Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Алкогольні напої використовуються в кулінарії: що з ліцензією та реєстрацією місця зберігання

Роз’яснення
30.06.2025

Чи потрібна ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями СГ, який здійснює діяльність у ресторанному господарстві та використовує для виробництва кулінарних виробів алкогольні напої або при додаванні таких напоїв у каву, чай, шоколад?

Статтею 1 Закону від 18.06.2024 № 3817-ІХ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон № 3817) серед іншого визначено, що роздрібна торгівля це діяльність з продажу товарів (у т. ч. з їх відвантаженням для подальшої доставки) кінцевим споживачам для особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив без фактичного споживання у місці продажу або на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших закладах громадського харчування.

Відповідно до ст. 16 Закону № 3817 роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин), а для малих виробників виноробної продукції – алкогольними напоями без додавання спирту (вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових), у тому числі через мережу «Інтернет», може здійснюватися суб’єктами господарювання, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Згідно з ст. 1 Закону № 3817 алкогольний напій – напій, одержаний шляхом спиртового бродіння крохмалевмісної чи цукровмісної сільськогосподарської продукції або вироблений на основі спирту етилового та/або спиртового дистиляту, та/або іншого алкогольного напою, з вмістом спирту етилового понад 0,5 % об., який відповідає товарним позиціям 2203, 2204, 2205, 2206 (крім квасу «живого» бродіння), 2208 згідно з УКТЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 % об. та більше, що відповідає товарній підкатегорії 2103 90 30 00 та товарній підпозиції 2106 90 згідно з УКТЗЕД.

Відповідно до розд. ІІ та розд. IV Закону від 19.10.2022 № 2697-IX «Про Митний тариф України» товар «кава» віднесений до коду – 0901; чай – 0902; інші готові харчові продукти з вмістом какао, в тому числі які містять алкоголь, віднесені до коду 1806.

Пунктом 2.2 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції від 24.07.2002 № 219 (далі – Правила № 219), встановлено, що суб’єкти господарської діяльності при виготовленні продукції власного виробництва повинні додержуватися технологічних режимів виробництва продукції (сумісність продуктів, їх взаємозаміна, режим холодного й теплового оброблення сировини тощо), визначених збірниками рецептур страв, кулінарних, борошняних кондитерських і булочних виробів.

Технологічна документація на страви та вироби – документація із зазначенням опису технологічного процесу виробництва продукції, переліку продуктів, продовольчої сировини, речовин і супутніх матеріалів, що застосовуються в процесі приготування, даних про норми їх вмісту в кінцевому харчовому продукті, термін придатності до споживання, умов зберігання, способу реалізації (подання) споживачу, вимог до якості страв та виробів (абзац п’ятнадцятий п. 1.3 Правил № 219).

Кухарі та кондитери повинні бути забезпечені на робочих місцях технологічною документацією на страви та вироби (п. 2.3 Правил № 219).

При цьому, згідно з ст. 17 Закону № 3817 зберігання алкогольних напоїв суб’єктами господарювання, які використовують алкогольні напої для виробництва харчових продуктів (крім алкогольних напоїв), здійснюється в місцях зберігання, внесених до Єдиного реєстру місць зберігання (далі – Єдиний реєстр).

Суб’єкти господарювання, що використовують алкогольні напої для виробництва харчових продуктів (крім виробництва інших алкогольних напоїв), вносять місця зберігання алкогольних напоїв до Єдиного реєстру незалежно від обсягу таких алкогольних напоїв (ч. 1 ст. 39 Закону № 3817).

Таким чином, суб’єкт господарювання ресторанного господарства при здійсненні роздрібної торгівлі продукцією власного виробництва (кулінарними виробами, борошняними кондитерськими і булочними виробами, кавою, чаєм або шоколадом) з доданням алкогольних напоїв, за умови додержання технологічних режимів виробництва такої продукції, визначених нормативною документацією, не повинен отримувати ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями. При цьому всі місця зберігання алкогольних напоїв, які використовуються у виробництві такої продукції, повинні бути внесені до Єдиного реєстру місць зберігання.

ЗІР, категорія 113.03

 

 

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
16.12.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня З 1 січня змінюються правила працевлаштування осіб з інвалідністю Держстат оприлюднив звітність-2026: що та коли подаватимемо Закон про Держбюджет–2026 підписано Президентом До 1 лютого бронювання займатиме тільки 24 години Бронювання для бізнесу: 45-д...
12.11.2025
З 1 січня 2026 року діятиме нова система КВЕД: що зараз робити бізнесу
Нова система класифікації видів економічної діяльності – розбираємось разом! Більше за темою: Зарядка електромобілів: який це КВЕД і чи потрібна ліцензія? Види діяльності: на що впливає КВЕД? Із 1 січня 2027 року Україна переходить на нову класифікацію видів економічної діяльності – NA...
08.10.2025
Оновлено Довідник умовних кодів товарів
ДПС опублікувала оновленний Довідник умовних кодів товарів. ДПС опублікувало оновлений Довідник умовних кодів товарів. Умовний код товару Назва товару 00101 житловий будинок 00102 будівля 00103 ...
Нове
18.12.2025
Чи обкладається ПДФО іноземний дохід, отриманий українським ФОП, що перебуває за кордоном понад 183 дні
Сума річного податкового зобов’язання з ПДФО може бути зменшена на суму прибуткового податку з фізосіб, сплаченого у Польщі, за умови надання відповідної довідки від держоргану країни про суму сплаченого податку, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Більше за темою: Фізособа не...
18.12.2025
Як працюватиме Казначейство на новорічні свята
Як органи Казначейства працюватимуть до Нового року – див. нижче. Починаючи з 2 січня 2026 року, органи Казначейства працюють у звичайному режимі. Більше за темою: Резерв сумнівних боргів і курсові різниці: чи потрібно коригувати фінрезультат? Списання боргу нерезидента: чи діє подарункова р...
18.12.2025
Які підстави для звільнення: КЗпП або Закон № 2136
Під час воєнного стану певні норми КЗпП обмежуються Законом № 2136. Отже, чим керуватися, оформляючи звільнення працівників? Більше за темою: Поновлення працівника на роботі за рішенням суду: порядок дій роботодавця Звільнення в разі поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу...
Кращі матеріали