Арахіс і нут можуть стати новими трендами
27.06.2017 196 0 0
Мало хто знає, що "земляний горіх" арахіс - ніякий не горіх, а бобова трава. В Україні про арахіс звичайно, чули і в гастрономічному сенсі, і як про нишевую культуру, так як то тут, то там з'являються спроби її обробляти. У цієї бобової трави є свої перспективи на наших просторах. Ці чи горіхові боби, то чи бобові горіхи стали вирощувати в селі Шубків на Рівненщині. Вчені з Інституту сільського господарства Полісся до даної культури ще звикають, вивчають її, в загальному, підходять до справи практично і обережно. Під арахіс виділено лише невеликий експериментальний ділянку. Все-таки батьківщина даного квазі-горіха - Південна Америка, йди знай, як він себе поведе на нашій рідній землі. Спроба адаптувати культуру - ось основна мета експерименту, пояснив молодший науковий співробітник Володимир Браценюк. Він поскаржився, що в Україні для арахісу в порівнянні з американським або африканським кліматом, тепла замало. Зате грунту відмінні, що може виявитися сприятливим фактором за підсумком. 170-денний процес вегетації арахісу нагадує аналогічний у картоплі, але остаточні висновки робити про культуру можна буде лише восени, коли з'явиться урожай.
Ще одна нетипова для наших широт нішева культура - нут, або турецький горох, також ретельно вивчається. Неподалік від міста Жовті води на Східному агрономічному центрі на території агрофірми "П'ятихатська" компанія "Агроскоп Інтернешнл" спільно з ірландською Origin Enterprises продемонстрували демо-ділянки, на одному з яких росте нут. Результати досить непогані. І хоча вирощування екзотичної зернобобовою - справа непроста і витратна, вигода за підсумком може виявитися серйозною мотивацією для сільгоспвиробників, щоб ризикнути, і "підвищити ставки".
Джерело: http://www.zerno-ua.com/news/arahis-i...
Коментарі до матеріалу