Природні втрати товарів при прийманні та зберіганні
21.07.2016 2949 0 1
Із цієї статті ви дізнаєтеся: який порядок виявлення та документування природних втрат при транспортуванні та зберіганні товарів, а також як розрахувати суму природних втрат і зафіксувати її в обліку.
Під природними втратами товарів розуміють їх втрати, що виникають у процесі транспортування, зберігання в підсобних приміщеннях і на прилавках магазинів, у результаті витікання та розливання при перекачуванні рідких товарів, а також при підготовці товарів до продажу та реалізації.
Причини природних втрат товарів – їх усушка, випаровування, розпорошування і т. д.
Норми та порядок нарахування природних втрат товарів у роздрібній торгівлі, на складах і базах громадського харчування, при транспортуванні і т. д. наведено у відповідних додатках до наказу Мінторгу від 02.04.87 р. № 88 «Про затвердження норм природних втрат продовольчих товарів у торгівлі та інструкцій щодо їх застосування» (далі – Наказ № 88). Правомірність застосування даних норм на території України підтверджена постановою Верховної Ради від 12.09.91 р. № 1545-XII (лист Мінекономрозвитку та торгівлі від 20.10.14 р. № 3501-06/36416-07).
Розглянемо нарахування та облік норм природних втрат на прикладі вимог Наказу № 88 (для інших товарних груп затверджено свої норми природних втрат).
Установлення та документування нестач
Повна версія доступна тільки передплатникам
Отримайте відповідь на своє питання зараз і забезпечте себе від питань в майбутньому. Підпишіться на електронне видання для бухгалтерів і керівників Uteka
Що входить в передплату?
і приклади
доступу
питання експерту
оновлення
матеріалів
матеріалів c 2015 року