Постачання готових страв: який код указати в податковій накладній?
27.02.2017 3370 0 2
Юридична особа – платник ПДВ є власником мережі кафе. Перелік страв, що виготовляються та реалізовуються в кафе, досить великий. У меню присутні перші та другі страви і десерти. Як підприємству слід ідентифікувати свої операції, щоб виписати податкову накладну (далі – ПН): як постачання продукції власного виробництва чи як постачання послуг?
Починаючи з 01.01.17 р. обов'язковим реквізитом ПН є (пп. «і» п. 201.1 Податкового кодексу, далі – ПК):
- при постачанні будь-яких товарів – код УКТЗЕД. Шукати код УКТЗЕД слід у Законі від 19.09.13 р. № 584-VII «Про митний тариф» (далі – Закон № 584);
- при постачанні послуг – код послуг. Шукати цей код потрібно в Державному класифікаторі продукції та послуг ДК 016:2010 (затверджений наказом Держспоживстандарту від 11.10.10 р. № 457, далі – ДКПП).
У даному випадку кафе здійснює постачання продукції власного виробництва. Адже всі страви (перші, другі та десерти) працівники кафе готують самостійно на кухні цього закладу. А для цілей ПДВ постачання продукції власного виробництва розглядається як постачання товарів (пп. 14.1.191, 14.1.244 ПК). Тоді при продажу продукції власного виробництва в ПН повинен бути зазначений код УКТЗЕД згідно із Законом № 584.
Але тут і виникають труднощі. УКТЗЕД складається на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів і затверджується законом про митний тариф України (ч. 1 ст. 67 Митного кодексу). Цей закон (Закон № 584) установлює ставки ввізного мита на товари, систематизовані згідно з УКТЗЕД. У ньому закодовано товари, які перетинають митний кордон України. І звичайно, у тому переліку немає таких товарів, як, наприклад, борщ, солянка, суп харчо, жульєн і т. п.: адже всі вони призначені для споживання на місці постачання.
Повна версія доступна тільки передплатникам
Отримайте відповідь на своє питання зараз і забезпечте себе від питань в майбутньому. Підпишіться на електронне видання для бухгалтерів і керівників Uteka
Що входить в передплату?
і приклади
доступу
питання експерту
оновлення
матеріалів
матеріалів c 2015 року