Постачання готових страв: який код указати в податковій накладній?
27.02.2017 3507 0 2
Юридична особа – платник ПДВ є власником мережі кафе. Перелік страв, що виготовляються та реалізовуються в кафе, досить великий. У меню присутні перші та другі страви і десерти. Як підприємству слід ідентифікувати свої операції, щоб виписати податкову накладну (далі – ПН): як постачання продукції власного виробництва чи як постачання послуг?
Починаючи з 01.01.17 р. обов'язковим реквізитом ПН є (пп. «і» п. 201.1 Податкового кодексу, далі – ПК):
- при постачанні будь-яких товарів – код УКТЗЕД. Шукати код УКТЗЕД слід у Законі від 19.09.13 р. № 584-VII «Про митний тариф» (далі – Закон № 584);
- при постачанні послуг – код послуг. Шукати цей код потрібно в Державному класифікаторі продукції та послуг ДК 016:2010 (затверджений наказом Держспоживстандарту від 11.10.10 р. № 457, далі – ДКПП).
У даному випадку кафе здійснює постачання продукції власного виробництва. Адже всі страви (перші, другі та десерти) працівники кафе готують самостійно на кухні цього закладу. А для цілей ПДВ постачання продукції власного виробництва розглядається як постачання товарів (пп. 14.1.191, 14.1.244 ПК). Тоді при продажу продукції власного виробництва в ПН повинен бути зазначений код УКТЗЕД згідно із Законом № 584.
Але тут і виникають труднощі. УКТЗЕД складається на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів і затверджується законом про митний тариф України (ч. 1 ст. 67 Митного кодексу). Цей закон (Закон № 584) установлює ставки ввізного мита на товари, систематизовані згідно з УКТЗЕД. У ньому закодовано товари, які перетинають митний кордон України. І звичайно, у тому переліку немає таких товарів, як, наприклад, борщ, солянка, суп харчо, жульєн і т. п.: адже всі вони призначені для споживання на місці постачання.
Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
і приклади
доступу
питання експерту
оновлення
матеріалів
матеріалів c 2015 року