Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 30.01.2024

30.01.2024 183 0 0

Шановні колеги!

Зараз бухгалтери готуються до подання фінансової звітності за 2023 рік, тому ми нагадали вам, на що слід звернути увагу і як діяти у нестандартних ситуаціях.

Склад, порядок і строки подання фінансової звітності підприємствами встановлено Законом від 16.07.1999 № 996-XIV і Порядком, затвердженим постановою КМУ від 28.02.2000 № 419. Читайте за посиланням.

Зростання доходів та/або зменшення витрат звітного періоду призводить до збільшення прибутку/зменшення збитку підприємства. І навпаки, зниження доходів та/або збільшення витрат веде до зменшення прибутку/збільшення збитку. При цьому вплив окремих видів доходів та витрат на фінансовий результат до оподаткування підприємства, а отже, і на суму податку на прибуток у платників цього податку може нівелюватися податковими різницями, передбаченими Податковим кодексом . Ми показали на прикладах, які саме доходи та витрати можуть тією чи іншою мірою впливати на фінрезультат до оподаткування за звітний період, визначений у бухобліку.

Під час складання фінансової звітності за 2023 рік з’ясувалося, що за підсумками року підприємство має збитки. Чи можна тимчасово не відображати в обліку «зайві» витрати, щоб «отримати» у звітності прибуток? Чим загрожує таке перекручення показників? Читайте за посиланням.

Після закінчення строку подання звітності за рік підприємством було виявлено помилку у фінансової звітності, а в декларації з податку на прибуток помилки немає. Чи може підприємство подати уточнюючу фінансову звітність? Відповідь за це запитання тут.

При складанні фінансової звітності за 2023 рік підприємство виявило, що показник чистого прибутку (збитку) у Звіті про фінансовий результат (Звіті про сукупний дохід) (форма № 2) не збігається із показниками приросту нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) у Балансі (Звіті про фінансовий стан) (форма № 1). Чи означає це, що при заповненні звітності підприємство припустилося помилки? Докладніше читайте за посиланням.

Протягом 2023 року підприємство отримувало та використовувало кошти цільового фінансування. Ми пояснили, як слід відобразити ці суми в формі № 1 «Баланс» за звітний рік.

Підприємство – платник податку на прибуток (чистий дохід не перевищує 40 млн грн, належить до категорії мікропідприємств) було платником єдиного податку за ставкою 2 % у період з 01.06.2023 по 31.07.2023. Ми розповіли, у якому порядку цьому підприємству потрібно заповнювати й подавати фінзвітність за 2023 рік.

Чи може підприємство (яке належить до середніх) під час воєнного стану не оприлюднювати й не подавати до ДПС фінзвітність разом з аудиторським висновком? Чи не було відстрочення або скасування цієї вимоги? Дізнайтеся про це, пройшовши за посиланням.

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція вас очікує «інструктаж» зі складання звітності з податку на прибуток. Поговоримо про те, як заповнити:

  • рядки 01 та 02 декларації;
  • додаток ПП;
  • додаток ДІЯ;
  • звітність КІК.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали