Природні втрати товарів при прийманні та зберіганні
21.07.2016 3080 0 1
Із цієї статті ви дізнаєтеся: який порядок виявлення та документування природних втрат при транспортуванні та зберіганні товарів, а також як розрахувати суму природних втрат і зафіксувати її в обліку.
Під природними втратами товарів розуміють їх втрати, що виникають у процесі транспортування, зберігання в підсобних приміщеннях і на прилавках магазинів, у результаті витікання та розливання при перекачуванні рідких товарів, а також при підготовці товарів до продажу та реалізації.
Причини природних втрат товарів – їх усушка, випаровування, розпорошування і т. д.
Норми та порядок нарахування природних втрат товарів у роздрібній торгівлі, на складах і базах громадського харчування, при транспортуванні і т. д. наведено у відповідних додатках до наказу Мінторгу від 02.04.87 р. № 88 «Про затвердження норм природних втрат продовольчих товарів у торгівлі та інструкцій щодо їх застосування» (далі – Наказ № 88). Правомірність застосування даних норм на території України підтверджена постановою Верховної Ради від 12.09.91 р. № 1545-XII (лист Мінекономрозвитку та торгівлі від 20.10.14 р. № 3501-06/36416-07).
Розглянемо нарахування та облік норм природних втрат на прикладі вимог Наказу № 88 (для інших товарних груп затверджено свої норми природних втрат).
Установлення та документування нестач
Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
і приклади
доступу
питання експерту
оновлення
матеріалів
матеріалів c 2015 року