Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 16.04.2024

16.04.2024 153 0 0

Шановні колеги!

Коротко ознайомлю вас із публікаціями тижня.

Багатьом із вас знайома така ситуація: під час формування звітності з податку на прибуток за 2023 рік підприємство припустилося помилки, у результаті чого було задекларовано і вчасно сплачено надмірну суму податкових зобов'язань. Як тепер заповнити уточнюючу декларацію, де буде показано збиток? На які нюанси треба зважити під час виправлення помилки? І головне: чи може виправлення помилки привернути до підприємства увагу податківців, а саме спричинити назначення перевірки? Читайте про це за посиланням.

У процесі діяльності будь-якого суб’єкта господарювання оформляється велика кількість різних документів, у тому числі первинних. Непоодинокі випадки, коли підпис на первинному документі посадова особа (директор, головний бухгалтер та ін.) ставить у той момент, коли перебуває у відпустці, на лікарняному тощо, тобто офіційно відсутня на роботі. Чи має юридичну силу такий документ і як до нього поставляться контролюючі органи? Відповіді тут.

На практиці підприємство часто видає водіям паливні смарт-картки, які дозволяють їм заправляти авто у мережі АЗС. Під час кожної заправки АЗС надають водіям чеки РРО. Також щомісячно кожна з АЗС, де побували водії, складає звіт щодо заправлень, здійснених протягом цього місяця. Якщо у підприємства є такі звіти, чи обов’язково йому мати ще й чеки РРО (водії не завжди здають їх до бухгалтерії)? Чи треба отримати від АЗС ще якісь документи? Докладніше читайте за посиланням.

Якщо підприємство купує товар у постачальника на підставі договору поставки, а потім одразу продає його своєму покупцю (не завозячи на свій склад), виникає запитання: що має бути зазначено в договорі як місце поставки товару? Адже фактично відвантаження товару покупцю здійснюється зі складу постачальника підприємства. Докладна відповідь тут.

Дізнайтеся про правила та нюанси заповнення додатка 5 (трудові відносини) до Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ, а також про порядок виправлення помилок у цьому додатку.

Багато підприємств уже розпочали подавати проміжну фінансову звітність за I квартал 2024 року. І якщо ваше підприємство має інвестиційну нерухомість (далі – ІН), то вам слід звернути увагу на зміни у правилах її обліку, які відбулися з 03.01.2024. Ці зміни спрямовані на зближення НП(С)БО 32 «Інвестиційна нерухомість» та однойменного МСБО 40, вони стосуються порядку віднесення об’єктів до складу ІН, а також переведення об’єктів зі складу ІН до складу операційної нерухомості і навпаки. Докладніше читайте про це, пройшовши за посиланням.

Часто, коли замовником за договором будівельного підряду виступає бюджетна організація, проводиться перевірка підрядника Держаудитслужбою. Що робити, якщо за результатами такої перевірки було виявлено порушення, пов’язані з формуванням ціни контракту, і тепер підряднику потрібно повернути до бюджету певну суму (перерахувати цю суму замовнику)? До перевірки в обліку підрядника сальдо субрахунку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» було нульовим. У договорі підряду зазначено, що роботи оплачуються за рахунок бюджетних коштів з рахунку Державної казначейської служби. Дізнайтеся, як підряднику відобразити у своєму обліку операції, пов’язані з результатами такої перевірки.

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція ми розглянемо:

  • як відобразити в обліку платника податку на прибуток продаж військових інвалютних облігацій;
  • як скласти заперечення до акта податкової перевірки;
  • як виправити помилку, якщо було занижено суму збитку за 2023 рік.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали