Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Комерція від 02.07.2024

Нове

02.07.2024 6 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня в Uteka-Комерція ми розглянули, зокрема, зміни, що були внесені до Податкового кодексу.  Також пропонуємо вашій увазі такі теми.

Огляд Закону № 3707: митне декларування товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення. Головні питання щодо застосування режиму експортного забезпечення (у чому він полягає, яких товарів стосується, як оформити податкову накладну на експорт таких товарів та як дізнатися мінімально допустиму експортну ціну) урегульовано Законом від 09.05.2024 № 3706-IX. Ми розглянемо зміни, унесені Законом від 09.05.2024 № 3707-ІХ до Митного кодексу, які стосуються правил оформлення митних декларацій на вивезення товарів, щодо яких введено режим експортного забезпечення,  розглянемо, що це за товари і як відбувається обмін інформацією між Митницею та іншими державними органами. Зазначені зміни працюють з 1 липня 2024 року. Докладніше читайте за посиланням.

Обчислення скоригованого прибутку КІК: коментар до Закону № 3706. Із 1 липня 2024 року почали діяти зміни, внесені до норм Податкового кодексу щодо контрольованих іноземних компаній (КІК). Зміни стосуються порядку обчислення скоригованого прибутку КІК, що оподатковується в Україні, а також застосування штрафних санкцій і відповідальності за порушення. Зазначимо, одна частина змін має, так би мовити, постійний характер, інша – тимчасовий. Докладніше тут.

Відмова в реєстрації ПН/РК: розгляд скарг у режимі відеоконференції. Із 16.06.2024 набула чинності постанова КМУ від 13.06.2024 № 703, якою було внесено зміни до Порядків, затверджених постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165, а саме до Порядку розгляду скарги щодо рішення: про відмову в реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування далі – ПН, РК) в ЄРПН; про неврахування Таблиці даних платника ПДВ; про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості. Тепер у платників ПДВ є можливість брати участь у розгляді скарг. Ми розповіли, як платник ПДВ може взяти участь у відеоконференції і про які нюанси йому слід знати заздалегідь.

Втрачено первинні документи через воєнні дії: перші судові рішення. На випадок втрати первинних документів через бойові дії передбачено окрему процедуру, що дає змогу не відновлювати такі документи й не боятися перевірки періоду, за який їх втрачено. Проте скористатися нею можуть не всі: є умови для запуску такої преференції, треба повідомити податківців і отримати позитивне рішення. Якщо податківці відмовили в застосуванні спецправил, то вони мають видати платнику податків вмотивоване рішення. Утім, платник податків може оскаржити таку відмову в адміністративному порядку та/або в суді. Якраз одне із судових рішень з цього приводу (на жаль, не на користь платника податків) ми й розглянули у статті і на підставі його висновків надали рекомендації.

Зарплатну картку працівника заблоковано приватним виконавцем: як виплатити зарплату? Сталося так, що підходить строк виплати заробітної плати, а зарплатну картку працівника підприємства заблоковано приватним виконавцем. Касові операції підприємством не ведуться, тому можливості видати зарплату через касу немає. Ми пояснили, чи є правомірними дії приватного виконавця щодо арешту зарплатної картки, а також підказали підприємству, яким може бути вихід із цієї ситуації.

Наступного тижня в публікаціях  Uteka-Комерція ми розглянемо такі питання:

  • що таке «Клуб білого бізнесу»: які є переваги для платника податків;
  • оренда чи купівля генератора: відображення в обліку;
  • передача генератора ЗСУ: оподаткування.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали