосовують РРО у 2021 році

Податківці нагадали, що у 2021 році ФОП платники єдиного податку ІІ – ІV груп не застосовують РРО/ПРРО, якщо обсяг їхнього доходу протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної зарплати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (пункт 61 підрозд. 10 розділу XX ПК).

Чи зобов’язаний ФОП «спрощенець» застосовувати РРО, якщо сума безготівкових розрахунків перевищуватиме 1 млн гривень?

Якщо ФОП платник єдиного податку у своїй діяльності з надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого майна здійснює розрахунки через каси банківських установ та/або ПТКС, що належать банкам, застосування РРО є необов’язковим.

Подробиці – в ІПК від 07.06.21 р. № 2281/ІПК/99-00-04-03-03-06.

Соціальне страхування

Яким чином нараховують та сплачують єдиний внесок особи, які провадять незалежну професійну діяльність, без використання праці найманих працівників?

ДПС проінформувала, що особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (абзац третій частини восьмої ст. 9 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»). Суми єдиного внеску, сплачені протягом звітного року враховуються платниками при остаточному розрахунку єдиного внеску, який підлягає сплаті за звітний рік.

Чи повинен сплачувати ПДФО підприємець, який призваний на військову службу під час мобілізації?

Відповідно до п. 25 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК, cамозайняті особи (ФОП, особи, які провадять незалежну професійну діяльність), які мали або не мали найманих працівників, призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час особливого періоду, визначеного Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 року № 3543-XII із змінами та доповненнями, на весь період їх військової служби звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на доходи фізичних осіб (далі – НДФО) відповідно до розділу IV ПКУ.

Якщо самозайнята особа, призвана на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, має найманих працівників і на строк своєї військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, уповноважує іншу особу на виплату найманим працівникам заробітної плати та/або інших доходів, то обов’язок з нарахування та утримання ПДФО з таких виплат на строк військової служби самозайнятої особи несе ця уповноважена особа.

ПДФО, що був нарахований та утриманий уповноваженою особою з таких виплат фізичним особам, сплачується до бюджету демобілізованою самозайнятою особою протягом 180 календарних днів з першого дня її демобілізації без нарахування штрафних і фінансових санкцій. Роз’яснила ДПС.

Чи має право підприємець на податкову соціальну пільгою?

Податкова соціальна пільга (далі – ПСП) не може бути застосована до доходів підприємця, інших доходів, відмінних від заробітної плати. Про це повідомляє Головне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Проте, якщо ФОП є одночасно найманим працівником, то на отриману заробітну плату за місцем праці може нараховуватися ПСП.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали