Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Природні втрати товарів при прийманні та зберіганні

Із цієї статті ви дізнаєтеся: який порядок виявлення та документування природних втрат при транспортуванні та зберіганні товарів, а також як розрахувати суму природних втрат і зафіксувати її в обліку.

Під природними втратами товарів розуміють їх втрати, що виникають у процесі транспортування, зберігання в підсобних приміщеннях і на прилавках магазинів, у результаті витікання та розливання при перекачуванні рідких товарів, а також при підготовці товарів до продажу та реалізації.

Причини природних втрат товарів – їх усушка, випаровування, розпорошування і т. д.

Норми та порядок нарахування природних втрат товарів у роздрібній торгівлі, на складах і базах громадського харчування, при транспортуванні і т. д. наведено у відповідних додатках до наказу Мінторгу від 02.04.87 р. № 88 «Про затвердження норм природних втрат продовольчих товарів у торгівлі та інструкцій щодо їх застосування» (далі – Наказ № 88). Правомірність застосування даних норм на території України підтверджена постановою Верховної Ради від 12.09.91 р. № 1545-XII (лист Мінекономрозвитку та торгівлі від 20.10.14 р. № 3501-06/36416-07).

Розглянемо нарахування та облік норм природних втрат на прикладі вимог Наказу № 88 (для інших товарних груп затверджено свої норми природних втрат).

Установлення та документування нестач

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали