«Солодкий» агробізнес в Україні чекають єврозміни
10.11.2017 137 0 0
В Україні планують виробляти мед за євростандартами.
В Україні немає обов’язкових вимог щодо безпеки та якості меду, що відповідають євростандартам.
У нас є ДСТУ, що застарів, і якихось конкретних вимог щодо якості меду немає.
На сьогодні в Україні, за приблизними підрахунками, – близько 400 тисяч бджолярів, за офіційною статистикою, виробляють 59 264 т меду (2016 р.). Ця цифра набагато вища – як мінімум 100 тисяч тонн. Тому що 98% цього меду виробляють у господарствах населення.
Коли на ринку продає продукцію багато малих або мікровиробників, виникає проблема з їхнім обліком і питаннями якості та безпеки.
Ці пасіки не мають ні паспорта, ні реєстрації, тобто фактично проконтролювати, як і що там відбувається, досить складно.
За офіційною статистикою, торік експортовано 57 тис. т меду. За 9 місяців цього року експортовано близько 44 тис. т меду. Тож цього року, напевно, результати будуть не гіршими, ніж торік.
Євроорієнтовані стандарти якості та безпеки меду насамперед потрібні для захисту внутрішнього споживача. Оскільки мед, який іде на експорт, перевіряють та контролюють, а український споживач менш захищений саме через відсутність законодавчо регульованого поля щодо вимог до якості меду.
Джерело: http://eizvestia.com
Коментарі до матеріалу